van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: /

Hőszigetelés kalkulátor

Azt talán senki nem vitatja, hogy aki otthonában finom meleget vagy éppen hűvöset szeretne, az vagy eleve, vagy utólagosan szigetelje házát.

Hőveszteségek Az utólagos hőszigetelés hatékonysága - azaz megtérülése - nagyban függ attól, hogy sikerül-e felderíteni az épület ilyen szempontból gyenge pontjait. A hő nem csupán a falakon (homlokzaton) keresztül távozik/érkezik - igaz kétség kívül a falak alkotják arányaiban az épületek legnagyobb határoló felületeit.

Így korántsem biztos, hogy a falak, homlokzat hőszigetelésével tehetünk a legtöbbet a kiszökő/bejövő hő ellen.

Hivatalos energetikai számításkor egy háromlépcsős követelményrendszer szerint kell az épület hőszigetelését vizsgálni, ebből az egyik vonatkozik a határoló szerkezetekre (fal, tető, födém), melyek megfelelőséget a hőátbocsátás kiszámításával ellenőrizhetjük. Erre készült ez a hőszigetelés-kalkulátor.

Hőátbocsátás (U-érték)

A hőátbocsátás (U-érték) azt jelzi, hogy egy négyzetméter felületen mennyi energia halad át, ha a felület két oldala között egy fok a hőmérsékletkülönbség. Egy új épület esetén ezen U-érték betartása a szerkezetek megválasztása során kötelező, meglévő épület utólagos hőszigetelésénél pedig összehasonlíthatóságot biztosít.
Ne felejtsük el, hogy egy-egy szerkezet (a fal, a tető, vagy a födém) hőátbocsátás szerinti megfelelősége nem garantálja feltétlenül azt, hogy az egész épületre vonatkozó további határértékek is automatikusan teljesülnek.

Használati útmutató: online hőszigetelés kalkulátor  • Válasszuk ki a vizsgálni kívánt szerkezet típusát a mellékelt ábra segítségével.
  • Ezután válasszuk ki a szerkezet anyagait és azok vastagságát. Ha több rétegből áll a szerkezet, akkor kattintsunk a Még egy anyag hozzáadása gombra.
  • A Számítás gomb hatására megkapjuk a számszerű U-értéket, aminek megfelelőségét egy skálán ellenőrizhetjük.

Hőszigetelés kalkulátor
1. Vizsgált szerkezet típusa (az ábra szerint):
Összetett szerkezet esetén a leggyengébb pontot érdemes vizsgálni: szigetelés nélküli tető esetén ott, ahol nincs szarufa, szigetelt tető esetén fordítva, a szarufa helyén; előregyártott gerendákból és béléstestekből álló födém esetén a tömör vasbeton gerendát célszerű figyelembe venni.

2. Anyag(ok)Vastagság
Még egy anyag hozzáadása
Hőszigetelés

Utólagos hőszigetelés esetén hozzávetőlegesen a szigetelés vastagságának minden 1 cm-es növekedése 3-4 százalékos energia megtakarítást eredményez.

A hűtés is meglehetősen energiaigényes. Otthonunk egyetlen Celsius fokkal történő hűtése háromszor több energiát igényel, mint egy fokkal történő fűtése. Ezért előnyösebb, ha inkább arra törekszünk, hogy a meleg levegőt ne engedjük be a lakásba ahelyett, hogy folyamatosan hűtenénk azt.


Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"A magyar pénzt keres, a német pénzt érdemel"
(Geld verdienen), a francia pénzt nyer"
(gagner d'argent), az amerikai pénzt csinál"
(to make a money). Tökéletesen jellemző kifejezések."
(Jókai Mór)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.