van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Nyugdíj utalás 2023-ban

Nyugdíj utalás időpontok, dátumok 2023 A nyugdíjasok körében egyre népszerűbb a bankszámla használata. Bár a bankhasználat nagy része a kártyás készpénzfelvételben ki is merül, de a postáshoz képest napokkal előbb érkezik meg a nyugdíj. A nyugdíj utalás időpontjai ebben az évben is minden hónap 10. és 12. napja közé esnek. A postás általában ehhez képest késik, minden hónap közepe, 14.-e után szokta a nyugdíjakat kivinni. Kivéve decemberben, mert a decemberi nyugdíj rögtön a hónap legelején kerül kifizetésre.

Azok a nyugdíjasok kérik a nyugdíj készpénzes kifizetését, ahol messze található bankfiók vagy bankautomata. Ráadásul a helyi kisboltokban sem mindenütt fogadják el a bankkártyát.

Nyugdíjkifizetés postai kézbesítéssel

Ha a nyugdíjat utalás helyett postai úton kézbesítik, akkor a nyugdíjas az úgynevezett postai kifizetési naptárban - amit a Magyar Posta Zrt. juttat el a tárgyévet megelőzően az érintettnek - meghatározott napon jut hozzá a nyugdíj ellátásához (viszi ki a postás).

A magyar Kormány célja, hogy visszaszorítsa a készpénz használatát, és helyette az elektronikus pénzforgalmat, az utalásokat részesítse előnyben. Hisz a banki utalásokkal a pénzügyi tranzakciós illeték révén az állam rendívül jól jár. Igaz ez a nyugdíjak utalására is.
Ennek tudható be, hogy míg a nyugdíjak folyamatosan emelkednek, addig a 2014. óta elérhető ingyenes készpénzfelvétel – havonta maximum 150 ezer forint legfeljebb két részletben – feltételei nem változtak. Pedig nagy szükség lenne ennek emelésére is, mert így (is) a bankok járnak jól.Mennyit utalt az állam?

Az elmúlt áprilisi hónapban nyugdíjakra a Kormány az Államkincstáron keresztül papíron 427,272 milliárd forintot utalt el. A 2023. évben így alakult a nyugdíjak kiutalt összege az előző év azonos hónapjához képest. Ezekben az öszegekben benne van a korhatár felettiek, a nők korhatári alatti nyugdíja, az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, és egyéb kiadások.

HónapÖsszes nyugdíj utalás
értéke (milliárd forint)
Változás az
előző évhez képest
(%)
január427,723+27,11
február851,560+27,49
március429,677+27,88
április427,272+26,00

Az idei havi nyugdíjkifizetések azért is magasabbak, mint az előző évi nyugdíj + a nyugdíjemelés, mert az újonnan nyugdíjba lépők kezdőnyugdíja általában magasabb, mint a régebb óta nyugdíjban lévőké.

Az állam nyugellátásra fordított kifizetéseinek aránya várhatóan 2023-ban:

Nyugdíj utalás felosztása 2023

forrás: Pénzügyminisztérium

Az idei évre tervezett és az elmúlt években megvalósult nyugdíj kifizetésekről külön táblázatot készítettünk.

A jelenlegi alacsony magyar nyugdíjaknál minden forint számít. Ilyenformán nem mindegy mikor jön, meddig, melyik következő utalásig kell beosztani a pénzt.

Nyugdíj utalás bankszámlára (dátumok)

A banki nyugdíj utalás (folyósítás) időpontja nem feltétlenül egyezik meg a bankszámlán történő jóváírással. Banktól (pl. OTP) függően ez plusz 1-2 napot is igénybe vehet.

