van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

GYES összege 2022-ben

Mennyi? A GYES (gyermekgondozást segítő ellátás) összege azonos az öregségi nyugdíj legkisebb összegével, azaz 2022-ben bruttó 28.500 Ft. A nettó összeg tehát ennél kevesebb.

Kinek és meddig jár?

A gyermekgondozást segítő ellátást, a GYES-t a gyermekkel közös háztartásban élő szülők bármelyike igénybe veheti, de egyszerre csak egy főnek jár. Az ellátás nincs biztosítotti státuszhoz, nincs kötelező munkaviszonyhoz kötve, alanyi jogon jár.

A GYES a gyermek

  • 3 éves koráig
  • ikreknél a tankötelessé válás évéig
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek számára - akire tekintettel emelt családi pótlékot igényeltek - 10. életévének betöltéséig jár

A GYES-re való jogosultság egyidejűleg legfeljebb két gyermekre vonatkozhat (az egyazon várandósságból született ikergyermekeket ilyenkor egy gyermeknek kell tekinteni). Ha a szülők egyidejűleg több gyermek után lennének jogosultak a gyermekgondozási támogatásra, úgy a támogatást, csak egy jogcímen, és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani.Lehet-e GYES mellett dolgozni?

GYES folyósításakor az a szülő, aki igénybe veszi GYES-t, a gyermek féléves koráig nem végezhet kereső tevékenységet, utána azonban már igen, és a napközbeni ellátást biztosító intézménybe (bölcsőde, óvoda) is elviheti féléves kora után a gyermekét.
Akinek a GYES mellett nincs bejelentett munkahelye, értelemszerűen nem fizet SZJA-t, így a családi adókedvezményt nem tudja igénybe venni.

GYES összege és az utalás / kézbesítés időpontja

A GYES bruttó összeg, amiből nyugdíjjárulék kerül levonásra. A GYES időszaka a nyugdíjjárulék fizetés révén szolgálati időnek számít, így beleszámít a nyugdíjba.

Az GYES összege ikreknél a gyerekek számának megfelelően többszöröződik.

A GYES utalás időpontja nem feltétlenül egyezik meg a bankszámlán történő jóváírással. Bankszámlára utalás esetén 1-2 nap, míg a postai kifizetésnél 4-6 nap múlva lesz elérhető a kiutalt GYES összege. A GYES és a családi pótlék utalása ugyanazon a napon történik, így a pontos utalási időpontokat lásd a családi pótlék utalási időpontjainál »


A pontos összegekről és dátumokról bővebb információk a Gyed-Gyes kalkulátor oldalunkon találhatók.


GYES igénylés

A GYES-re vonatkozó kérelem benyújtása a "Kérelem gyermekgondozást segítő ellátás megállapítására" című ingyenes formanyomtatvány segítségével történik. A nyomtatvány tartalmazza az igényléshez benyújtandó iratok, illetve iratmásolatok körét. Az ellátást az igénylés késedelmes benyújtása esetén, visszamenőleg legfeljebb két hónapra, az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napjától kell megállapítani, ha a jogosultsági feltételek ettől az időponttól kezdve fennállnak.


Így alakult az elmúlt években - GYES-t igénybe vevők havi átlagos száma

Családi támogatások:
Családi pótlék    |    Adókedvezmény    |    Anyasági támogatás    |    CSED    |    GYED    |    GYES    |    GYETTetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook oldalunkat!