van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: /

Rezsi, azaz lakhatási költségek

Mi az a rezsi? A rezsi nem más, mint egy rendszeres havi (vagy éves) költség, amelyet egy háztartás havonta ismétlődően a lakás vagy ház fenntartására, és az azzal kapcsolatos fogyasztások számláira, költségeire kiad. A rezsi nem csupán a havi víz-, gáz- és áramfogyasztás díját jelenti.

Számolgattad már, mennyibe kerül a lakhatás?

A lakás megvásárlási árától eltekintünk, csak a lakhatási, a rezsi és a fenntartási költségeket elemezzük. Ezzel az egyszerű kalkulátorral megtudhatod az összes, vagy a háztartás tagjai között szétosztott, azaz fejenkénti költséget is.

ezer Ft/hó
ezer Ft/hó
ezer Ft/év
ezer Ft/év
ezer Ft/év
ezer Ft/hó
ezer Ft/hó
ezer Ft/hó
ezer Ft/hó
ezer Ft/negyedév
ezer Ft/év
ezer Ft/év
ezer Ft/év
ezer Ft/év

Példa

Nézzünk egy 2 fős háztartást átlagos költségekkel. Vegyünk két lehetőséget, nézzük meg egy társasházi lakás (zöld) és egy családi ház (kék) esetén a költségeket.
Ne feledjük, minden költség a településen található helyi szolgáltatóktól nagymértékben függ!

Van hol lakni, lakhatás

A példánkban szerepeljen egy kölcsönre vásárolt lakás/ház, amihez 20 millió Ft-os 20 évre szóló hitel tartozik. A havi törlesztés nagyjából 150 ezer Ft körül alakul. Rosszabb (lehet) a helyzet, ha nem saját lakásban élünk, hanem albérletet fizetünk, ott a 180 ezer Ft az alsó határ, ami évről évre emelkedik majd. A két eset közül természetesen csak az egyiket vesszük figyelembe: vagy hitel, vagy albérlet.

Ha nem is az állam, de az önkormányzat megsarcolja a lakástulajdonosokat a kommunális adóval. Ennek mértéke a településenként és lakásméretenként eltérő. A példánk alapján, mivel saját lakással rendelkezünk, tételezzünk fel 15 ezer forintot évente.

Rezsi

Egy két főből álló háztartás nagyjából 200 kWh óra körül fogyaszt áramot havonta. Ez hozzávetőleg 7-8 ezer Ft-ot jelent. Bár a rezsicsökkentés gátat szabott az emelkedésnek, de évről évre egyre több elektromos kütyüvel, vagy pl. klímával rendelkezünk, amik növelik a villamosenergia fogyasztást.

A víz és csatorna használathoz számolhatunk fejenként 3, azaz 6 köbméterrel, ami 6-7 ezer forintot jelent havonta.

Amennyiben gázt használunk a főzéshez, melegvízhez, de a fűtést fával vagy távhővel oldjuk meg, akkor célszerű külön választani a kettőt. Ha gázzal megy a fűtés is, akkor külön a fűtési költséget mellőzhetjük. A tűzifa (vagy szén) évente egy átlagos nem (kellően) szigetelt családi háznál 200-300 ezer Ft lehet, a gázszámla évente 2 ezer köbméterről szólhat, ami szintén 200 ezer Ft-ot tehet ki. A csupán főzésre, melegvíz termelésre szolgáló gáz 20 ezer Ft-ba kerülhet évente.

A szemétdíjat negyedévente fizetjük, kivéve, ha társasházról van szó, mert ott a szemétszállítás benne van a közös költségben. Negyedévente 8-10 ezer Ft körül lehet az ürítési díj egy 110-120 literes edény esetén.
A közös költség nagyban függ a ház állapotától (gyűjtés a felújításra), és a szolgáltatásoktól (lift, őrzés, világítás), de ezt nem ússzuk meg 10 ezer Ft alatt havonta.

Régen szórakozás volt, ma már alapvető közmű a vezetékes TV és internet, ami 8-10 forintot vihet el havonta a kasszából.

Karbantartás, felújítás

Érdemes biztosítást kötni, akár házról, akár lakásról van szó. A társasházak általában rendelkeznek biztosítással (benne van a közös költségben), de az nem terjed ki a lakásra és a lakásban található ingóságokra. A biztosítási díj akkor a legkedvezőbb, ha egyösszegben egy évre előre kifizetjük. A biztosítási díj itt évi 15 ezertől akár 80 ezer forintig terjedhet.

Takarításra elsősorban a háztulajdonosknak kell külön költeniük. Ide tartozhat a nyári fűnyírás, az őszi avarelszállítás, vagy a téli sózás. Erre éves szinten 20 ezer forintot nyugodtan számolhatunk.

Lakókörnyezetünket mindig csinosítgatjuk, felújítjuk, a határ csak a csillagos ég lehet, amit éves szinten elkölthetünk rá. Egy szigetelés, egy fűtéskorszerűsítés, fürdőszoba felújítás, konyhabútor csere, festés, egy nyílászáró- vagy tetőcsere milliókat vihet el bármelyik évben. Ha ezt a kiadást szétosztjuk például a hitel futamidejére, akkor számíthatunk évente 1 millió forintot.

Mindig elromlik valami, legyen az a hűtő, a kazán, vagy bármi, amit cserélni kell. Amíg lehet, és van értelme, addig megjavíttatjuk, amikor nincs más lehetőség, akkor cseréljük. Manapság a háztartási gépeket 5-10 év élettartamra tervezik, tehát gyakran kell a cserére félretennünk pénzt. A beépített készülékek cseréje a lakás / háztulajdonosokat terheli, jobb esetben az albérlőknek ez benne van a bérleti díjban. Lakás esetén évi 100 ezer, ház esetén évi 500 ezer forintot jelenthet a műszaki cikkek cseréje, javíttatása.


Ennyibe kerül a lakhatás... és akkor még nem ettünk, közlekedtünk, gyógyultunk, öltözködtünk, és szórakoztunk.
Rezsicsökkentés? Hol lehet spórolni?

Érdekes dolog, mert a lakást, vagy házat az időnk nagy részében nem használjuk. Úgy ahogy az élete nagy részét az autó parkolással, a lakás pedig üresen tölti. Reggel elmegyünk otthonról, késő délután hazaérünk. A fennmaradó időben és alváshoz használjuk csupán. A hétvége természetesen más... de ennek ellentételezéséül néha el is utazunk napokra.

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"A sikeres ember megkapja, amit akar. A boldog ember örül annak, amit kap."
(H. Jackson Brown)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.