van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: / /

GYED információk 2024

A GYED (Gyermekgondozási díj) a GYES-sel ellentétben nem jár alanyi jogon, csak az kaphatja, aki a szülést megelőző két évben legalább 365 napon át TB biztosított volt (volt munkaviszonya), vagy felsőoktatási intézményben tanult (diplomás GYED). A GYED összege a korábbi fizetéstől függ, abból kalkulálható.

Meddig jár a GYED?

A GYED nem feltétlenül a gyermek születésének napjától jár. Ha az anyuka igénybe veszi a CSED-et, akkor a GYED csak a CSED lejárta után folyósítható.

  • Az igénylő legfeljebb a gyermek 2. születésnapjáig kaphat GYED-et.
  • Ikergyermekek esetén a GYED hosszabb ideig jár, mégpedig 2+1 évre.
  • A diplomás GYED a gyermek 1. születésnapjáig vehető igénybe.

Mennyi jár?

A GYED a korábbi jövedelem napra lebontott összegének 70 százaléka, maximum a minimálbér duplájának 70 százaléka. Ellentétben a CSED-del, tehát itt van felső plafon.
Felsőfokú alapképzésben, ilyen szakképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben, illetve szakirányú továbbképzésben részt vevőknek a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 70 százaléka.
Mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevőnek a jogosultság kezdő napján érvényes garantált bérminimum 70 százaléka.

A GYED maximuma 2024-ben 373 520 Ft. Ez 48 720 Ft emelés 2023-hoz képest.

A GYED nem a gyerekek száma, hanem a várandósság után jár, ezért ha ikrek születnek, akkor a GYED nem jár mindkét (mindhárom stb.) gyermek után. Viszont ha a gyerekek időben egymáshoz közel születnek (vagy a szülő örökbe fogadott gyermeket), akkor minden gyermek után külön-külön jár a GYED, gyermekenként a minimálbér duplájának 70 százalékig.

A GYED bruttó összeg, de a befizetendő adó csökkenthető a családi adókedvezmény igénybevételével.
A GYED visszamenőleg is igényelhető, mégpedig az igénylés napját megelőző hatodik hónap első napjától.

A családi pótlék és a GYED utalása ugyanazon a napon történik, így a pontos utalási időpontokat lásd a családi pótlék utalás időpontjainál

A GYED pontos összegéről és dátumokról bővebb információk a

oldalunkon találhatók.

Lehet-e GYED mellett dolgozni?

A GYED folyósítása mellett korlátlan időtartamban lehet munkát végezni. Ha a szülő szeretne visszamenni dolgozni, vagy akár más foglalkoztatónál dolgozni a gyermekgondozási díj folyósítása mellett, akkor a munkába állását nem kell bejelenteni a gyermekgondozási díjat folyósító szervnek, csak a munkáltatót kell tájékoztatni, hogy a munkavégzés mellett gyermekgondozási díjban részesül. A gyed folyósításban a munkába állás nem okoz változást.

A diplomás gyed folyósítása mellett, az ellátás folyósításának 169. napjától lehet korlátlan időtartamban keresőtevékenységet folytatni.

Az a szülő is kaphat GYED-et, aki nem jogosult erre, de a kormányhivatal méltányossági indokból folyósíthatja a GYED-et. Viszont az ilyen típusú GYED a diplomás GYED-re jogosultaknak nem adható. További kérdések és válaszok GYED témában a Magyar Államkincstár honlapján olvashatók.


Így alakult az elmúlt években - GYED-et igénybe vevők havi átlagos száma

A legfrissebb adatok szerint legutóbb 115 635 igénylőnek folyósították. 2023-ra vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

Családi támogatásokra a Kormány évről évre amúgy is egyre kevesebb összeget fordít a költségvetésből.
Családi támogatások:
Családi pótlék utalás    |    Adókedvezmény    |    Anyasági támogatás    |    CSED    |    GYED    |    GYES    |    GYET

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Bejegyzem
Link Másolom

"A leggazdagabb a takarékos, a legszegényebb a zsugori."
(Alain Chamfort)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.