van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:    

Kalória kalkulátor

Számold ki, hogy hozzávetőlegesen mennyi energiára, kalóriára (kcal) van szükséged nyugalmi állapotban és egy átlagos napodon a szokásos fizikai tevékenységeid mellett.

Az alapanyagcsere érték, vagy más néven Basal Metabolic Rate (BMR) a minimális energiamennyiséget jelöli, azaz mennyi energiára, kalóriára van szükséged az alapvető élettevékenységek működtetéséhez, azaz a szívműködés, légzés, testhőmérséklet fenntartásához (pl. alvás idején).

Az alapanyagcserét az életkor, a testsúly, a magasság, a nem (és a környezet hőmérséklete) befolyásolja.
A fiatal, növésben lévő, gyorsabban megújuló szervezet anyagcsere igénye nyilvánvalóan magasabb. Minél magasabb vagy súlyosabb valaki, az alapanyagcseréje annál több kalóriát igényel. A férfiak (általában) nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, mint a nők, a több izom gyorsabb anyagcserét jelent.

Férfi     Nő
Magasság: cm
Súly: kg
Életkor: év

Napi kalóriaszükséglet kiszámítása

Ha arra is kíváncsi vagy, hogy egy átlagos napodon, a szokásos fizikai tevékenységeiddel mennyi kalóriát használsz fel, akkor a fenti számítás után töltsd ki az egyes tevékenységekre fordított napi időt (órákat) is.kcal, kalória, joule átváltás

Az energia általános mértékegysége J (joule), viszont a táplálkozásban az élelmiszerekben található energia mérésére kcal (kilokalória)-t használunk. Hogy is van ez? Jöjjön egy kis fizika.

  • 1 J (joule) energia kell például 1 kg-os test 10 cm magasra emeléséhez
  • 1 cal (kalória) energia kell 1 gramm víz 1 celsius fokkal történő melegítéséhez

A "kilo" mint előtag ezerszeres mennyiséget jelöl (pl. gramm - kilogramm, méter - kilométer). Tehát a kJ (kilojoule) a joule, a kilokalória pedig a kalória ezerszerese: 1 kJ = 1000 J, 1 kcal = 1000 cal.

A két mértékegység közötti átváltás pedig: 1 kalória (cal) = 4,184 J (joule), 1 kcal = 4184 J.

Amennyiben a fenti példánál maradunk, úgy is kalkulálhatunk, hogy 1 kcal energiával egy 100 kg-os testet közel 4,2 m magasra emelhetünk.

Az a fránya népnyelv...
A gyakorlat azonban nem követi nemzetközi mértékegységekre irányuló szabványokat, ugyanis a közhasználatban a kalória úgy terjedt el, hogy alatta a kilokalóriát értjük. Amikor kalóriáról beszélünk, akkor valójában kcal-t értünk. Ebből következik, hogy a "kalória (kcal)" jelölés nem ellentmondás.


Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"Az, aki nem tudja értékelni a kis dolgokat, soha nem fog véghezvinni nagyokat."
(kínai közmondás)

» oldaltérkép «
minket itt is FB FB YT TW TW megtalálsz