Nyugdíj utalás időpontjai 2023-ban
HónapA várható banki jóváírás napja
(ekkor indul az átutalás)
januári2023. január (12) 13, péntek
februári2023. február (10) 13, hétfő
márciusi2023. március (10) 13, hétfő
áprilisi2023. április (12) 13, csütörtök
májusi2023. május (12) 15, hétfő
júniusi2023. június (12) 13, kedd
júliusi2023. július (12) 13, csütörtök
augusztusi2023. augusztus (11) 14, hétfő
szeptemberi2023. szeptember (12) 13, szerda
októberi2023. október (12) 13, péntek
novemberi2023. november (10) 13, hétfő
decemberi2023. december (01) 04, hétfő


Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) 2017. november 1-jétől beolvadt a Magyar Államkincstárba, melynek következtében a Magyar Államkincstár (MÁK) jár el központi nyugdíjbiztosítási és folyósító szervként (is): Magyar Államkincstár - Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

A Magyar Államkincstár (MÁK) utalja minden hónapban a 2,5 millió nyugdíjas járandóságát és 1,3 millió család költségvetési juttatásait. A nyugdíjak is az azonnali átutalási rendszerben kerülnek kifizetésre. A csoportos utalásoknál a korábbi T+1 napos teljesítése helyett a Magyar Államkincstár küldő félként is csatlakozott az azonnali fizetési rendszerhez. Az esetleges késés már a bankokon múlik.

Az évközi nyugdíjelmelés(ek) mértékéről külön tájékoztatunk, az ott található kalkulátorral előre megtudható az emelt összeg. A megemelt nyugdíjakat az érintettek automatikusan megkapják. Ehhez sem az utalással, sem a postai kifizetéssel kapcsolatban nincs teendő.

Ez is érdekes lehet

Sok? Kevés? Méltányos?
Elégedett vagy, van véleményed a nyugdíj kapcsán?
Írd meg, szólj hozzá!
(regisztráció és név nélkül)


.
#7412 2023.02.08 apeeng: (-)
nakérem..ma meghozta a postás a nyugdíjamat..ketten voltak, biztos, ami biztos. Az egyiknél volt a pénz, a másiknál az épp aktuális levelek
EgyetértekNem értek egyet0
#7378 2023.01.13 nyugger: (-)
"A nyugdíj finanszírozására Magyarországon korábban két fenntartható rendszer létezett. Az egyik egy saját számlás rendszer - magánnyugdíj pénztárak, amiket 2010-ben a Fidesz-kormány megszüntetett - , ahol az aktív korban megkeresett saját jövedeleméből kap ellátást a későbbi nyugdíjas."

Ez mekkora szakmaiatlan marhaság!
A magánnyugdíj úgy volt kialakítva, hogy az a teljes "nyugdíjjárulék" egy részének elkülönítése volt. Ezt mindenki úgy fektette be, ahogy tudta. S fennállt a veszélye annak, hogy veszteséges legyen, azaz, hogy a lehetséges nyugdíjrész kevesebb legyen, mint az állami nyugdíjtól elvárható érték! Persze, aki értett hozzá, annak nyereséges is lehetett... A nagyobb baj, hogy a rendszer megváltoztatása növelte az állami nyugdíjkassza hiányát, azaz növelte az államadósságot!
EgyetértekNem értek egyet-2
#7377 2023.01.13 nyugger: (#7318 válasza)
Legalábbis annak, aki csak eszik, s nem lakik sehol, de nem is csinál semmi mást, csak eszik. De annak eleve többet ér a nyugdíja!
EgyetértekNem értek egyet0

A hozzászólások csak a hozzászólók véleményét tükrözik.
További nyugdíj vélemények »


Valamennyi nyugdíj témánk:
Nyugdíjemelés    |    Infláció    |    Nyugdíjkorhatár    |    Nyugdíjminimum    |    Típusok    |    Nyugdíj utalás időpontjai    |    Kalkulátor    |    KATÁ-s nyugdíj


Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"A pénzre azért van szükség, hogy ne aggódjunk annak hiánya miatt!"
(Dr. Bakanek György)

» oldaltérkép «
 
minket itt is megtalálsz