van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: /

Hőszigetelés kalkulátor

Azt talán senki nem vitatja, hogy aki otthonában finom meleget vagy éppen hűvöset szeretne, az vagy eleve, vagy utólagosan szigetelje házát.

Hőveszteségek Az utólagos hőszigetelés hatékonysága - azaz megtérülése - nagyban függ attól, hogy sikerül-e felderíteni az épület ilyen szempontból gyenge pontjait. A hő nem csupán a falakon (homlokzaton) keresztül távozik/érkezik - igaz kétség kívül a falak alkotják arányaiban az épületek legnagyobb határoló felületeit.

Így korántsem biztos, hogy a falak, homlokzat hőszigetelésével tehetünk a legtöbbet a kiszökő/bejövő hő ellen.

Hivatalos energetikai számításkor egy háromlépcsős követelményrendszer szerint kell az épület hőszigetelését vizsgálni, ebből az egyik vonatkozik a határoló szerkezetekre (fal, tető, födém), melyek megfelelőséget a hőátbocsátás kiszámításával ellenőrizhetjük. Erre készült ez a hőszigetelés-kalkulátor.

Hőátbocsátás (U-érték)

A hőátbocsátás (U-érték) azt jelzi, hogy egy négyzetméter felületen mennyi energia halad át, ha a felület két oldala között egy fok a hőmérsékletkülönbség. Egy új épület esetén ezen U-érték betartása a szerkezetek megválasztása során kötelező, meglévő épület utólagos hőszigetelésénél pedig összehasonlíthatóságot biztosít.
Ne felejtsük el, hogy egy-egy szerkezet (a fal, a tető, vagy a födém) hőátbocsátás szerinti megfelelősége nem garantálja feltétlenül azt, hogy az egész épületre vonatkozó további határértékek is automatikusan teljesülnek.

Használati útmutató: online hőszigetelés kalkulátor  • Válasszuk ki a vizsgálni kívánt szerkezet típusát a mellékelt ábra segítségével.
  • Ezután válasszuk ki a szerkezet anyagait és azok vastagságát. Ha több rétegből áll a szerkezet, akkor kattintsunk a Még egy anyag hozzáadása gombra.
  • A Számítás gomb hatására megkapjuk a számszerű U-értéket, aminek megfelelőségét egy skálán ellenőrizhetjük.

Hőszigetelés kalkulátor
1. Vizsgált szerkezet típusa (az ábra szerint):
Összetett szerkezet esetén a leggyengébb pontot érdemes vizsgálni: szigetelés nélküli tető esetén ott, ahol nincs szarufa, szigetelt tető esetén fordítva, a szarufa helyén; előregyártott gerendákból és béléstestekből álló födém esetén a tömör vasbeton gerendát célszerű figyelembe venni.

2. Anyag(ok)Vastagság
Még egy anyag hozzáadása
Hőszigetelés

Utólagos hőszigetelés esetén hozzávetőlegesen a szigetelés vastagságának minden 1 cm-es növekedése 3-4 százalékos energia megtakarítást eredményez.

A hűtés is meglehetősen energiaigényes. Otthonunk egyetlen Celsius fokkal történő hűtése háromszor több energiát igényel, mint egy fokkal történő fűtése. Ezért előnyösebb, ha inkább arra törekszünk, hogy a meleg levegőt ne engedjük be a lakásba ahelyett, hogy folyamatosan hűtenénk azt.


Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"A legelégedettebb ember az, aki egyszerre tud költekezni és takarékoskodni, hiszen így kettős az öröme."
(Samuel Johnson)


minket itt is
megtalálsz

© 2009 - 2023 vásárlóCsapat.hu
Fel