van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

THM jelentése

A THM jelentése – mi az a THM?

A személyi hitel, az áruhitel, az autóhitel és a lakáshitel fontos jelzőszáma, de mit is jelent? A THM (Teljes Hiteldíj Mutató) azt fejezi ki, hogy mennyivel többet fizetünk vissza éves szinten a törlesztés során ahhoz képest, mint amennyi pénzt hitelként felvettünk.
A THM egy százalékban jelzi a hitel összes költségének arányát a hitel teljes összegéhez viszonyítva. Minél alacsonyabb a THM, annál olcsóbb a hitel, annál kevesebb a teljes visszafizetendő összeg.Mi a különbség a kamat és a THM között?

A kamat bár szintén egy százalékos érték, de csak azt fejezi ki, hogy évente mennyit fizetünk csak kamatokra a teljes hitelösszeghez képest. A kamat nem tartalmaz olyan költségeket mint például ügyintézési, vagy hitelfolyósítási díj. A THM viszont a kamattal együtt ezen díjak és költségek nagy részét is tartalmazza, így segítségével sokkal könnyebben össze lehet hasonlítani az egyes hitelajánlatokat. Az a hitel kedvezőbb, melynek alacsonyabb a THM-je.

THM kalkulátor - törlesztőrészlet becslés


Hitelösszeg: Ft
THM: %
Futamidő: hónap

Számítási példa
10 millió Ft 10 évre (120 hónapra) 5,75% THM mellett azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészlet 109.041 forint. A futamidő végéig 13.084.964 forintot fizetünk vissza, ami összesen 3.084.964 Ft-tal (kb. 31%-kal) több mint a felvett hitelösszeg.
Vagy
500 ezer Ft 2 évre (24 hónapra) 22,96% THM mellett azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészlet 25.655 forint. A futamidő végéig 605.732 forintot fizetünk vissza, ami összesen 105.732 Ft-tal (kb. 23%-kal) több mint a felvett hitelösszeg.

Mi van a THM-ben?

A THM az előre kiszámítható díjakat tartalmazza:

 • a hitel kamata (általában ez a THM legnagyobb része)
 • hitelfolyósítási díj
 • ügyintézési vagy hitelbírálati díj
 • kezelési költség(ek)
 • a hitelközvetítőnek fizetendő díjak és jutalékok
 • a hitel mellé amennyiben szükséges bankszámla havi költsége
 • egyéb adminisztrációs költségek

A lakáshitelek esetében a THM része még:

 • értékbecslési díj
 • helyszíni szemle díja
 • az ingatlan-nyilvántartási eljárás díja
 • tulajdoni lap lekérés díja
 • jelzálog bejegyzés díj a földhivatalnál
  • A THM nem tartalmazza, ezért ezeket külön kell fizetni:
   közjegyzői díjak, ügyvédi díjak, ingatlanfedezetre kötendő lakásbiztosítás díja, szerződésmódosítási díj, előtörlesztési és végtörlesztés díj, átutalási díjak, késedelmi kamat és a nemfizetésből eredő további díjak.

   Változhat-e menet közben a THM?

   Igen, ha a hitel változó kamatozású, a THM is változhat a kamatperiódusnak megfelelően. A THM a fix kamatozású hitelek esetében nem változik, mert ebben az esetben a hitel kamata a futamidő teljes időtartama alatt nem változhat.

   Mit jelent a 0% THM?

   0% THM A 0% THM azt jelenti, hogy a hitelfelvételnek nincs költsége. Jobb feltételt jelent, mint a 0% kamat, amely még nem tartalmazza a hitelfelvételhez kapcsolódó díjakat és költségeket. Ne felejtsük el, nincs ingyenebéd! A 0% THM ajánlatokat óvatosan kell kezelni, mert a költségmentes hitelt sokszor már beépítik a termék vételárába. Például, amit normál módon 100.000 forintért megvásárolhatunk, az hitellel 120.000 forintba kerül, amit 0%-os THM mellett egy éven át havi 10.000 Ft-tal törleszthetünk.

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook oldalunkat!