van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     » Kalória

Tápanyag (gramm) – energia (kalória) kalkulátor

Míg a gramm a tömeg, addig a kalória az energia mértékegysége, ezért egyiket a másikba közvetlenül nem lehet átváltani.

Az elfogyasztott ételek különféle tápanyagokat tartalmaznak. Ezek közül a szénhidrátok, fehérjék, zsírok adnak nekünk energiát; a vitaminok, ásványi anyagok és a víz ugyan nem tartalmaznak energiát, de a szervezetünk működéséhez elengedhetetlenek.
A legtöbb energiát a zsírok biztosítják (9,3 kcal/g), a fehérjék (4,2 kcal/g) és a szénhidrátok (4,1 kcal/g) már csak feleannyit. Az alkoholnak is magas az energiaértéke, 1 gramm alkohol 7 kcal energiát ad.

Ételeinkben – ahol általában 100 grammra vonatkozóan tesznek közzé adatokat – ezen tápanyagok vegyesen vannak jelen. Ezzel a kalkulátorral kiszámíthatod, hogy az egyes tápanyagok általad grammban megadott tömege mennyi energiát, kalóriát jelent.

Szénhidrát: g
Fehérje: g
Zsír: g

Ez az energia azonban nem jelenik meg teljes egészében a szervezetünkben, mert a tápanyagok nem hasznosulnak 100 százalékban. Például a fehérjékből csupán a tojás és az anyatej tekinthető teljes egészében emészthetőnek és hasznosulónak.Mennyi kalóriát égetünk el, mennyi energiát használunk el egy átlagos napon? Ezt is gyorsan kiszámíthatjuk!


Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"Aki képes haszontalanul elherdálni egy órát, még nem jött rá, milyen értékes az élet."
(Charles Darwin)

» oldaltérkép «
 
minket itt is megtalálsz