van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:    

Hőszigetelés kalkulátor

Hőveszteségek Azt talán senki nem vitatja, hogy aki otthonában finom meleget szeretne, az vagy eleve, vagy utólagosan szigetelje házát.

Az utólagos hőszigetelés hatékonysága - azaz megtérülése - nagyban függ attól, hogy sikerül-e felderíteni az épület ilyen szempontból gyenge pontjait. A hő nem csupán a falakon (homlokzaton) keresztül távozik - igaz kétség kívül a falak alkotják arányaiban az épületek legnagyobb határoló felületeit.

Így korántsem biztos, hogy a falak, homlokzat hőszigetelésével tehetünk a legtöbbet a kiszökő hő ellen.


Hivatalos energetikai számításkor egy háromlépcsős követelményrendszer szerint kell az épület hőszigetelését vizsgálni, ebből az egyik vonatkozik a határoló szerkezetekre (fal, tető, födém), melyek megfelelőséget a hőátbocsátás kiszámításával ellenőrizhetjük. Erre készült ez a hőszigetelés-kalkulátor.

A hőátbocsátás (U-érték) azt jelzi, hogy egy négyzetméter felületen mennyi energia halad át, ha a felület két oldala között egy fok a hőmérsékletkülönbség. Egy új épület esetén ezen U-érték betartása a szerkezetek megválasztása során kötelező, meglévő épület utólagos hőszigetelésénél pedig összehasonlíthatóságot biztosít.
Ne felejtsük el, hogy egy-egy szerkezet (a fal, a tető, vagy a födém) hőátbocsátás szerinti megfelelősége nem garantálja feltétlenül azt, hogy az egész épületre vonatkozó további határértékek is automatikusan teljesülnek.

Használati útmutató: online hőszigetelés kalkulátor

- Válasszuk ki a vizsgálni kívánt szerkezet típusát a mellékelt ábra segítségével
- Ezután válasszuk ki a szerkezet anyagait és azok vastagságát. Ha több rétegből áll a szerkezet, akkor kattintsunk a Még egy anyag hozzáadása gombra
- A Számítás gomb hatására megkapjuk a számszerű U-értéket, aminek megfelelőségét egy skálán ellenőrizhetjük


Hőszigetelés kalkulátor

Vizsgált szerkezet típusa (az ábra szerint):
Összetett szerkezet esetén a leggyengébb pontot érdemes vizsgálni: szigetelés nélküli tető esetén ott, ahol nincs szarufa, szigetelt tető esetén fordítva, a szarufa helyén; előregyártott gerendákból és béléstestekből álló födém esetén a tömör vasbeton gerendát célszerű figyelembe venni.

AnyagVastagság
cm
Még egy anyag hozzáadása
Hőszigetelés

Utólagos hőszigetelés esetén hozzávetőlegesen a szigetelés vastagságának minden 1 cm-es növekedése 3-4 százalékos energia megtakarítást eredményez.


Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook oldalunkat!