van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Prémium Magyar Állampapír

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 3 és 5 éves futamidővel kibocsátásra kerülő, inflációhoz kötött, változó kamatozású állampapír, amelynek alapcímlete 1.000 forint (tehát a befektetendő összegnél kerek ezer forintban kell gondolkoznunk).

A kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. A kamatbázis a kamatmegállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozó, a KSH által hivatalosan közzétett éves átlagos infláció mértéke. A kamatbázis nem lehet kisebb mint 0, még akkor sem, ha negatív infláció volt tapasztalható.
A kamatprémium a futamidőtől függ (jellemzően 1 - 1,4%). A kamatprémium mértékének meghatározására az adott állampapír-sorozat kibocsátásakor kerül sor.

Mivel az állampapír-sorozat kibocsátása ritka, ezért a megvásárlása a forgalomba hozatal első napján a névértéken, ezt követően pedig a névérték és a felhalmozott kamat összegén történik. Az idő múlásával tehát egyre drágábban vásárolható meg. A Kamatfizetés évente történik, a kamat a tőkével együtt a futamidő végén kerül a számlán jóváírásra.

Lejárat előtti visszaváltása lehetséges az aznapi vételi árfolyamon, de legalább 2% költséggel jár. Így rövid távú befektetésként nem célszerű rá tekinteni.

Hátránya - leginkább egy évről évre, trendszerűen emelkedő inflációnál - , hogy leköveti ugyan az inflációt, de egy éves késéssel.

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!