van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: / /

Nyugdíj előtti álláskeresési segély (NYES)

A nyugdíj előtti álláskeresési segélyt (NYES-t) az igényelhet, akinek a nyugdíjkorhatára betöltéséig legfeljebb 5 éve van hátra, szerzett már legalább 15 év szolgálati időt a nyugdíjhoz, munkát szeretne, de nem talált se önállóan, se a munkaügyi központ segítségével, továbbá legalább már 45 napon keresztül álláskeresési járadékban részesült és annak folyósítási időtartamát (max. 90 nap) már kimerítette.

A kérelmező nem részesülhet korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban és átmeneti bányászjáradékban.

Mennyi az álláskeresési segély összege?

A nyugdíj előtti álláskeresési segély kalkulátor nélkül is könnyen kiszámolható. A NYES összege a kérelem benyújtásának időpontjában érvényes minimálbér 40 százaléka. Erre az összegre nem érvényes a nyugdíjemelés mértéke (mert nem nyugdíj), és a minimálbér időközbeni emelésével együtt sem növekszik. Ez egy egyszeri alkalommal megállapított, fix összeg.

Új megállapítások esetén a NYES összege magasabb lehet a korábbi években megállapított segélyek összegéhez képest, mert a segély összege a NYES iránti kérelem benyújtásának időpontjában érvényes minimálbér összegéhez igazodik, a minimálbér pedig évről évre emelkedik. Valamint miután a NYES nem nyugdíj, így a kötelező nyugdíjemelés nem vonatkozik erre a segélyre.

Milyen feltételek mellett folyósítják a NYES-t?

A nyes az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig folyósítható.

A nyugdíj előtti segély folyósítása több esetben szünetelhet: ha a segélyben részesülő rendszeresen dolgozik, közfoglalkoztatott lesz, vagy keresetpótló juttatást kap. A NYES mellett NEM LEHET dolgozni.

A NYES folyósítása több esetben megszűnhet: ha a segélyben részesülő rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra válik jogosulttá.

A segély folyósítása megszűnik, ha a segélyben részesülő nem jelenti be a kereső tevékenységét a munkaügyi hatóságnak, vagy ha bármely okból törlik az álláskeresők nyilvántartásából.

A 15 napon belüli bejelentési kötelezettség minden olyan lényeges körülményre kiterjed, amely érintheti a NYES-re való jogosultság feltételeit.

A NYES iránti kérelmet a munkaügyi központban (munkaügyi kirendeltségen) kell benyújtani.
Valamennyi nyugdíj témánk:
Nyugdíjemelés    |    Nyugdíjas infláció    |    Nyugdíjkorhatár    |    Nyugdíjminimum    |    Típusok    |    Nyugdíj utalás időpontjai    |    KATÁ-s nyugdíj    |    Egyéni nyugdíjszámla

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"Az optimista két garassal a zsebében is úr. A pesszimista tele páncélszekrénnyel is senki."
(André Kostolany)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.