van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: / /

Fűtés költségek olcsó csökkentési lehetőségei

Olcsó, akár házilag is könnyen kivitelezhető módszerekkel is spórolni lehet a fűtéssel. Nézzük, melyek lehetnek ezek.

Ajtó és ablak

Leginkább az öreg, rosszul záródó ablakok okozzák a lakás hőveszteségét. Az ablakszárny és a keret közötti résen távozik a hő. Igaz, hogy ezek nagyon kis rések, de ha összeadjuk egy ház ablakkereteinél levő réseket, akkor meglepődhetünk, hiszen így akár egy kosárlabda nagyságú terület is kijöhet. Az ajtók, ablakok utólagos résszigetelése viszonylag olcsó, és saját kezűleg megoldhatjuk, ha egy barkácsáruházból beszerezzük a szükséges szigetelőcsíkokat. Az ablakok esetében nem kell drága hőkamerás vizsgálatot kérni, akár egy égő gyertyával is fel tudjuk deríteni a problémás helyeket. A szigetelő csíkkal azonban érdemes óvatosan bánni, mert pont akkora kárt is lehet okozni, mint amennyi hasznot. Ezért vigyázni kell, hogy csak oda kerüljön, ahol tényleg kell, máskülönben a nyílászáró eldeformálódhat, így új rések keletkeznek, esetleg nem lesz jó a záródás. A purfix szivacsrétegek magukba szívják a vizet, ezzel éppen az ellenkező hatást érik el. Ráadásul pár év alatt elporladnak. A ragasztott gumi pedig szintén a víz hatására leválik a helyéről. Sőt az is előfordulhat, hogy jobban odaragad a másik oldalhoz, mint a ragasztotthoz és ilyenkor eltépődik a gumi.

Redőny

A teljes üvegfelület egy lakásban elég nagy. Mivel az üveg nem olyan jó szigetelő, mint a fal, ezért itt távozik a hő nagy része. Ez még akkor is igaz, ha kiváló hőszigetelő üveggel ellátott ablakunk van. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az egész ablak/ajtó felületét leszigeteljük? Használjunk redőnyt vagy zsalugátert. A redőny mellett szól, hogy olcsóbb, belülről lehet működtetni, ablaknyitás nélkül.

Kályha vagy kandalló

Ha van cserépkályha, vagy kandalló, akkor használjuk ki. Főként az első hűvös napokban alkalmas az esti órák kellemes hőmérsékletűvé tételére. Kerüljük az elektromos radiátorok használatát a komplett lakás fűtésére, mert rengeteg áramot fogyasztanak.

Hőmérséklet

Érdemes beruházni egy programozható termosztátba. Ezek az eszközök már pár ezer forinttól beszerezhetők. Sokat spórolhatunk a gázszámlán, ha a távollétünkben nem fűtjük teljes teljesítménnyel az üres lakást.

Karbantartás

A gázkészülékek rendszeres karbantartása nem csak a biztonságos üzemeltetés miatt fontos. A szakszerű tisztítással akár 20 százalékkal is növelhető a gázkészülékek hatékonysága.

Helyiségek

Nem kell mindig, minden helyiséget fűteni. Fontos, hogy a lakás különböző helyiségeit - a tényleges használat idejére - mindig csak a rendeltetésüknek megfelelő hőmérsékletre fűtsük. A központi vagy cirkófűtésű lakásokban ezt úgy tudjuk megoldani, ha az egymástól eltérő hőmérsékletigényű helyiségek hőszabályozására a fűtőtestekre termosztatikus szabályozószelepeket helyezünk.

Hőtükör

Növelheti a fűtés hatékonyságát, ha hővisszaverő anyagot, úgynevezett hőtükör fóliát ragasztunk a radiátorok mögötti falra.
Egy tipikus, központilag fűtött helyiségben sok hő vész el a radiátor mögötti és feletti falfelületen. A radiátor fólia vagy más néven hőtükör működésének lényege, hogy a radiátor hátsó lapja által kibocsátott hőt a szoba felé irányítja, vagy a radiátorban tartja.

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"Még mindig jobb fölöslegeseket tudni, mint semmit."
(Seneca)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.