van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: / /

Anyasági támogatás 2024

Ki jogosult?

Anyasági támogatás Anyasági támogatásra jogosult a szülés után egyszeri alkalommal

  • az az édesanyává vált nő, aki várandóssága alatt kismamaként legalább 4 alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - várandósgondozáson vett részt
    Az anyasági támogatás az anyát akkor is megilleti, ha gyermeke halva született.
  • az az örökbefogadó szülő, akinek a szülést követő hat hónapon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték
  • az a gyám, akihez a gyermek a születését követő hat hónapon belül (jogerős határozat alapján) gondozásba kerül

Az anyasági támogatás összege

Az anyasági támogatás – gyermekenkénti – összege évente változhat, megegyezik a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének (28 500 Ft) 225 százalékával (azaz 2023-ban is és 2024-ben is 64.125 Ft), ikergyermekek esetén 300 százalékával (2024-ben 85 500 Ft). Az anyasági támogatás egy egyszeri ellátás, ezért gyermekenként csak egyetlen alkalommal utalják.

A gyermek megszületése után a leghamarabb az anyasági támogatást utalják, az igény benyújtása után nyolc napon belül.

Viszont

Nem jár anyasági támogatás akkor, ha

  • a szülők a gyermek születését megelőzően nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához
  • a megszületett gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodásban részesül

Mégis jár az anyasági támogatás - a szülést követő hat hónapon belül benyújtott igény esetén -, ha

  • a gyermek örökbefogadásához való hozzájárulásról szóló nyilatkozatot visszavonták
  • a családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodást megszüntetik, és a továbbiakban az anya gondoskodik a gyermek neveléséről

Igénylése

A szülési pénz nem jár automatikusan, igényelni kell. Az anyasági támogatás iránti igény benyújtása a "Kérelem anyasági támogatás megállapítására" című, formanyomtatvány kitöltésével történik. A formanyomtatvány tartalmazza a kérelemhez benyújtandó iratok, illetve iratmásolatok körét. A támogatásra vonatkozó igényt a szülés után hat hónapon belül lehet benyújtani a lakóhely szerinti illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatalnál postai úton, vagy személyesen az ügyfélszolgálatokon (valamint a kérelmező munkahelyén működő társadalombiztosítási kifizetőhelyen is lehetséges).

Az anyasági támogatás nem összekeverendő a születési támogatással. A szülési támogatás (amit kelengyepénznek is neveznek) szintén egyszeri, összege jellemzően kisebb, és az az anya lakcíme szerinti önkormányzatnál igényelhető a baba születése után legfeljebb 60 napig. Összege településenként eltérő: 10 ezer forinttól kezdve akár 100 ezer forintig is terjedhet.

A szülés utáni juttatások közé tartozik a gyermekeknek járó életkezdési támogatás, mely később a szülő által Babakötvénnyé egészíthető ki.

Hivatalos, részletes Anyasági támogatás információk


Így alakult az elmúlt években - Anyasági támogatás utalásainak száma

A legfrissebb adatok szerint legutóbb 91 347 igénylőnek folyósították. 2023-ra vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

Családi támogatásokra a Kormány évről évre amúgy is egyre kevesebb összeget fordít a költségvetésből.

Családi támogatások:
Családi pótlék utalás    |    Adókedvezmény    |    Anyasági támogatás    |    CSED    |    GYED    |    GYES    |    GYET

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"Az emberek nem milliomosok akarnak lenni, hanem azt akarják átélni, amit - hitük szerint - csak milliókon vehetnek meg."
(Timothy Ferriss)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.