van az a pénz ...
... ami visszatalál

itt vagy most: / /

Nyugdíj utalás 2024-ben

Nyugdíj utalás időpontok, dátumok 2024 A nyugdíjasok körében egyre népszerűbb a bankszámla használata. Bár a bankhasználat nagy része a kártyás készpénzfelvételben ki is merül, de a postáshoz képest napokkal előbb érkezik meg a nyugdíj. A nyugdíj utalás időpontjai ebben az évben is minden hónap 10. és 12. napja közé esnek. A postás általában ehhez képest késik, minden hónap közepe, 14.-e után szokta a nyugdíjakat kivinni. Kivéve decemberben, mert a decemberi nyugdíj rögtön a hónap legelején kerül kifizetésre.

Azok a nyugdíjasok kérik a nyugdíj készpénzes kifizetését, ahol messze található bankfiók vagy bankautomata. Ráadásul a helyi kisboltokban sem mindenütt fogadják el a bankkártyát.

Nyugdíjkifizetés postai kézbesítéssel

Ha a nyugdíjat utalás helyett postai úton kézbesítik, akkor a nyugdíjas az úgynevezett postai kifizetési naptárban - amit a Magyar Posta Zrt. juttat el a tárgyévet megelőzően az érintettnek - meghatározott napon jut hozzá a nyugdíj ellátásához (viszi ki a postás).

A magyar Kormány célja, hogy visszaszorítsa a készpénz használatát, és helyette az elektronikus pénzforgalmat, az utalásokat részesítse előnyben. Hisz a banki utalásokkal a pénzügyi tranzakciós illeték révén az állam rendívül jól jár. Igaz ez a nyugdíjak utalására is.
Ennek tudható be, hogy míg a nyugdíjak folyamatosan emelkednek, addig a 2014. óta elérhető ingyenes készpénzfelvétel – havonta maximum 150 ezer forint legfeljebb két részletben – feltételei nem változtak. Pedig nagy szükség lenne ennek emelésére is, mert így (is) a bankok járnak jól.Mennyit utalt az állam?

Az elmúlt februári hónapban nyugdíjakra a Kormány az Államkincstáron keresztül papíron 945,061 milliárd forintot utalt el. A 2024. évben így alakult a nyugdíjak kiutalt összege az előző év azonos hónapjához képest. Ezekben az összegekben benne van a korhatár felettiek, a nők korhatári alatti nyugdíja, az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, és egyéb kiadások.

HónapÖsszes nyugdíj utalás
értéke (milliárd forint)
Változás az
előző évhez képest
(%)
január475,592 +11,19
február945,061 +10,98

Az idei havi nyugdíjkifizetések azért is magasabbak, mint az előző évi nyugdíj + a nyugdíjemelés, mert az újonnan nyugdíjba lépők kezdőnyugdíja általában magasabb, mint a régebb óta nyugdíjban lévőké.

Az állam nyugellátásra fordított kifizetéseinek aránya várhatóan 2024-ben:

Nyugdíj utalás felosztása 2024

forrás: Pénzügyminisztérium

Az idei évre tervezett és az elmúlt években megvalósult nyugdíj kifizetésekről külön táblázatot készítettünk.

A jelenlegi alacsony magyar nyugdíjaknál minden forint számít. Ilyenformán nem mindegy mikor jön, meddig, melyik következő utalásig kell beosztani a pénzt.

Nyugdíj utalás bankszámlára (dátumok)

A banki nyugdíj utalás (folyósítás) időpontja nem feltétlenül egyezik meg a bankszámlán történő jóváírással. Banktól (pl. OTP) függően ez plusz 1-2 napot is igénybe vehet. Ezért zárójelben az átutalás indításának dátuma látható. A pénz beérkezése aznap, vagy a következő munkanapon várható.

 • januári: 2024. január (12) 15, hétfő
 • februári: 2024. február (12) 13, kedd
 • márciusi: 2024. március (12) 13, szerda
 • áprilisi: 2024. április (12) 15, hétfő
 • májusi: 2024. május (10) 13, hétfő
 • júniusi: 2024. június (12) 13, csütörtök
 • júliusi: 2024. július (12) 15, hétfő
 • augusztusi: 2024. augusztus (12) 13, kedd
 • szeptemberi: 2024. szeptember (12) 13, péntek
 • októberi: 2024. október (11) 14, hétfő
 • novemberi: 2024. november (12) 13, szerda
 • decemberi: 2024. december (3) 4, szerda


+ Nyugdíj utalási időpontok 2023-ban

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) 2017. november 1-jétől beolvadt a Magyar Államkincstárba, melynek következtében a Magyar Államkincstár (MÁK) jár el központi nyugdíjbiztosítási és folyósító szervként (is): Magyar Államkincstár - Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

A Magyar Államkincstár (MÁK) utalja minden hónapban a 2,5 millió nyugdíjas járandóságát és 1,3 millió család költségvetési juttatásait. A nyugdíjak is az azonnali átutalási rendszerben kerülnek kifizetésre. A csoportos utalásoknál a korábbi T+1 napos teljesítése helyett a Magyar Államkincstár küldő félként is csatlakozott az azonnali fizetési rendszerhez. Az esetleges késés már a bankokon múlik.

Az évközi nyugdíjelmelés(ek) mértékéről külön tájékoztatunk, az ott található kalkulátorral előre megtudható az emelt összeg. A megemelt nyugdíjakat az érintettek automatikusan megkapják. Ehhez sem az utalással, sem a postai kifizetéssel kapcsolatban nincs teendő.

Ez is érdekes lehet

Sok? Kevés? Méltányos?
Elégedett vagy, van véleményed a nyugdíj kapcsán?
Írd meg, szólj hozzá!
(regisztráció és név nélkül)


.
#7716 2023.09.20 Normális Ödönke: (#7596 válasza)
"Szegénykéim"!
Ha azt kapnátok vissza nyugdíjként amit 40-50 "évig" járulékként befizettetek, 1 év alatt éhen halnátok!
Miért nem dolgoztál Te is "magas" fizetésért Eduska?
Vádoltál és követeltél, ahogy most is?
- A nyugdíj a ledolgozott évek és a befizetett járulékok ARÁNYÁBAN jár!
...és ahogy Öreg írja!!!
 
-9
#7633 2023.08.06 Ödön: (#7605 válasza)
Ó Te szegény...
 
+2

#7621 2023.07.29 Norma: (#7605 válasza)
Szegénykém. Gondolkozz is!
 
+1

A hozzászólások csak a hozzászólók véleményét tükrözik.
További nyugdíj vélemények


Valamennyi nyugdíj témánk:
Nyugdíjemelés    |    Nyugdíjas infláció    |    Nyugdíjkorhatár    |    Nyugdíjminimum    |    Típusok    |    Nyugdíj utalás időpontjai    |    KATÁ-s nyugdíj    |    Egyéni nyugdíjszámla

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Bejegyzem
Link Másolom

"Az ember vagy ténylegesen tesz is érte valamit vagy csak azt állítja, hogy tett valamit. Én az első módszert ajánlom, mert itt a konkurencia még nem annyira erős."
(Danny Kaye)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.