van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: / /

Családi adókedvezmény 2024

Első házasok adókedvezménye

Az első házasok adókedvezményre életkortól függetlenül az a házaspár (vagy bejegyzett élettársak) jogosult, ahol legalább az egyik félnek a jelenlegi az első házassága és a házasságkötésre 2014. december 31 után került sor.

Az első házasok kedvezménye az összevont adóalapot havonta 33 335 forinttal csökkenti, amivel a fizetendő adó összege 5 ezer forinttal csökken, mely a házasságkötés hónapját követő 24 hónapon át vehető figyelembe.

Az első házasok kedvezményét a házastársak közösen érvényesítik. Ezt megoszthatják egymás között, vagy dönthetnek úgy, hogy az adókedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe.

Az első házasok adókedvezményét 2015. január 1-jén vezették be. Kezdetben az adókedvezmény a gyermek(ek) után járó családi adókedvezmény igénybe vételéig volt érvényesíthető, de 2017-től gyermekáldás esetén is jár a házasságkötéstől számított 24 hónapig. Bevezetése óta az összeg nem változott, vásárlóereje csökkent az infláció mértéke miatt.

Az igényléshez szükséges nyilatkozat nyomtatványa érhető el.Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény az eltartott gyermekek számától függő, az összevont adóalapot csökkentő összeg azok számára, akik gyermekük révén családi pótlékra jogosultak (vagy családi pótlékra jogosult szülővel együtt élő élettársak, nevelőszülők). A családi adókedvezményt már a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa is igényelheti (az élettárs nem).

A gyermek szüleinek hozzátartozója is jogosult lehet a családi adókedvezményre, ha például a gyermek árva, és az elhunyt szülő testvére fogadja be a családjába, háztartásába. Rokkantsági járadékban részesülő személy is figyelembe vehető a családi adókedvezmény szempontjából, e tekintetben ő is gyermeknek minősül.

Akinek nincs bejelentett munkahelye, értelemszerűen nem fizet SZJA-t, így nincs miből visszaigényelnie. Ugyanez a helyzet a GYESen lévő, vagy a főállású anyáknál (GYET), akik nem rendelkeznek munkahellyel. A KATA-s (vagyis az egyszerűsített adózást választó) vállalkozók szintén nem tudják az adókedvezményt érvényesíteni.

Meddig jár a családi adókedvezmény?

Amíg a gyermek számára a családi pótlékra való jogosultság fennáll, vagy amíg a rokkantsági járadékot folyósítják.

Például, ha a gyermek leérettségizik és munkába áll, akkor családi pótlékot a továbbiakban nem folyósítanak utána, így a családi adókedvezményre való jogosultság is megszűnik. Viszont ha továbbtanul a gyerek, és van fiatalabb testvére (aki után még jár a családi pótlék), akkor továbbtanuló gyerek figyelembe vehető, de családi adókedvezmény már nem jár utána: így a fiatalabb testvérek után magasabb összegű családi adókedvezmény jár.
Például háromgyermekes családnál, ha a nagyobbik leérettségizett, és továbbtanul, akkor az alábbi táblázat alapján nem a két gyermek után járó, hanem a háromgyermekesek után járó fejenkénti adócsökkentést kaphatja a szülő, igaz nem háromszor, hanem kétszer.

2024-ben az összevont adóalapot csökkentő családi kedvezmény havi összege fejenként:

  • 1 eltartott esetén 66 670 forint
  • 2 eltartott esetén 133 330 forint
  • 3 (és minden további) eltartott esetén 220 000 forint
GyermekekAdócsökkentés (Ft)
számaGyermekenkéntÖsszesen
110 00010 000
220 00040 000
333 00099 000
433 000132 000
533 000165 000


Az adókedvezmény már év közben is igénybe vehető az adóelőleg megállapítása során.

Az igényléshez szükséges nyilatkozat nyomtatványa érhető el.

Családi adókedvezmény története

A családi adókedvezményt 2011. január 1-jén vezették be. 2016-tól a kétgyermekes családok évente gyermekenként 2 500 Ft-tal több kedvezményt kapnak. 2019-től a kétgyermekesek gyermekenként 20 000 Ft családi adókedvezményre jogosultak.
2020. július 1-től összevonták a bruttó bérből levonásra kerülő járulékokat egy közös TB járulékká. Ennek előnye, hogy a családi adókedvezmény a személyi jövedelemadón túl ebből is levonható. Így már nincs szükség külön a családi járulékkedvezmény érvényesítésére, melyre 2014. január 1-től volt lehetőség.
A családi adókedvezmény bevezetése óta az egy- illetve három- vagy többgyermekesek adókedvezményének összege nem változott, vásárlóereje jelentősen csökkent az árak emelkedése miatt.Egyéb kedvezmények

4 vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

2020. január 1-től mentesülnek életük végéig a kereső tevékenységből származó jövedelmük után számítandó személyi jövedelemadó megfizetése alól azok a nők, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel.

A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár, az adómentesség megállapításához pedig nyilatkozni kell a munkáltatónál.

Az igényléshez szükséges nyilatkozat nyomtatványa érhető el.30 év alatti anyák kedvezménye

2023. január 1-jétől NEM kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik ettől a dátumtól kezdve gyermeket vállalnak.
Úgy ahogy a családi adókedvezmény, az szja-mentesség is érvényesíthető a saját és az örökbefogadott gyermekek után egyaránt. 2023. január 1 előtt született gyermekek nem számítanak a kedvezmény igénybevételénél. Az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ez 2024-ben azt jelenti, hogy 2023. júliusban 576 601 forint volt a bruttó átlagkereset.

Az igényléshez szükséges nyilatkozat nyomtatványa érhető el.


SZJA mentesség a 25 év alatti fiatalok számára

2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak. Az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ez 2024-ben azt jelenti, hogy 2023. júliusban 576 601 forint volt a bruttó átlagkereset.
A kedvezményt automatikusan érvényesítik, s a fiatalok utoljára abban a hónapban vehetik igénybe, amikor betöltik a 25. életévüket.

Azokat a fiatalokat is érinti az adómentesség, akik diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát.

A fiatalok adómentessége mellett az első házasok adókedvezménye is érvényesíthető: ha a fiatalok 25 éves koruk előtt kötnek házasságot, a házassági adókedvezményt 25 éves koruk után vehetik igénybe.


Nyomtatványok

A mindenkor aktuális nyomtatványok – első házasok, családok, 30 év alatti anyák, 4 vagy több gyermeket nevelő anyák, 25 év alattiak számára – a NAV honlapján találhatók DOCX és PDF formátumban.KATA és a családi adókedvezmények

A családi adókedvezmény személyi jövedelemadó kedvezmény, csak személyi jövedelemadóból lehet igénybe venni, így a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) adózást választók - akiknek nincs a klasszikus értelemben vett személyi jövedelemadójuk (hiába fizetnek adót) - családi adókedvezményt sem kaphatnak. Ez addig kevésbé érinti a KATÁs családokat, amíg a család egyik tagja érvényesíteni tudja az adókedvezményt. Viszont ha mindketten "katáznak", akkor elbukják ezt a fajta kedvezményt.
Családi támogatások:
Családi pótlék utalás    |    Adókedvezmény    |    Anyasági támogatás    |    CSED    |    GYED    |    GYES    |    GYET

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán kihasználni."
(William Somerset Maugham)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.