van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: / /

Magyarország földgázmérlege

Áttekintjük, és folyamatosan nyomon követjük, hogyan alakult Magyarország földgáz mérlege, hogyan változott a termelés, az import/export és a fogyasztás havi bontásban.

Magyarország energia felhasználásában a földgáz első helyen áll, annak ellenére, hogy a földgázfogyasztás évről évre csökkenő tendenciában van. A földgáz fontos szerepet játszik a fűtésben, valamint a hazai villamosenergia-termelésben is. Így a hazai földgázfogyasztást egyrészt a téli időjárás, másrészt az ipar villamosenergia igénye alakítja.

Magyarországon a földgázkitermelés az 1970-es, 1980-as években élte virágkorát. A kitermelés azóta csökkenő trendet mutat, de még mindig meghatározó szerepe van a teljes szükségletek kielégítése során.

Termelés, import, export és fogyasztás


Az adatok általában 2 hónapos késésben vannak. Aktualizálva: 2024.05.15

A belföldi földgáz felhasználás 19608 TJ (terajoule) volt 2024. március hónapban, amiből a hazai termelés 4548 TJ-t (23,19%) fedett le. A magyarországi földgáz felhasználás 37,56 százalékkal csökkent, a magyar termelés pedig 5,30 százalékkal növekedett a tavalyi év ugyanezen hónapjához képest.


Adatok forrása: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)
A MEKH emellett a hazai üzemanyagárakat is nyilvántartja.

A lakosság és a gazdaság földgáz fogyasztásának változása

Az alábbi grafikon 2 évre visszamenőleg mutatja a változást az előző év azonos hópjához képest. Ennek megfelelően az utolsó oszlop-páros szerint 2024. 5. hónapban a gazdaság földgázfogyasztása 0,1 százalékkal nagyobb, a lakosságé 38,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.


Adatok forrása: Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

Hóvégi gázkészlet és a havi fogyasztás alakulása

A magyarországi földgáz készlet (azaz a tartalék) március végén 62,99 százalékkal több volt a tavalyi év ugyanezen hónapjához képest.

A számok TJ (terajoule)-ban értendők.  • A legnagyobb fogyasztás 2017. január hónapban 62 537 TJ (kb. 1,767 milliárd m3) volt.
  • A legalacsonyabb készletállás 2016. március hónapban 41 453 TJ (kb. 1,171 milliárd m3) volt.
  • A legtöbb tartalékkal 2023. október hónapban rendelkeztünk, ekkor a hónap végén a tározókban 228 424 TJ (kb. 6,453 milliárd m3) földgáz volt.

Aktuális gázáramok

Valós időben, élőben követhetők az országba érkező és onnan távozó, aktuális gázáramok az FGSZ Zrt. nagynyomású földgázszállító vezetékrendszerén. Az értékek óránkénti kWh vagy m3 mértékegységben is megjeleníthetők. Láthatjuk, hogy Magyarországra honnan, mely vezetékeken érkezik földgáz, és merre távozik.

Mintegy kétnapos késéssel nyomon követhetjük az Európai Unió országainak napi gázfogyasztását, tározóinak töltöttségi szintjét is.

Tényleg sokan fűtenek gázzal? Te mivel fűtesz? Nézd meg, hogy a többiek körében melyik fűtési mód a legelterjedtebb!

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"Ha az emberek negyedrész annyit költenének arra, hogy jót tegyenek másokkal, mint arra, hogy kárt tegyenek maguknak, nyoma se volna nyomornak."
(Móra Ferenc)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.