van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: / /

GYES információk 2023-ban és 2024-ben

Mennyi? A GYES (Gyermekgondozást segítő ellátás) összege azonos az öregségi nyugdíj legkisebb összegével, azaz 2023-ban is és 2024-ben is bruttó 28 500 Ft. Ez az új névre hallgató szociális vetítési alap összeg 16 éve nem változott. A nettó összeg ennél kevesebb (lásd lejjebb).

Kinek és meddig jár?

A gyermekgondozást segítő ellátást, a GYES-t a gyermekkel közös háztartásban élő szülők bármelyike igénybe veheti, de egyszerre csak egy főnek jár. Az ellátás nincs biztosítotti státuszhoz, nincs kötelező munkaviszonyhoz kötve, alanyi jogon jár.

A GYES a gyermek

  • 3 éves koráig
  • ikreknél a tankötelessé válás évéig
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek számára - akire tekintettel emelt családi pótlékot folyósítanak – 10. életévének betöltéséig jár

A GYES-re való jogosultság egyidejűleg legfeljebb két gyermekre vonatkozhat (az egyazon várandósságból született ikergyermekeket ilyenkor egy gyermeknek kell tekinteni). Ha a szülők egyidejűleg több gyermek után lennének jogosultak a gyermekgondozási támogatásra, úgy a támogatást, csak egy jogcímen, és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani.

Lehet-e GYES mellett dolgozni?

GYES folyósításakor az a szülő, aki igénybe veszi GYES-t, a gyermek féléves koráig nem végezhet kereső tevékenységet, utána azonban már igen, és a napközbeni ellátást biztosító intézménybe (bölcsőde, óvoda) is elviheti féléves kora után a gyermekét.
Akinek a GYES mellett nincs bejelentett munkahelye, értelemszerűen nem fizet SZJA-t, így a családi adókedvezményt nem tudja igénybe venni.GYES összege és az utalás / kézbesítés időpontja

A GYES bruttó összeg, amiből 10 százalék nyugdíjjárulék kerül levonásra, így lesz nettó 25 650 Ft. A GYES napi összege átlagosan ennek az összegnek a harmincad része, azaz kb. nettó 855 Ft.
A GYES időszaka a nyugdíjjárulék fizetés révén szolgálati időnek számít, így beleszámít a nyugdíjba.

Az GYES összege ikreknél a gyerekek számának megfelelően többszöröződik.

A GYES utalás időpontja nem feltétlenül egyezik meg a bankszámlán történő jóváírással. Bankszámlára utalás esetén 1-2 nap, míg a postai kifizetésnél 4-6 nap múlva lesz elérhető a kiutalt GYES összege. A GYES és a családi pótlék utalása ugyanazon a napon történik.


A pontos összegekről és dátumokról bővebb információk a

oldalunkon találhatók.

Mire elég a GYES? Nagyjából arra, amire a kétgyermekes egyhavi családi pótlék.


GYES igénylés

A GYES-re vonatkozó kérelem benyújtása a "Kérelem gyermekgondozást segítő ellátás megállapítására" című formanyomtatvány segítségével történik. A nyomtatvány tartalmazza az igényléshez benyújtandó iratok, illetve iratmásolatok körét. Az ellátást az igénylés késedelmes benyújtása esetén, visszamenőleg legfeljebb két hónapra, az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napjától kell megállapítani, ha a jogosultsági feltételek ettől az időponttól kezdve fennállnak.

Hivatalos, részletes GYES információk

GYES története

Az anyasági és gyermekgondozási segély fogalma 1927-ben jelent meg, de komoly változást az 1953-as év hozott, amikor először kaptak a nők 12 hetes szülési szabadságot. A gyermek 2 és fél éves koráig járó gyest 1967-ben vezették be, ami akkor a világ leghosszabb időtartamú gyermekgondozási segélyének számított. A családi pótlék és gyes 1973-as emelése után még két évig nőtt a termékenység, az utána következő visszaesés azonban a törvényhozókat arra ösztönözte, hogy a gyermekvállalást további juttatásokkal tegyék vonzóbbá.


Így alakult az elmúlt években - GYES-t igénybe vevők havi átlagos száma

A legfrissebb adatok szerint legutóbb 148 412 igénylőnek folyósították. 2023-ra vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

Családi támogatásokra a Kormány évről évre amúgy is egyre kevesebb összeget fordít a költségvetésből.

Családi támogatások:
Családi pótlék utalás    |    Adókedvezmény    |    Anyasági támogatás    |    CSED    |    GYED    |    GYES    |    GYET

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"Bármit elérhetsz az életben, ha elegendő embernek segítesz elérni azt, amit ők akarnak."
(Zig Ziglar)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.