van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Nyugdíjas infláció 2023

Az infláció - más néven a pénzromlás mértéke - azt fejezi ki, hogy milyen ütemben értéktelenedik el egy adott pénznem. Méréséhez a KSH összeállít egy fogyasztói kosarat különböző termékekből és szolgáltatásokból, amik az átlagos magyar háztartások fogyasztását reprezentálják. Az infláció ezen fogyasztói kosár árváltozásával mérhető.

A nyugdíjasokra vonatkozó infláció számítása során a termékek és szolgáltatások köréből elhagyásra kerülnek a gyermekneveléssel, gondozással kapcsolatos tételek, mint pl. iskolai, óvodai, bölcsődei étkezés, gyermekruházat, tankönyv, tanszer, írószer, oktatási szolgáltatás. Három kitüntetett termék-, illetve szolgáltatáscsoport - élelmiszerek, gyógyszerek, lakhatással kapcsolatos kiadások - aránya ugyanakkor a nyugdíjas fogyasztói kosárban mintegy 60%, míg a lakosság egészének fogyasztói kosarában ez az arány csak 45% körüli.

Inflációs, fogyasztói kosár összetétele (%)
2022-ben
Főcsoportok Normál Nyugdíjas
Élelmiszerek27,11330,126
Szeszes italok, dohányáruk10,6059,918
Ruházkodási cikkek4,0352,269
Tartós fogyasztási cikkek9,3015,625
Háztartási energia4,9937,131
Egyéb cikkek, üzemanyagok *18,51219,460
Szolgáltatások25,44125,471
Összesen100,000100,000

* A gyógyszerek és gyógyáruk az "Egyéb cikkek, üzemanyagok" kategóriába tartoznak, ahol a gyógyszerek, gyógyáruk részaránya a "normál" fogyasztóiár-indexben 2,5%, míg a nyugdíjasok kiadási szerkezetében 5,5%.

Aktuális infláció, nyugdíjas infláció alakulása 2022-ben

Az éves nyugdíjas infláció december hónapban: 26,5 százalék

A kormány ígérete szerint amennyiben az év első 8 hónapjában az átlagos pénzromlás mértéke meghaladja az éveleji nyugdíjemelés mértékét, akkor korrekciót (kiegészítést) hajt végre. A grafikonon az év eleji nyugdíjemelés szintje és a korrekcióval növelt szint is látható. A többi önmagáért beszél.

Az év eleje óta elmúlt 12 hónap alatt az átlagos éves nyugdíjas infláció 15,17%, a normál háztartások inflációja 14,51% volt.
Nyugdíjas infláció alakulása 2021-ben - normál és nyugdíjas infláció


A nyugdíjas fogyasztói kosár alapján (vagyis a "normál"-nál nagyobb élelmiszer-, gyógyszer- és rezsiköltség-arányt figyelembe véve) számolt infláció 2021-ben 4,6 százalék volt átlagosan. A normál infláció átlaga viszont 5,1 százalék volt. Vagyis a nyugdíjasok kisebb áremelkedést érzékeltek, mint az aktív keresők.
2021. december végén a fogyasztói árak átlagosan 6,7%-kal voltak magasabbak, mint az év első napján. Ugyanez a nyugdíjas fogyasztói kosarat tekintve 7,4% drágulást jelentett.

Az infláció számítás ilyenfajta különbsége (az átlagos és az egy év alatt végbemenő) felveti a kérdést, hogy a nyugdíjemelés melyiket veszi alapul. (valószínű, hogy a kormányzati kommunikáció szerinti kedvezőbbet).

A korábbi évek nyugdíjas inflációit a nyugdíjemelés táblázatban gyűjtöttük össze

Van véleményed az árak emelkedéséről? Oszd meg velünk »
Valamennyi nyugdíj témánk:
Nyugdíjemelés    |    Infláció    |    Nyugdíjkorhatár    |    Nyugdíjminimum    |    Típusok    |    Utalási időpontok    |    Kalkulátor    |    KATÁ-s nyugdíj


Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"Engem nem érdekel, hogyan éltek az emberek hajdanában. Azt mondjátok meg, most hogy kell élni!"
(Makszim Gorkij)

» oldaltérkép «
minket itt is megtalálsz