van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Anyasági támogatás 2021

Ki jogosult?

Anyasági támogatás Anyasági támogatásra jogosult a szülést követően egyszeri alkalommal

  • az az édesanyává vált nő, aki várandóssága alatt kismamaként legalább 4 alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - várandósgondozáson vett részt
    Az anyasági támogatás az anyát akkor is megilleti, ha gyermeke halva született.
  • az az örökbefogadó szülő, akinek a szülést követő hat hónapon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték
  • az a gyám, akihez a gyermek a születését követő hat hónapon belül (jogerős határozat alapján) gondozásba kerül

Az anyasági támogatás összege

Az anyasági támogatás - gyermekenkénti - összege évente változhat, megegyezik a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének (28.500 Ft) 225%-ával (azaz 2021-ben 64.125 Ft), ikergyermekek esetén 300%-ával (azaz 2021-ben 85.500 Ft). Az anyasági támogatás egy egyszeri ellátás, ezért gyermekenként csak egy alkalommal utalják.

A gyermek megszületése után a leghamarabb az anyasági támogatást utalják, az igény benyújtása után nyolc napon belül.Viszont

Nem jár anyasági támogatás akkor, ha

  • a szülők a gyermek születését megelőzően nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához
  • a megszületett gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodásban részesül

Mégis jár az anyasági támogatás - a szülést követő hat hónapon belül benyújtott igény esetén -, ha

  • a gyermek örökbefogadásához való hozzájárulásról szóló nyilatkozatot visszavonták
  • a családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodást megszüntetik, és a továbbiakban az anya gondoskodik a gyermek neveléséről

Igénylése

A támogatás nem jár automatikusan, igényelni kell. Az anyasági támogatás iránti igény benyújtása a "Kérelem anyasági támogatás megállapítására" című, ingyenes formanyomtatvány kitöltésével történik. A formanyomtatvány tartalmazza a kérelemhez benyújtandó iratok, illetve iratmásolatok körét. A támogatásra vonatkozó igényt a szülést követő hat hónapon belül lehet benyújtani a lakóhely szerinti illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatalnál postai úton, vagy személyesen az ügyfélszolgálatokon (valamint a kérelmező munkahelyén működő társadalombiztosítási kifizetőhelyen is lehetséges).

2018 óta részesülhet anyasági támogatásban a nem Magyarországon élő, külföldön született, de magyar állampolgárságú gyermek édesanyja vagy gyámja is, illetve a határon túliak is, amennyiben rendelkeznek magyar igazolvánnyal.

Az anyasági támogatás nem összekeverendő a születési támogatással. A szülési támogatás (amit kelengyepénznek is neveznek) szintén egyszeri, összege jellemzően kisebb, és az az anya lakcíme szerinti önkormányzatnál igényelhető a baba születése után legfeljebb 60 napig. Összege településenként eltérő: 10 ezer forinttól kezdve akár 100 ezer forintig is terjedhet.

A szülés utáni támogatások közé tartozik a gyermekeknek járó életkezdési támogatás, mely később a szülő által Babakötvénnyé egészíthető ki.


Így alakult az elmúlt években - Anyasági támogatás utalásainak száma

Családi támogatások:
Családi pótlék    |    Adókedvezmény    |    Anyasági támogatás    |    CSED    |    GYED    |    GYES    |    GYETTetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook oldalunkat!