van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Nyugdíjemelés 2020

A Kormány a korábbi évek gyakorlatát követve a tervezett infláció mértékével emelte a nyugdíjak összegét.
Ennek megfelelően 2020. január 1-től mindenki számára 2,8 százalékkal, azaz az infláció tervezett mértékével növekedett a nyugdíj összege. A nyugdíjemelés minden nyugellátásra vonatkozik, így az öregségi nyugdíj mellett emelkedik a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a rokkantsági- és rehabilitációs ellátás és a baleseti járadék összege is.Visszamenőleges nyugdíjkiegészítés, nyugdíjkorrekció 2020-ban

2020. első 8 hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 4 százalékkal nőttek. Vagyis az áremelkedés meghaladta meg az év eleji nyugdíjemelés mértékét (2,8%) . Így novemberben 1,2%-os pótlólagos nyugdíjemelés lesz január elsejére visszamenőleges hatállyal. Mivel az éveleji emelés (2,8%) és az infláció (4%) között nagyobb a különbség, mint 1 százalékpont, ezért novemberben a nyugdíjasok kapnak 10 havi plusz pénzt egyösszegben, valamint novemberben és decemberben az eddig megszokotthoz képest 1,2%-kal emelt összeget.Várható nyugdíjemelés 2021-ben

A következő évben csak az ideihez hasonló mértékben, 3,0 százalékkal emelik januárban a nyugdíjakat – derült ki a kormány által közzétett makrogazdasági prognózisból. (Annak ellenére, hogy minden előrejelzés szerint 3 százalék feletti lesz a 2021. évi drágulás.)
2021-ben jön a 13. havi nyugdíj első részlete is.
Mivel a Kormány gazdasági növekedéssel számol, így várhatóan újra lesz nyugdíjprémium is.


Nyugdíjemelés az elmúlt években

Egy 2011-es törvény szerint a kormány 2012-től a soron következő évben várható infláció mértékéhez igazítja a nyugdíjemelést, majd pedig a végleges inflációhoz.
Ha a tervezett inflációs érték kisebb mint a tényleges, akkor a különbözetet utólag egyösszegben jóváírják. Ha a várható inflációt túlbecsülik, akkor viszont a plusz pénz nem kerül levonásra. Ez a szabály a 2016 előtti alacsony, de kormányzati szinten túlbecsült inflációjának köszönhetően a nyugdíjak reálértékének növekedését eredményezte (lásd "Reál nyugdíjemelés" oszlop). Azóta viszont változott a trükk: az infláció az év második felében száll el, viszont csak az első 8 hónap átlagos inflációja a mérvadó a nyugdíjemelésnél.


Nyugdíjemelés 2010 óta
ÉvNyugdíjemelés Infláció Reál
nyugdíjemelés
20101,6%4,9%-3,3%
20114,3%3,9%0,4%
20125,8%5,7%0,1%
20135,2%1,7%3,5%
20142,4%-0,2%2,6%
20151,8%-0,1%1,9%
20161,6%0,4%1,2%
20172,4%2,4%0,0%
20183,0%2,8%0,2%
20193,4%3,4%0,0%
20204,0%??
20213,0%??

Korábban a nyugdíjemelés ugyanis fele-fele részben az inflációtól és a nettó bérek emelkedésétől függött (ez volt az úgynevezett svájci indexálás), tehát azokban az években amikor jól ment a gazdaságnak, infláció felett emelkedtek a nettó bérek, az magával húzta a nyugdíjakat is, vagyis nőtt azok reálértéke. A gyengébb években viszont ezen szabály szerint fordítva működött a képlet, így ha a nettó bérek emelkedése elmaradt az inflációtól, akkor a reálbérekkel együtt a nyugdíjak reálértéke is csökkent.

A nyugdíjemelések bérindexálását 2010-ben a Bajnai-kormány alakította át úgy, hogy a béremeléseket csak azokban az években lehet figyelembe venni, amikor a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, ám 2011-ben ezt a feltételt eltörölte az Orbán-kormány, így azóta kizárólag az inflációhoz kötik a nyugdíj emelést. Azóta pedig volt néhány jó éve a magyar gazdaságnak

Észrevétel: az átlag nyugdíj összegének évről-évre való növekedése eltér a nyugdíjelemés mértékétől, mert az újonnan nyugdíjba vonulók kezdőnyugdíja többnyire magasabb mint a meglévő nyugdíjak összegének átlaga.
13. havi nyugdíj (nyugdíjprémium helyett)

2021-től kezdve évente fokozatosan kerül visszavezetésre a 13. havi nyugdíj.
Az első évben egy-, a második évben kettő-, a harmadikban háromheti nyugdíj jár majd, míg végül 2024-ben egy teljes havi plusznyugdíjat (13. havi) kapnak a nyugdíjasok, és onnantól minden évben egy teljes 13. havi nyugdíj jár. Elsőként 2021 februárjában érkezik egy hetivel (negyedhavival) több nyugdíj.

Nyugdíjprémium?

A jelenlegi gazdasági helyzetet nézve a nyugdíjprémium aktualitását vesztette.
2020-ban GDP csökkenéssel számol a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely alapján NEM számíthatnak nyugdíjprémiumra a nyugdíjasok, annál is inkább, mert a másik feltétel, a költségvetési hiánycél sem teljesül.

Mit jelent a nyugdíjprémium? 2009 óta (tehát nem a Fidesz kormány találmánya) ha a tárgyévben a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének várható mértéke meghaladja a 3,5 százalékot, és az államháztartás egyenlegcélja teljesülni látszik, akkor novemberben nyugdíjprémium kerül kifizetésre annak, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági vagy hozzátartozói nyugellátásban (kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat és a rehabilitációs járadékot) részesül és a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a tárgyévet megelőzően betöltötte.

A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:
- a bruttó hazai termék (GDP) növekedés várható mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4
- a nyugdíj november havi összegének 25 százaléka, de maximum 20 ezer forint.


Van véleményed a nyugdíjemelésről? Oszd meg velünk »
Valamennyi nyugdíj témánk:
Nyugdíjemelés    |    Infláció    |    Nyugdíjkorhatár    |    Nyugdíjminimum    |    Típusok    |    Utalási időpontok    |    Kalkulátor    |    KATÁ-s nyugdíj

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!