van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: / /

Álláskeresési járadék / munkanélküli segély 2024

Bárkivel előfordulhat, hogy valamilyen okból ott kell hagynia a munkáját, így a munkanélküliség nem egy kirívó eset. Akár hónapokig is tarthat míg új munkát találunk, de addig is valamiből el kell tartanunk magunkat, esetleg a családunkat is. Ezt a nehéz időszakot hivatott áthidalni, kisegíteni az álláskeresési járadék, korábbi nevén a munkanélküli segély.

Mennyi, mekkora összeg?

A járadék összege az elbocsájtás előtt ledolgozott napok alapján, mindenkire egyedi módon kerül meghatározásra. Azt nézik, hogy igénylést benyújtó naptári naptól kezdve visszamenően hány napot dolgoztunk az elmúlt egy esztendőben. Az ebben a négy naptári negyedévben befizetett munkaerőpiaci járulék alap (normál esetben a bruttó bér) havi átlaga fogja meghatározni, hogy mekkora összegű segélyt utalnak. A pontos összeg a kiszámított járulékalap 60 százaléka, de nem haladhatja meg az aktuális minimálbér napi összegét.
Mindegy, hogy korábban teljes munkaidőben (8 órás) vagy részmunkaidőben (napi 6 vagy 4 órás) foglalkoztatottságúak voltunk, a járulékalap számít.

Abban az esetben, ha ebben az elmúlt egy évben nem dolgoztunk folyamatosan, akkor a kevesebb időszak átlaga lesz a mérvadó, ha pedig egyáltalán nem dolgoztunk ebben az időszakban, akkor a minimálbér 130 százalékát kell alapul venni.

Amennyiben a folyósítás 90 napja alatt mi magunk találunk egy legalább napi 4 órás munkát, kérvényezhetjük a fennmaradó álláskeresési járulék kiutalását, ez esetben az összeg 80 százalékát, egyösszegben fizetik ki. Viszont ha valaki ugyanannál a cégnél létesít munkaviszonyt, ahol azelőtt dolgozott, mielőtt munkanélkülivé vált, nem kap "többletpénzt".

Az állam a többi támogatással megegyezően a hónap első munkanapján kezdi meg az utalás folyamatát, azaz a munkanélküli segély kifizetését. Akik bankszámlára, utalás útján kérik, általában már másnap, a készpénzben igénylők a postai kézbesítéstől függően 4-5 nappal később juthatnak hozzá az álláskeresési járadék összegéhez.


Az álláskeresési járadék,
munkanélküli segély utalás időpontjai 2024-ben
HónapA várható banki jóváírás napja
(ekkor lesz a pénz a számlán)
2023. decemberi2024. január 2-3
2024. januári2024. február 2-5
2024. februári2024. március 4-5
2024. márciusi2024. április 2-3
2024. áprilisi2024. május 2-3
2024. májusi2024. június 3-4
2024. júniusi2024. július 2-3
2024. júliusi2024. augusztus 2-5
2024. augusztusi2024. szeptember 2-3
2024. szeptemberi2024. október 2-3
2024. októberi2024. november 4-5
2024. novemberi2024. december 2-3
2024. decemberi2025. január 2-3


Kik jogosultak?

Az álláskeresési járadékot azok kérhetik, akik aktuálisan állást keresnek. Ezt a munkanélküli segélynek megfelelő juttatást lényegében mindenki kaphatja, aki nem folytat kereső tevékenységet, illetve nem rendelkezik vállalkozással.
Feltétele, hogy a megelőző három évben rendelkezni kell legalább 360 napnyi jogosultsági idővel. Jogosultsági időt munkaviszonnyal, illetve vállalkozói tevékenység folytatásával lehet szerezni, utóbbi esetben feltételezve, hogy a tevékenység idején a járulékok befizetésre kerültek. Ebbe a jogosultsági időbe a közfoglalkoztatottság, és az egyéni vállalkozásban való bejelentett munka is beleszámít.

Ha a jogosultsági idő megvan, bármilyen típusú felmondás esetén – mindegy, hogy mi mondunk fel, vagy nekünk mondanak fel – jár az álláskeresési járadék, amennyiben igényeljük.

A munkanélküli segélyt a regisztrált álláskeresők kaphatják. Nem lehet regisztrált álláskereső az, aki nappali tagozaton tanul, munkaviszonyban van vagy egyéb kereső tevékenységet folytat, illetve egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozik. Az sem minősül álláskeresőnek, aki nyugdíjas vagy rehabilitációs járadékban részesül.

A munkanélküli segély (álláskeresési járadék) igénylése

Érdemes mihamarabb igényelni az álláskeresési járadékot, mert az igénylés napjától számítva kezdődik a folyósítása, attól a naptól, amikor az állam felé beküldtük a jelentkezésünket. Az álláskeresési járadék iránti kérelmet a lakcím szerinti kormányhivatalnál tudjuk benyújtani. (Amennyiben ezt nem tudjuk megtenni, az igénylés online is megoldható.) A járadék igénylését csak abban az esetben kezdeményezhetjük, ha megtalálhatóak vagyunk a munkakereső nyilvántartásban (Munkaügyi Központ nyilvántartásában).

Mennyi ideig jár az álláskeresési járadék?

Az álláskeresési járadék folyósításának időtartama minimum 36, de legfeljebb 90 nap - 2012-ben az Orbán-kormány csökkentette le a korábbi 270 napról, és ugyanekkor nevezték a munkanélküli segélyt is át álláskeresési járadékra -, 10 nap jogosultsági idő felel meg 1 nap járadékfolyósítási időnek.

Ebben az időszakban a TB járulékot is fizetik helyettünk, ám a folyósítás letelte után a TB fizetés mindenkinek egyéni felelőssége egészen addig, ameddig munkát nem talál.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a munkanélküliség átlagos időtartama 11 hónap, és a munkanélküliek kb. 30 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.Nyugdíj előtt állók munkanélküli segélye

Azok az álláskeresők, akiknek a nyugdíjkorhatár betöltéséig legfeljebb 5 év van hátra, szereztek már legalább 15 év szolgálati időt a nyugdíjhoz, továbbá legalább már 45 napon keresztül álláskeresési járadékban részesültek és annak folyósítási időtartamát (max. 90 nap) már kimerítették nyugdíj előtti álláskeresési segélyt igényelhetnek.

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra."
(Charles Darwin)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.