van az a pénz ...
... ami visszatalálitt vagy most:     »

Családi pótlék utalás 2022 - Mikor jön?

Családi pótlék utalás 2022 Az állam havonta pénzbeli kiegészítéssel járul hozzá a gyermek(ek) neveléséhez, iskoláztatásával járó költségekhez családi pótlék formájában. A korábbi családi pótlék elnevezést két részre bontották, így a nevelési ellátás vagy az iskoláztatási támogatás képezi a családi pótlék (csp) fogalmát: attól függően jár a családi pótlék egyik vagy másik típusa, hogy a gyermek elérte-e már a tanköteles kort.

Családi pótlék utalása

A családi pótlék fontos juttatás a gyermeket nevelő személyek számára, ilyenformán nem mindegy mikor jön. A családi pótlék utalás időpontja nem feltétlenül egyezik meg a bankszámlán történő jóváírással. Bankszámlára utalás esetén 1-2 nap, míg a postai kifizetésnél 4-6 nap múlva lesz elérhető a kiutalt családi pótlék összege.Mikor lesz családi pótlék utalás 2022-ben? Íme


Családi pótlék utalás időpontjai 2022-ben
HónapA várható banki jóváírás napja
(ekkor lesz a családi pótlék a
számlán)
2022. januári2022. február 2-3
2022. februári2022. március 2-3
2022. márciusi2022. április 4-5
2022. áprilisi2022. május 3-4
2022. májusi2022. június 2-3
2022. júniusi2022. július 4-5
2022. júliusi2022. augusztus 2-3
2022. augusztusi2022. augusztus 23-24
2022. szeptemberi2022. október 4-5
2022. októberi2022. november 3-4
2022. novemberi2022. december 2-5
2022. decemberi2022. december 21-23

Ne felejtsd el, augusztusban előrehozott így, dupla családi pótlék érkezik! (a szeptemberi utalás viszont így kimarad)


 

Az utalás időpontjai tájékoztató jellegűek! A folyósítás úgy működik, hogy a családi pótlékot utólag, a tárgyhónapot követő hónap első munkanapján utalják el. Ha a hónap első napja hétvégére, vagy munkaszüneti napra esik, úgy tolódik a kifizetés, kézbesítés, és csak ezt követően érkezik meg az ellátás a családi kasszába.

A fenti tranzakciós időpontok nem csupán a családi pótlékra érvényesek, ezeken a napokon történik a GYED, a GYES, a CSED járandóságok utalása is.
2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár (MÁK) folyósítja a családtámogatási ellátásokat. Az Államkincstár által elindított utalás után a pénz a bankszámlára mindenképpen az adott hónap 5. napjáig megérkezik.

Családi pótlék feltétele, összege és emelése

A pénzbeli családi pótlék 2022-ben is alanyi jogon jár, összege 2008 január elseje óta változatlan (az emelés várat magára, mert 2022-ben sem változik), vásárlóereje azóta jelentősen (53,2 százalékkal) csökkent az árak emelkedése miatt, ami a szegény, hátrányos helyzetű gyermekes családokat sújtja legfőképp. A mai árak mellett a családi pótlék összege rendkívül alacsony, de azokban a családokban, ahol komoly anyagi gondokkal küzdenek, ez a kiegészítő pénz is sokat jelent.

Ebben az évben nem lesz családi pótlék emelés.

A családi pótlék összege 2022-ben (havonta, Ft)
1 gyermekes család12.200
1 gyermeket nevelő egyedülálló13.700
2 gyermekes család (gyermekenként)13.300
2 gyermeket nevelő egyedülálló (gyermekenként)14.800
3 vagy többgyermekes család (gyermekenként)16.000
3 vagy több gyermeket nevelő egyedülálló (gyermekenként)17.000
Tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermek 23.300
Tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő25.900
Tartósan beteg, ill. súlyosan fogyatékos nagykorú személy20.300

Családi pótlék összegek forrása: Magyar Államkincstár (MÁK)

A családi pótlék hivatalosan alanyi jogon jár ugyan, mégis feltételhez kötött:

  • Az átalakított családi pótlékból származtatott iskoláztatási támogatás azt jelenti, hogy mikor a gyerek már tanköteles lesz és iskolába jár, olyankor iskoláztatási támogatás illeti a szülőt, de ezt az összeget csak abban az esetben kapja meg, ha a gyerek nem hiányzik 50 óránál többet igazolatlanul.
  • Mikor a kisgyermek még óvodás korú, akkor nem hiányozhat igazolatlanul az óvodából 20 napnál többet, különben a nevelési ellátás néven futó családi pótlék utalás felfüggesztésre kerülhet.

Családi pótlék igénylése

Családi pótlékot a Kormányhivatal fiókjaiban bármely szülő igényelheti, aki gyermeket nevel. Nevelési támogatás vagy iskoláztatási támogatás (azaz családi pótlék) igénybevételéhez hivatalos formanyomtatvány benyújtása szükséges, mely a Magyar Államkincstár honlapjáról letölthető: kérelem családi pótlék megállapítására (MÁK).


Meddig jár / lesz a családi pótlék?  • A jogszabály szerint a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára dukál, illetve addig, amíg a gyermek köznevelési intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, mikor betölti a 20. - sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. - életévét.

