van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Nyugdíjas infláció 2020

Az infláció - más néven a pénzromlás mértéke - azt fejezi ki, hogy milyen ütemben értéktelenedik el egy adott pénznem. Méréséhez a KSH összeállít egy fogyasztói kosarat különböző termékekből és szolgáltatásokból, amik az átlagos magyar háztartások fogyasztását reprezentálják. Az infláció ezen fogyasztói kosár árváltozásával mérhető.

A nyugdíjasokra vonatkozó infláció számítása során a termékek és szolgáltatások köréből elhagyásra kerülnek a gyermekneveléssel, gondozással kapcsolatos tételek, mint pl. iskolai, óvodai, bölcsődei étkezés, gyermekruházat, tankönyv, tanszer, írószer, oktatási szolgáltatás. Három kitüntetett termék-, illetve szolgáltatáscsoport - élelmiszerek, gyógyszerek, lakhatással kapcsolatos kiadások - aránya ugyanakkor a nyugdíjas fogyasztói kosárban mintegy 60%, míg a lakosság egészének fogyasztói kosarában ez az arány csak 45% körüli.

Inflációs, vásárlói kosár összetétele (%)
Főcsoportok Normál Nyugdíjas
Élelmiszerek26,19527,839
Szeszes italok, dohányáruk9,5818,454
Ruházkodási cikkek3,8512,238
Tartós fogyasztási cikkek7,1814,744
Háztartási energia7,3239,913
Egyéb cikkek, üzemanyagok *18,15118,856
Szolgáltatások27,71827,956
Összesen100,000100,000

* A gyógyszerek és gyógyáruk az "Egyéb cikkek, üzemanyagok" kategóriába tartoznak, ahol a gyógyszerek, gyógyáruk részaránya a "normál" fogyasztóiár-indexben 2,9%, míg a nyugdíjasok kiadási szerkezetében 6,2%.

Aktuális infláció, nyugdíjas infláció alakulása

A kormány ígérete szerint amennyiben az év első 8 hónapjában az átlagos pénzromlás mértéke meghaladja az éveleji nyugdíjemelés mértékét, akkor korrekciót (kiegészítést) hajt végre. A grafikonon az év eleji nyugdíjemelés szintje és a korrekcióval növelt szint is látható. A többi önmagáért beszél.
Infláció alakulása 2019-ben - normál és nyugdíjas infláció


Van véleményed az árak emelkedéséről? Oszd meg velünk »
Valamennyi nyugdíj témánk:
Nyugdíjemelés    |    Infláció    |    Nyugdíjkorhatár    |    Nyugdíjminimum    |    Típusok    |    Utalási időpontok    |    Kalkulátor    |    KATÁ-s nyugdíj

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!