van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: /

Kalória kalkulátor

Számold ki, hogy hozzávetőlegesen mennyi energiára, kalóriára (kcal) van szükséged nyugalmi állapotban és egy átlagos napodon a szokásos fizikai tevékenységeid mellett.

Az alapanyagcsere érték, vagy más néven Basal Metabolic Rate (BMR) a minimális energiamennyiséget jelöli, azaz mennyi energiára, kalóriára van szükséged az alapvető élettevékenységek működtetéséhez, azaz a szívműködés, légzés, testhőmérséklet fenntartásához (pl. alvás idején).

Az alapanyagcserét az életkor, a testsúly, a magasság, a nem (és a környezet hőmérséklete) befolyásolja.
A fiatal, növésben lévő, gyorsabban megújuló szervezet anyagcsere igénye nyilvánvalóan magasabb. Minél magasabb vagy súlyosabb valaki, az alapanyagcseréje annál több kalóriát igényel. A férfiak (általában) nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, mint a nők, a több izom gyorsabb anyagcserét jelent.

   
cm
kg
év

Napi kalóriaszükséglet kiszámítása

Ha arra is kíváncsi vagy, hogy egy átlagos napodon, a szokásos fizikai tevékenységeiddel mennyi kalóriát használsz fel, akkor a fenti számítás után töltsd ki az egyes tevékenységekre fordított napi időt (órákat) is.Az ételeinkben található tápanyagok eltérő mennyiségű energiát tartalmaznak. Ha tudjuk, hogy mennyi zsírt, fehérjét, vagy szénhidrátot fogyasztunk el, kiszámolhatjuk a bevitt energiát is.

kcal, kalória, joule átváltás

Az energia általános mértékegysége J (joule), viszont a táplálkozásban az élelmiszerekben található energia mérésére kcal (kilokalória)-t használunk. Hogy is van ez? Jöjjön egy kis fizika.

  • 1 J (joule) energia kell például 1 kg-os test 10 cm magasra emeléséhez
  • 1 cal (kalória) energia kell 1 gramm víz 1 Celsius fokkal történő melegítéséhez

A "kilo" mint előtag ezerszeres mennyiséget jelöl (pl. gramm - kilogramm, méter - kilométer). Tehát a kJ (kilojoule) a joule, a kcal (kilokalória) pedig a kalória ezerszerese: 1 kJ = 1000 J, 1 kcal = 1000 cal.

A két mértékegység közötti átváltás pedig: 1 kalória (cal) = 4,184 J (joule), 1 kcal = 4184 J.

Amennyiben a fenti példánál maradunk, úgy is kalkulálhatunk, hogy 1 kcal energiával egy 100 kg-os testet közel 4,2 m magasra emelhetünk.

Az a fránya népnyelv...
A gyakorlat azonban nem követi nemzetközi mértékegységekre irányuló szabványokat, ugyanis a közhasználatban a kalória úgy terjedt el, hogy alatta a kilokalóriát értjük. Amikor kalóriáról beszélünk, akkor valójában kcal-t értünk. Ebből következik, hogy a "kalória (kcal)" jelölés nem ellentmondás.

Kalória átváltó - mennyi kalória, mennyi joule?


(kilokalória) = (kilojoule)

Írd be egyszerűen a kalóriát (kcal) vagy a kilojoule értéket a megfelelő mezőbe, és azonnal láthatod az eredményt a másik mértékegységnél.

Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"Minden eredmény, minden gazdagság kiindulópontja egy gondolat, egy ötlet. Bármi, ami megéri, hogy birtokoljuk az életben, megéri, hogy dolgozzunk érte."
(Andrew Carnegie)


minket itt is
megtalálsz

© 2009 - 2023 vásárlóCsapat.hu
Fel