van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: /

Infláció kalkulátor (forint)

Ha az aktuális infláció mellett tudni szeretnénk, hogy az elmúlt évek alatt (pl. az elmúlt 5 évben, vagy 1990-től) napjainkig mennyit romlott hivatalosan - a KSH statisztika szerint - a pénzünk (a forint) összességében, vagy az egyes fogyasztási területeken, akkor az alábbi infláció kalkulátor segítségével éves bontásban kideríthetjük.


Kalkulált inflációs adatok
Legnagyobb éves infláció:?
Legkisebb éves infláció:?
Átlagos éves infláció (1):?
Teljes (kumulált) infláció:?
Átlagos éves infláció (2):?
Mennyi szükséges ma ahhoz, hogy az akkori pénz értékénél legyünk?

(1) Ha az egyes években mért hivatalos infláció számtani közepét vesszük.
(2) Ha minden évben egyenletes lett volna az infláció mértéke, akkor ezzel az értékkel adódik ki a teljes infláció.
A kumulált infláció számításának módjával az iskolában kamatos kamatként találkozhattunk.

Kumulált infláció: Ha az egyik évben 100 Ft-ról 110 Ft-ra drágul a kenyér, akkor az infláció 10%. A következő évben már 110 Ft-ról indul a kenyér ára és újabb 10%-os infláció esetén 121 Ft lesz. A két évben 10 és 10 százalék volt az infláció, valójában viszont nem 20, hanem 21 százalékkal drágult a kenyér.

A 100 százalék feletti érték megtévesztő lehet, mert a 100 százalék a duplázódást jelenti, azaz, ha valami 230 százalékkal növekszik, az valójában 3,3-szor akkora.

A rendszerváltás környékén és 2023-ban volt egy-egy csúcs a magyar inflációban. Az infláció a maximumát 1991-ben érte el 35% körüli értéken. 2012-től kezdve gyűjtjük évek szerint az éven belüli infláció alakulását is.

Ha az infláció a befektetéseid kalkulálása miatt érdekel (hiszen hiába a jó kamat, ha az értékvesztés felemészti azt), akkor ajánljuk figyelmedbe a bankbetét és kamatos kamat kalkulátorunkat.
Ha biztos, infláció feletti hozamot szeretnél, akkor az állampapírok között keresgélj!

A fentieket nézve Téged az infláció mely területen sújt a legjobban? Szavazz, és nézd meg mások válaszait az inflációról!

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"Mindenki maga irányítja sorsát; mi magunknak kell megteremtenünk boldogságunk okait. Csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más."
(Buddha)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.