    Köznevelési intézmény: óvoda, általános iskola, gimnázium, szakgimnázium, szakközépiskola, szakiskola, készségfejlesztő iskola, alapfokú művészeti iskola, kiegészítő nemzetiségi nyelvoktató iskola, gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmény, kollégium, pedagógiai szakszolgálati intézmény, pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézmény.

  • Az érettségit követően, mikor a gyermek nem tanul tovább, vagy felsőoktatási intézményben folytatja tanulmányait, akkor már nem jár családi pótlék a gyermek után. Ilyen esetben a családi pótlék ugyanis csak a tanév végéig, azaz június végéig kerül utalásra. Érettségit követően továbbra is köznevelési intézményben tanuló gyermek alapján továbbra is megillet a családi pótlék, de legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a 20. életévét betölti.

    Viszont ha felsőoktatási intézményben tanul tovább a gyerek, és van fiatalabb testvére (aki után egyelőre jár a családi pótlék), olyankor a szülő kérvényezheti, hogy vegyék figyelembe azt a gyermeket is, aki még tanul, de juttatás már nem illet utána. Így a fiatalabb testvér(ek) magasabb összegű családi pótlékra jogosult(ak). Például egy kétgyermekes családnál, mikor a nagyobbik leérettségizett, és egyetemen tanul tovább, akkor a fenti táblázat alapján nem az egy gyermek alapján járó 12.200 forintot, hanem a kétgyermekesek 13.300 forintját kaphatja a család.

    A családi pótlék összegének megállapításakor figyelembe vehető gyermek (aki után már nem jár családi pótlék): aki köznevelési vagy felsőoktatási intézmény tanulója, első felsőfokú szakképzésben / alapképzésben / mesterképzésben / egységes osztatlan képzésben részt vevő hallgató, aki rendszeres pénzjövedelemmel nem rendelkezik. Ezekben az esetekben a szülőnek a gyerekszámba beszámító gyermek tanulói jogviszonyát igazolhatja. A jogviszony fennállását a kérelem benyújtásakor, illetve a családi pótlék folyósításának időtartama alatt évente, tanulói jogviszony esetén szeptember 30-ig, hallgatói jogviszony esetén október 15-ig kell igazolni. A felsőoktatási tanulmányokat folytatók közül csak az első egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató számítható be a gyerekszámba. A családi pótlék és utalás hivatalos információi »

Kinek és meddig jár az emelt családi pótlék összege?

Emelt összegű családi pótlék összege abban az esetben jár a gyermek után, ha tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos.
Az emelt összegű családi pótlék addig illet, amíg a betegség fennáll vagy amíg a gyermek be nem tölti a 18. életévét. Ha a gyermek betöltötte a 18 éves kort, és köznevelési intézménybe jár, azesetben továbbra is jogosult a magasabb összegű támogatásra addig, míg tanul, de legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a 20. életévét betölti.

Az emelt összegű családi pótlék igényléséhez szakorvos igazolása szükséges.
Arról, hogy mely betegségek jogosítanak az ellátásra, arról az 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet ad útmutatást.Családi pótlék kalkulátor 2022


Eltartott gyermek(ek) száma:
A gyermekek közül felsőfokú tanulmányokat végzők száma:
A gyermekek közül tartósan betegek vagy fogyatékosok száma:  
Egyedülálló vagy két szülő neveli a gyermek(ek)et
A családi pótlék utalás havonta:  Ft


Elégedett vagy a családi pótlékkal, juttatásokkal?
Van a véleményed a családi pótlékról, vagy a többi családtámogatásról?
Írd meg, szólj hozzá! Minden vélemény számít.
(regisztráció és név nélkül)


#7099 2022.07.28 andrea: (-)
hàt nyugdij hejet a gyerekeknek kéne az emelés
EgyetértekNem értek egyet0
#6923 2022.03.31 apeeng: (#6921 válasza)
egy kövér politikus megígérte, hogy még az idén lesz nyugdíjemelés, talán a nyáron...de ha így vágtat az infláció, akkor novemberben is..

Namost ki fog emelni? április 3.-án sokminden lenullázódik

A 28.500.-Forintos nyugdíj miért nem emelhető? Mert épeszű magyarázatot még nem olvastam.
EgyetértekNem értek egyet0
#6921 2022.03.31 CSAPÓNÉ BÍBER IRÉN PIROSKA: (-)
Szégyen az összeg!
Ráadásul már 14 éve semmit nem emeltek rajta! Bár az öregségi minimum sem változott pont ugyanekkortól. 28500,-Ft!!!
Mire elég?
Ahogy mondani szokták: " Az éhenhaláshoz sok, a megélhetéshez meg nagyon kevés!!!"
EgyetértekNem értek egyet0

A hozzászólások csak a hozzászólók véleményét tükrözik.
További családtámogatással kapcsolatos vélemények itt »
A családi pótlékot utalás útján kéred? Hol és mennyiért bankolsz havonta? Érdekes szavazás »

Családi támogatások:
Családi pótlék    |    Adókedvezmény    |    Anyasági támogatás    |    CSED    |    GYED    |    GYES    |    GYETTetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook oldalunkat!