van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

DWG Viewer - Autodesk DWG TrueView

DWG viewer - trueview Kaptál egy tervet, de gondot okoz egy .dwg fájl megnyitása?
A műszaki tervek népszerű fájltípusa a DWG. A DraWinG formátumot általában az AutoCAD-del társítják, pedig más szoftverek is használják. Sok területen iparági CAD (Computer Aided Design) szabványként tekintenek rá.

Szükséges az AutoCAD a DWG fájlok megnézéséhez?
Nem, bár az AutoCAD egy kiváló eszköz a DWG-k készítéséhez, de a fájlokat DWG nézegetőkkel is megnyithatjuk és nyomtathatjuk.

Az ingyenes DWG viewereket DWG/DXF megtekintésre, korábbi verzióba való mentésre, mérésre és akár nyomtatásra is használják.

A DWG TrueView nézegető egy olyan DWG viewer szoftver, mellyel a rajz megnyitása után a hossz-, terület-, térfogat-, sugár- és szögmérések végezhetők. Emellett a rajzi elemek tulajdonságai, vagy koordinátái is lekérhetők. A pontos eredményhez a nevezetes pontok (végpont, felezőpont, stb.) rögtön jelölődnek. Működése nagyon egyszerű (főleg, ha már ismered az AutoCAD-et), nem kell bonyolult funkciókat megtanulni a használatához, a kezelőfelület segít minket, hogy a leggyorsabban hozzáférhessünk a szükséges információkhoz.

Autodesk DWG TrueView

A DWG TrueView és az AutoCAD gyártója egyaránt az Autodesk, ezért biztosak lehetünk abban, hogy adatvesztés nélkül tudjuk a rajzokat megnézni.DWG TrueView fontosabb jellemzők • Ingyenes, önállóan telepíthető, csak Windows-on, asztali gépen futtatható
 • Licenc: Freeware
 • Fejlesztő: Autodesk
 • Nem szükséges regisztráció (valóban free)
 • DWG fájl megnyitás, megtekintés, nyomtatás, konvertálás akár AutoCAD R14-ig vissza
 • Az akár 2D vektoros objektumokból álló, akár 3D modell rajzfájl tartalmazhat referenciafájlokat (XREF), képeket és PDF-eket
 • Több rajz is megnyitható egyidejűleg, azok fülekre rendezve jelennek meg
 • Mérés (távolság, terület, szög) a rajzon és lekérdezési lehetőség, ábrázolás vezérlés
 • Fóliakezelés: be/kikapcsolás, lezárás/kinyitás/fagyasztás
 • Nézet eszközök: hagyományos zoom és megragadás (pan), nagyító eszközök (Zoom)
 • Nyomtatás papírra vagy DWF / PDF / JPG / PNG formátumban

Hogyan működik?

Erről készítettünk egy rövid áttekintő videót. Van hozzá magyar felirat is, ezért érdemes bekapcsolni a YouTube feliratát.

A 3D-s modellek és kétdimenziós rajzok megnyitását egyaránt támogató program tartalmaz egy DWG to PDF nyomtató típust, így a rajzokat PDF-ként ki is nyomtathatjuk. Tehát "DWG to PDF" konvertáló is egyben.

DWG TrueView letöltés

DWG TrueView Nincs belőle magyar változat. Az angol nyelvű nézegető, olvasó program ingyenesen letölthető az Autodesk weboldalról, vagy közvetlenül innen:

A letölthető telepítő igencsak nagy: 2,2 GB. A szoftver a telepítés után 1,2 GB helyet foglal el a merevlemezen. Az AutoCAD DWG fájlformátuma a 2018-as verzió óta változatlan, az ennél újabb verziókkal gond nélkül megnyitható.

Míg ez az alkalmazás díjmentes, addig az AutoCAD/LT ára például az ALZA-nál
Sok más programmal ellentétben licenc hiányában az AutoCAD nem használható egyszerű Viewer-ként.

Ez a szoftver asztali géphez készült, mobilon vagy tableten az Autodesk viewer ajánlott.
Nem igényel telepítést, a böngésző funkcionál nézegetőként.

DWG Viewer – english description »Kérdések és válaszok YouTube csatornánkon a DWG TrueView használata kapcsán


Várjuk a DWG TrueView kérdéseket a YouTube csatornánkon, amelyek közül az angol nyelvűeket itt magyarul tesszük közzé.

Vajon miért nem működik a mérési funkció?
Próbáljuk meg kiterjeszteni a parancssort. Alapvetően min. 3 sor jelenik meg. Esetleg nyissuk meg a szöveges képernyőt az F2 billentyűvel. Az eredmények ott jelennek meg, és talán most el van rejtve.

Hogyan kattintsunk a vonal tetszőleges pontjára? Jelenleg csak a végét és a közepét tudom elkapni.
Miközben a mérés parancsban vagy, válasszuk ki a "Nearest" lehetőséget a szalagmenüben.

Hogyan váltsunk mértékegységet ha méterben szeretnék mérni?
A fájl készítője vezérli a rajzi egységeket. Az AutoCAD "rajzi egységekkel" működik, egy általános mértékkel, amely hüvelyk, mm, méter vagy akár fényév is lehet, és nem cserélhető fel gombbal vagy kapcsolóval. A mértékegységek megváltoztatásához először a rajzot kell átméreteznie a készítőjének. Tehát nem módosíthatjuk a mértékegységet méterre.

A terveken szerepeltetett méretarányt be lehet állítani, hogy léptékhelyes legyen a mérésem és ne kelljen felszorozni a mértékszámmal?
1. Ha AutoCAD-ben készült a rajz és 1 rajzi egység pl. 1 méternek felel meg, akkor pl. egy 200 m hosszú egyenes a papíron pl. 1:20-as méretarányban ábrázolva 10 egység hosszú. Ha 200 métert szeretnénk mérni (leolvasni), akkor a DWG modellterében kell a mérést végezni, vagy a papírterében úgy, hogy használjuk a fogópontokat (mert akkor automatikusan érzékeli a program a valódi méretet).
2. Ha a 200 m hosszú egyenest eleve 1:20-ban rajzolták meg 10 egység hosszúként (és ráírták a kótára, hogy 200), akkor azt ezzel a programmal nem tudjuk 200-nak mérni. A DWG TrueView nem engedi az objektumok módosítását, ez pedig a teljes rajz 20-szal való skálázását jelentené. A trükk az lehet, hogy kinyomtatjuk a DWG TrueView-val (Plot) a rajzot 20 mm = 1 units rajzi egységként egy jó nagy lapra (pl. A0) PDF-ként, majd a PDF-et Acrobat Readerben megnyitva a mérés funkcióval már 200-at mérhetünk.

Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"Mindenki szegény lenne, ha mindenki gazdag volna."
(Mark Twain)


minket itt is
megtalálsz

© 2009 - 2023 vásárlóCsapat.hu
Fel