van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: / /

Fűtés költség lefaragása ingyenes módszerekkel

A tudatos spórolás jellemzően együtt jár fogyasztási szokásaink megváltozásával, rossz szokásainkról lemondva rengeteg energiát takaríthatunk meg a mindennapokban. Íme, a fűtési tippek.

Szellőztetés

A nagyra kitárt ablakkal történő 4-7 percig tartó szellőztetés sokkal költségkímélőbb, mintha huzamosabb ideig, résnyire nyitva hagynánk azt. Ennyi idő alatt kicserélődik a levegő a helyiségben, viszont a falak és a bútorok megőrzik a lakás melegét.
A gyors és erőteljes szellőztetés esetén a friss levegőnek alacsonyabb a páratartalma, mint az elhasznált bentinek, így gyorsabban melegszik - kevesebb energiából.
A radiátorokat szellőztetés idejére hagyjuk bekapcsolva, és egyszerűen takarjuk le. Ezzel a szellőztetés elől is levesszük a légfüggönyt, ami jelentősen akadályozza a légáramlást.

Viszont az ablak alatti konvektort szellőztetéskor állítsuk takarékra, nem azért, hogy spóroljunk, hanem azért hogy a friss levegővel együtt ne kerüljön füst a lakásba.

Fűtőtestek kiszabadítása

Hagyjuk szabadon a fűtőtesteket, ne pakoljuk köré bútorokat, mert az akadályozza a hő szabad áramlását. Az sem szerencsés, ha egy földig érő, nehéz szövetből készült függöny lóg a fűtőtest előtt.

Fűtési hőmérséklet

Érdemes visszavenni a helyiségek hőmérsékletét. A hőmérséklet 1 °C-kal való csökkenetése akár 6 százalékkal is csökkentheti a fűtésszámlát.
A téli napokon célszerűtlen teljesen leállítani a fűtést, mert a nagyon lehűlt helyiségek felfűtése sok időt és energiát vesz igénybe, ráadásul a pára ki is csapódhat a lehűlt felületeken, ami legrosszabb esetben penészesedéshez vezethet. Érdemes tehát egy úgynevezett temperáló fűtést alkalmazni (kb. 16 °C) akkor, ha nincs senki a lakásban, - szerencsésebb esetben programozható termosztátunk van, amely ezt automatizáltan elvégzi helyettünk.

Karbantartás

Minden fűtési szezon előtt ellenőrizzük a fűtés (kályha, kazán, fűtőtestek, konvektor, stb.) és a fűtőtestek rendeltetésszerű állapotát, például légtelenítsük a fűtőtesteket.

Helyiségek

Mindig, minden helyiséget fűteni kell? Fontos, hogy a lakás különböző helyiségeit - a tényleges használat idejére - mindig csak a rendeltetésüknek megfelelő hőmérsékletre fűtsük. Ezt a legegyszerűbben a fűtőtestek beállításával érhetjük el.

Nappal-éjszaka

Éjjel a függönnyel, redőnnyel is megakadályozhatjuk, hogy a meleg kimenjen a lakásból. A behúzott függöny, a lehúzott redőny és a bezárt spaletta is segíthet a meleg bent tartásában, azonban nappal, főleg a déli, napsütéses órákra hagyjuk beengedni a természetes fényt a lakásba, mert az is melegít.

Rések

Jelentős megtakarítás érhető el a nyílászárók résveszteségeinek csökkentésével. A dupla ablakok közé, a szimpla ablakok aljához, vagy a bejárati ajtóhoz fektetett hosszúkás párna megszünteti a behúzódó hideget.
Sok hő szökhet el a régi, elavult redőnytartókon, tokokon keresztül is. Csere helyett keressük meg "a lyukakat" és szigetelőanyaggal zárjuk le a réseket.

Ajtók és ablakok beállítása

A mai korszerű nyílászárók beállítására is kell figyelni, különösen a bejárati ajtókra. Meglepő, hogy pár év alatt mennyire el tudnak állni a pontos záródástól.Biztos, hogy a fal utólagos hőszigetelése az egyetlen üdvözítő megoldás? Te tudod, hogy a lakásodnak/házadnak hőtechnikailag hol van a gyenge pontja? A kiderítéshez készítettünk egy hőszigetelés kalkulátort

Te mivel fűtesz? Nézd meg, hogy a többiek körében melyik fűtési mód a legelterjedtebb!

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"Aki képes haszontalanul elherdálni egy órát, még nem jött rá, milyen értékes az élet."
(Charles Darwin)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.