van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Családi adókedvezmény és járulékkedvezmény 2020

Első házasok adókedvezménye

Az első házasok adókedvezményre életkortól függetlenül az a házaspár (vagy bejegyzett élettársak) jogosult, ahol legalább az egyik félnek a jelenlegi az első házassága és a házasságkötésre 2014. december 31 után került sor.

Az első házasok kedvezménye az összevont adóalapot havonta 33.335 forinttal csökkenti, amivel a fizetendő adó összege 5 ezer forinttal csökken, mely a házasságkötés hónapját követő 24 hónapon át vehető figyelembe.

Az első házasok kedvezményét a házastársak közösen érvényesítik. Ezt megoszthatják egymás között, vagy dönthetnek úgy, hogy az adókedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe.

Az adókedvezményt a házastársak már év közben is igénybe vehetik az adóelőleg megállapítása során:
2020. évi első házasok kedvezménye igényléséhez szükséges adóelőleg nyilatkozat nyomtatvány letöltése PDF vagy DOCX formátumban

Az első házasok adókedvezményét 2015. január 1-jén vezették be. Kezdetben az adókedvezmény a gyermek(ek) után járó családi adókedvezmény igénybe vételéig volt érvényesíthető, de 2017-től gyermekáldás esetén is jár a házasságkötéstől számított 24 hónapig. Bevezetése óta az összeg nem változott.Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény az eltartott gyermekek számától függő, az összevont adóalapot csökkentő összeg azok számára, akik gyermekük révén családi pótlékra jogosultak (vagy családi pótlékra jogosult szülővel együtt élő élettársak, nevelőszülők). A családi adókedvezményt már a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa is igényelheti (az élettárs nem).

A gyermek szüleinek hozzátartozója is jogosult lehet a családi adókedvezményre, ha például a gyermek árva, és az elhunyt szülő testvére fogadja be a családjába, háztartásába. Rokkantsági járadékban részesülő személy is figyelembe vehető a családi adókedvezmény szempontjából, etekintetben ő is gyermeknek minősül.

Akinek nincs bejelentett munkahelye, értelemszerűen nem fizet SZJA-t, így nincs miből visszaigényelnie. Ugyanez a helyzet a GYES-en lévő, vagy főállású anyáknál (GYET), akik nem rendelkeznek munkahellyel. A KATA-s (vagyis az egyszerűsített adózást választó) vállalkozók szintén nem tudják az adókedvezményt érvényesíteni.

Meddig jár az adókedvezmény?

Amíg a gyermek számára a családi pótlékra való jogosultság fennáll, vagy amíg a rokkantsági járadékot folyósítják.

Például, ha a gyermek leérettségizik és munkába áll, akkor családi pótlékot a továbbiakban nem folyósítanak utána, így a családi adókedvezményre való jogosultság is megszűnik. Viszont ha továbbtanul a gyerek, és van fiatalabb testvére (aki után még jár a családi pótlék), akkor továbbtanuló gyerek figyelembe vehető, de családi adókedvezmény már nem jár utána: így a fiatalabb testvérek után magasabb összegű családi adókedvemény jár.
Például háromgyermekes családnál, ha a nagyobbik leérettségizett, és továbbtanul, akkor az alábbi táblázat alapján nem a két gyermek után járó, hanem a háromgyermekesek után járó fejenkénti adócsökkentést kaphatja a szülő, igaz nem háromszor, hanem kétszer.

2020-ban az összevont adóalapot csökkentő családi kedvezmény havi összege fejenként:

  • 1 eltartott esetén 66.670 forint
  • 2 eltartott esetén 133.330 forint
  • 3 (és minden további) eltartott esetén 220.000 forint
GyermekekAdócsökkentés (Ft)
számaGyermekenkéntÖsszesen
110.00010.000
220.00040.000
333.00099.000
433.000132.000
533.000165.000


Az adókedvezmény már év közben is igénybe vehető az adóelőleg megállapítása során:

  • 2020. évi családi adókedvezmény igényléséhez szükséges adóelőleg nyilatkozat nyomtatvány letöltése PDF vagy DOCX formátumban
  • 2019. évi családi adókedvezmény igényléséhez szükséges adóelőleg nyilatkozat nyomtatvány letöltése PDF vagy DOCX formátumban

Családi adókedvezmény története

A családi adókedvezményt 2011. január 1-jén vezették be. 2016-tól a kétgyermekes családok évente gyermekenként 2.500 Ft-tal több kedvezményt kapnak. 2019-től a kétgyermekesek gyermekenként 20.000 Ft családi adókedvezményre jogosultak. A családi adókedvezmény bevezetése óta az egy illetve három vagy több gyermekesek adókedvezményének összege nem változott.Családi járulékkedvezmény

Aki a családi adókedvezményt nem tudja teljes mértékben kihasználni - mert a kedvezmény több mint az adóalap -, annak lehetősége van arra, hogy a fennmaradó részt családi járulékkedvezményként vegye igénybe.

A családi járulékkedvezményt csak az a magánszemély veheti igénybe, aki jogosult családi adókedvezményre és TB biztosított (azaz pl. munkaviszonyban áll). A családi járulékkedvezmény csökkenti a fizetendő természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékot, ebben a sorrendben.

Ha valaki az első házasok kedvezményére is és a családi adókedvezményre is jogosult, de nincs elegendő adóalapja, akkor a családi kedvezmény szempontjából lehetősége van családi járulékkedvezményt igénybe venni. Önmagában az első házasok kedvezménye viszont csak a személyi jövedelemadóra érvényesíthető, járulékkedvezményre nem.

Fontos, hogy a családi járulékkedvezmény érvényesítése nem érinti a biztosított társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét.

A családi járulékkedvezmény érvényesítésére 2014. január 1-től van lehetőség.4 vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

2020 január 1-től mentesülnek életük végig a kereső tevékenységből származó jövedelmük után számítandó személyi jövedelemadó megfizetése alól azok a nők, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel.

A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár, az adómentesség megállapításához pedig nyilatkozni kell a munkáltatónál: 2020. évi kedvezmény igényléséhez szükséges nyomtatvány letöltése PDF vagy DOCX formátumbanKATA és a családi adókedvezmények

A családi adókedvezmény személyi jövedelemadó kedvezmény, csak személyi jövedelemadóból lehet igénybe venni, így a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) adózást választók - akiknek nincs a klasszikus értelemben vett személyi jövedelemadójuk (hiába fizetnek adót) - családi adókedvezményt sem kaphatnak. Ez addig kevésbé érinti a KATÁs családokat, amíg a család egyik tagja érvényesíteni tudja az adókedvezményt. Viszont ha mindketten "katáznak", akkor elbukják ezt a fajta kedvezményt.

Ma magyarországon mintegy 538 ezer KATÁs vállalkozó tevékenykedik, akiknek a nyugdíj szempontjából is akad egy hátrányuk.


Te mennyit fizetsz évente az államnak / kormánynak, kiszámoltad már?
Családi támogatások:
Családi pótlék    |    Adókedvezmény    |    Anyasági támogatás    |    CSED    |    GYED    |    GYES    |    GYETTetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!