van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: / /

CSED információk 2024

A CSED (Csecsemőgondozási díj) a Gyermekgondozást segítő ellátással (GYES) ellentétben nem jár alanyi jogon. Csak az kaphatja, aki a szülést megelőző két évben legalább 365 napon át TB biztosított volt (volt munkaviszonya), összege a korábbi fizetéstől függ.

A CSED valójában a szülési szabadság - fizetetlen szabadság - idején kieső jövedelmet hivatott pótolni, ezért csak a szülési szabadság idejére jár. Apropó szülés. Az anyák anyasági támogatásra is jogosultak a szülést követően egyszeri alkalommal.

Kinek és meddig jár?

Azoknak a nőknek jár a CSED, akik a szülést megelőző két év során legalább 365 napig biztosítottak voltak, és a biztosítási idő alatt szülnek, vagy a biztosítási idő megszűnése után legfeljebb 42 nappal.

42 napnál későbbi szülés után is járhat a CSED, ha az anyuka baleseti táppénzt kap, vagy kapott, és még nem múlt el a táppénz folyósítása óta 28 napnál több.

Az anyukát 24 hét szülési szabadság illeti meg, amiből két hetet kötelező igénybe venni. A szabadságot úgy kell kiadni, hogy a szülési szabadságból legalább négy hét a szülés elé essen.
A szülési szabadság legkésőbb a szülés napjával kezdődik, azaz a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napja a szülés várható időpontját megelőző négy hét bármelyik napja lehet, de legkésőbb a szülés napja.
A 24 hét 168 naptári nap, tehát a CSED folyósítása is 168 napra szól. Ideális esetben tehát a gyermek születése előtti 28. naptól a gyermek születése utáni 139. napig jár a szülési szabadság és a CSED.

A koraszülött babák esetén, hogy a szülési szabadság és a CSED a gyermek születése után még egy évig igényelhető.

A CSED akár hat hónapra visszamenőleg is igényelhető, vagyis az igénylés előtti 6. hónap első napjától kezdve jár.

Mekkora a CSED összege?

A CSED a korábbi jövedelem napra lebontott összegének 100 százaléka. Ellentétben a GYED-del, itt nincs felső határ, nincs maximum.

A CSED bruttó összeg, amiből személyi jövedelemadót kell fizetni, de érvényesíteni lehet a családi adókedvezményt, így akár a teljes bruttó összeghez is hozzá lehet jutni. A CSED után egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem kell fizetni.

A pontos összegekről és dátumokról bővebb információk a

oldalunkon találhatók.

Egyszerre igényelhető a CSED és a GYED. Mivel a törvényalkotó feltételezi, hogy az a szülő, aki CSED-et igényel, a csecsemőgondozási díj lejárta után GYED-et is fog igényelni, ezért elég egy igénylést benyújtani.

Hivatalos, részletes CSED információk


Így alakult az elmúlt években - CSED-et igénybe vevők havi átlagos száma

A legfrissebb adatok szerint legutóbb 29 949 igénylőnek folyósították. 2023-ra vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

Családi támogatásokra a Kormány évről évre amúgy is egyre kevesebb összeget fordít a költségvetésből.
Családi támogatások:
Családi pótlék utalás    |    Adókedvezmény    |    Anyasági támogatás    |    CSED    |    GYED    |    GYES    |    GYET

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"A magyar pénzt keres, a német pénzt érdemel"
(Geld verdienen), a francia pénzt nyer"
(gagner d'argent), az amerikai pénzt csinál"
(to make a money). Tökéletesen jellemző kifejezések."
(Jókai Mór)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.