van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:    

Hőszigetelés kalkulátor

Hőveszteségek Azt talán senki nem vitatja, hogy aki otthonában finom meleget szeretne, az vagy eleve, vagy utólagosan szigetelje házát.

Az utólagos hőszigetelés hatékonysága - azaz megtérülése - nagyban függ attól, hogy sikerül-e felderíteni az épület ilyen szempontból gyenge pontjait. A hő nem csupán a falakon (homlokzaton) keresztül távozik - igaz kétség kívül a falak alkotják arányaiban az épületek legnagyobb határoló felületeit.

Így korántsem biztos, hogy a falak, homlokzat hőszigetelésével tehetünk a legtöbbet a kiszökő hő ellen.


Hivatalos energetikai számításkor egy háromlépcsős követelményrendszer szerint kell az épület hőszigetelését vizsgálni, ebből az egyik vonatkozik a határoló szerkezetekre (fal, tető, födém), melyek megfelelőséget a hőátbocsátás kiszámításával ellenőrizhetjük. Erre készült ez a hőszigetelés-kalkulátor.

A hőátbocsátás (U-érték) azt jelzi, hogy egy négyzetméter felületen mennyi energia halad át, ha a felület két oldala között egy fok a hőmérsékletkülönbség. Egy új épület esetén ezen U-érték betartása a szerkezetek megválasztása során kötelező, meglévő épület utólagos hőszigetelésénél pedig összehasonlíthatóságot biztosít.
Ne felejtsük el, hogy egy-egy szerkezet (a fal, a tető, vagy a födém) hőátbocsátás szerinti megfelelősége nem garantálja feltétlenül azt, hogy az egész épületre vonatkozó további határértékek is automatikusan teljesülnek.

Használati útmutató: online hőszigetelés kalkulátor

- Válasszuk ki a vizsgálni kívánt szerkezet típusát a mellékelt ábra segítségével
- Ezután válasszuk ki a szerkezet anyagait és azok vastagságát. Ha több rétegből áll a szerkezet, akkor kattintsunk a Még egy anyag hozzáadása gombra
- A Számítás gomb hatására megkapjuk a számszerű U-értéket, aminek megfelelőségét egy skálán ellenőrizhetjük


Hőszigetelés kalkulátor

Vizsgált szerkezet típusa (az ábra szerint):
Összetett szerkezet esetén a leggyengébb pontot érdemes vizsgálni: szigetelés nélküli tető esetén ott, ahol nincs szarufa, szigetelt tető esetén fordítva, a szarufa helyén; előregyártott gerendákból és béléstestekből álló födém esetén a tömör vasbeton gerendát célszerű figyelembe venni.

AnyagVastagság
cm
Még egy anyag hozzáadása
Hőszigetelés

Utólagos hőszigetelés esetén hozzávetőlegesen a szigetelés vastagságának minden 1 cm-es növekedése 3-4 százalékos energia megtakarítást eredményez.


Nézted már milyen pályázati lehetőség, állami ingyenpénz van fűtéskorszerűsítésre?

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!