van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: / /

Nyugdíj előtti álláskeresési segély (NYES)

A nyugdíj előtti álláskeresési segélyt (NYES-t) az igényelhet, akinek a nyugdíjkorhatára betöltéséig legfeljebb 5 éve van hátra, szerzett már legalább 15 év szolgálati időt a nyugdíjhoz, munkát szeretne, de nem talált se önállóan, se a munkaügyi központ segítségével, továbbá legalább már 45 napon keresztül álláskeresési járadékban részesült és annak folyósítási időtartamát (max. 90 nap) már kimerítette.

A kérelmező nem részesülhet korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban.

Mennyi az álláskeresési segély összege?

A nyugdíj előtti álláskeresési segély kalkulátor nélkül is könnyen kiszámolható. A NYES összege a kérelem benyújtásának időpontjában érvényes minimálbér 40 százaléka. Erre az összegre nem érvényes a nyugdíjemelés mértéke (mert nem nyugdíj), és a minimálbér időközbeni emelésével együtt sem növekszik. Ez egy egyszeri alkalommal megállapított, fix összeg.

Új megállapítások esetén a NYES összege magasabb lehet a korábbi években megállapított segélyek összegéhez képest, mert a segély összege a NYES iránti kérelem benyújtásának időpontjában érvényes minimálbér összegéhez igazodik, a minimálbér pedig évről évre emelkedik. Valamint miután a NYES nem nyugdíj, így a kötelező nyugdíjemelés nem vonatkozik erre a segélyre.

Milyen feltételek mellett folyósítják a NYES-t?

A nyes az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig folyósítható.

A nyugdíj előtti segély folyósítása több esetben szünetelhet: ha a segélyben részesülő rendszeresen dolgozik, közfoglalkoztatott lesz, vagy keresetpótló juttatást kap. A NYES mellett NEM LEHET dolgozni.

A NYES folyósítása több esetben megszűnhet: ha a segélyben részesülő rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra válik jogosulttá.

A segély folyósítása megszűnik, ha a segélyben részesülő nem jelenti be a kereső tevékenységét a munkaügyi hatóságnak, vagy ha bármely okból törlik az álláskeresők nyilvántartásából.

A 15 napon belüli bejelentési kötelezettség minden olyan lényeges körülményre kiterjed, amely érintheti a NYES-re való jogosultság feltételeit.

A NYES iránti kérelmet a munkaügyi központban (munkaügyi kirendeltségen) kell benyújtani.
Valamennyi nyugdíj témánk:
Nyugdíjemelés    |    Nyugdíjas infláció    |    Nyugdíjkorhatár    |    Nyugdíjminimum    |    Típusok    |    Nyugdíj utalás időpontjai    |    KATÁ-s nyugdíj    |    Egyéni nyugdíjszámla

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom
Link Másolom

"Ha az emberek negyedrész annyit költenének arra, hogy jót tegyenek másokkal, mint arra, hogy kárt tegyenek maguknak, nyoma se volna nyomornak."
(Móra Ferenc)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

© 2009 - 2024 VasarloCsapat.hu