van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: /

Rezsi, azaz lakhatási költségek

Mi az a rezsi? A rezsi nem más, mint egy rendszeres havi (vagy éves) költség, amelyet egy háztartás havonta ismétlődően a lakás vagy ház fenntartására, és az azzal kapcsolatos fogyasztások számláira, költségeire kiad. A rezsi nem csupán a havi víz-, gáz- és áramfogyasztás díját jelenti.

Számolgattad már, mennyibe kerül a lakhatás?

A lakás megvásárlási árától eltekintünk, csak a lakhatási, a rezsi és a fenntartási költségeket elemezzük. Ezzel az egyszerű kalkulátorral megtudhatod az összes, vagy a háztartás tagjai között szétosztott, azaz fejenkénti költséget is.

ezer Ft/hó
ezer Ft/hó
ezer Ft/év
ezer Ft/év
ezer Ft/év
ezer Ft/hó
ezer Ft/hó
ezer Ft/hó
ezer Ft/hó
ezer Ft/negyedév
ezer Ft/év
ezer Ft/év
ezer Ft/év
ezer Ft/év

Példa

Nézzünk egy 2 fős háztartást átlagos költségekkel. Vegyünk két lehetőséget, nézzük meg egy társasházi lakás (zöld) és egy családi ház (kék) esetén a költségeket.
Ne feledjük, minden költség a településen található helyi szolgáltatóktól nagymértékben függ!

Van hol lakni, lakhatás

A példánkban szerepeljen egy kölcsönre vásárolt lakás/ház, amihez 20 millió Ft-os 20 évre szóló hitel tartozik. A havi törlesztés nagyjából 150 ezer Ft körül alakul. Rosszabb (lehet) a helyzet, ha nem saját lakásban élünk, hanem albérletet fizetünk, ott a 180 ezer Ft az alsó határ, ami évről évre emelkedik majd. A két eset közül természetesen csak az egyiket vesszük figyelembe: vagy hitel, vagy albérlet.

Ha nem is az állam, de az önkormányzat megsarcolja a lakástulajdonosokat a kommunális adóval. Ennek mértéke a településenként és lakásméretenként eltérő. A példánk alapján, mivel saját lakással rendelkezünk, tételezzünk fel 15 ezer forintot évente.

Rezsi

Egy két főből álló háztartás nagyjából 200 kWh óra körül fogyaszt áramot havonta. Ez hozzávetőleg 7-8 ezer Ft-ot jelent. Bár a rezsicsökkentés gátat szabott az emelkedésnek, de évről évre egyre több elektromos kütyüvel, vagy pl. klímával rendelkezünk, amik növelik a villamosenergia fogyasztást.

A víz és csatorna használathoz számolhatunk fejenként 3, azaz 6 köbméterrel, ami 6-7 ezer forintot jelent havonta.

Amennyiben gázt használunk a főzéshez, melegvízhez, de a fűtést fával vagy távhővel oldjuk meg, akkor célszerű külön választani a kettőt. Ha gázzal megy a fűtés is, akkor külön a fűtési költséget mellőzhetjük. A tűzifa (vagy szén) évente egy átlagos nem (kellően) szigetelt családi háznál 200-300 ezer Ft lehet, a gázszámla évente 2 ezer köbméterről szólhat, ami szintén 200 ezer Ft-ot tehet ki. A csupán főzésre, melegvíz termelésre szolgáló gáz 20 ezer Ft-ba kerülhet évente.

A szemétdíjat negyedévente fizetjük, kivéve, ha társasházról van szó, mert ott a szemétszállítás benne van a közös költségben. Negyedévente 8-10 ezer Ft körül lehet az ürítési díj egy 110-120 literes edény esetén.
A közös költség nagyban függ a ház állapotától (gyűjtés a felújításra), és a szolgáltatásoktól (lift, őrzés, világítás), de ezt nem ússzuk meg 10 ezer Ft alatt havonta.

Régen szórakozás volt, ma már alapvető közmű a vezetékes TV és internet, ami 8-10 forintot vihet el havonta a kasszából.

Karbantartás, felújítás

Érdemes biztosítást kötni, akár házról, akár lakásról van szó. A társasházak általában rendelkeznek biztosítással (benne van a közös költségben), de az nem terjed ki a lakásra és a lakásban található ingóságokra. A biztosítási díj akkor a legkedvezőbb, ha egyösszegben egy évre előre kifizetjük. A biztosítási díj itt évi 15 ezertől akár 80 ezer forintig terjedhet.

Takarításra elsősorban a háztulajdonosknak kell külön költeniük. Ide tartozhat a nyári fűnyírás, az őszi avarelszállítás, vagy a téli sózás. Erre éves szinten 20 ezer forintot nyugodtan számolhatunk.

Lakókörnyezetünket mindig csinosítgatjuk, felújítjuk, a határ csak a csillagos ég lehet, amit éves szinten elkölthetünk rá. Egy szigetelés, egy fűtéskorszerűsítés, fürdőszoba felújítás, konyhabútor csere, festés, egy nyílászáró- vagy tetőcsere milliókat vihet el bármelyik évben. Ha ezt a kiadást szétosztjuk például a hitel futamidejére, akkor számíthatunk évente 1 millió forintot.

Mindig elromlik valami, legyen az a hűtő, a kazán, vagy bármi, amit cserélni kell. Amíg lehet, és van értelme, addig megjavíttatjuk, amikor nincs más lehetőség, akkor cseréljük. Manapság a háztartási gépeket 5-10 év élettartamra tervezik, tehát gyakran kell a cserére félretennünk pénzt. A beépített készülékek cseréje a lakás / háztulajdonosokat terheli, jobb esetben az albérlőknek ez benne van a bérleti díjban. Lakás esetén évi 100 ezer, ház esetén évi 500 ezer forintot jelenthet a műszaki cikkek cseréje, javíttatása.


Ennyibe kerül a lakhatás... és akkor még nem ettünk, közlekedtünk, gyógyultunk, öltözködtünk, és szórakoztunk.
Rezsicsökkentés? Hol lehet spórolni?

Érdekes dolog, mert a lakást, vagy házat az időnk nagy részében nem használjuk. Úgy ahogy az élete nagy részét az autó parkolással, a lakás pedig üresen tölti. Reggel elmegyünk otthonról, késő délután hazaérünk. A fennmaradó időben és alváshoz használjuk csupán. A hétvége természetesen más... de ennek ellentételezéséül néha el is utazunk napokra.

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom
Link Másolom

"Semmi sem ingerli annyira kalandra az embert, mint az, ha lapos a pénztárcája."
(Victor Hugo)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

© 2009 - 2024 VasarloCsapat.hu