van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Euró Magyar Állampapír

A prémium állampapírok inflációkövető, változó kamatozású befektetési lehetőségek.

Mivel ezen állampapírok kibocsátása ritka, ezért a jegyzésük a forgalomba hozatal első napján a névértéken, ezt követően pedig a névérték és a felhalmozott kamat összegén történik. Az idő múlásával tehát egyre drágábban vásárolható meg. A kamatfizetés évente történik, a kamat a tőkével együtt a futamidő végén kerül a számlán jóváírásra.

A kérdés, hogy az adott időtávon a magyar infláció + kamatprémium, vagy az alacsonyabb euró övezeti infláció + kamatprémium + EUR/HUF árfolyamnövekedés hoz többet a konyhára?


Prémium Magyar Állampapír

A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 4 és 6 éves futamidővel kibocsátásra kerülő, a magyar inflációhoz kötött, változó kamatozású állampapír, amelynek alapcímlete 1.000 forint (tehát a befektetés összegénél kerek ezer forintban kell gondolkoznunk).

A kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. A kamatbázis a kamatmegállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozó, a KSH által hivatalosan közzétett éves átlagos infláció mértéke. A kamatbázis nem lehet kisebb mint 0, még akkor sem, ha negatív infláció volt tapasztalható.
A kamatprémium a futamidőtől függ (jellemzően 0,75 - 1,50%).

Lejárat előtti visszaváltása lehetséges az aznapi vételi árfolyamon, de legalább 1% költséggel jár. Így rövid távú befektetésként nem célszerű használni.
Hátránya - leginkább egy évről évre, trendszerűen emelkedő inflációnál -, hogy leköveti ugyan az inflációt, de egyéves késéssel.Prémium Euró Magyar Állampapír

A Prémium Euró Magyar Állampapír (P€MÁP) 5 éves futamidővel kibocsátásra kerülő, az euró zóna inflációjához kötött, változó kamatozású állampapír, amelynek alapcímlete 1 euró (tehát euróban kell megvásárolnunk, euró befektetési lehetőségként tekinthetünk rá).

A kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze. A kamatbázis a kamat megállapítás napját kettővel megelőző hónap és az azt közvetlenül megelőző év ugyanazon hónapja közötti időszakra vonatkozó euró övezeti infláció. A kamatprémium 0,25%.

A Prémium Euró Magyar Állampapírokat belföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatják meg. Magyarok számára is kiváló euró befeketetési lehetőség. Hogy mennyire? A választ az euró-forint árfolyamváltozása mutatja.

Lejárat előtti visszaváltása lehetséges az aznapi vételi árfolyamon, de legalább 1% költséggel jár.Összehasonlítás táblázatosan


JellemzőPMÁPPEMÁP
Futamidő4 vagy 6 év5 év
Kamatbázismagyar inflációeuró övezet inflációja
Kamatprémium0,75 - 1,50%0,25
Kamatfizetés gyakoriságaéventefélévente
Lejárat előtti visszaváltáskorIdőarányos kamatIdőarányos kamat
Lejárat előtti visszaváltás költsége1%1%
Alapcímlet1.000 Ft1 euró
Új sorozat kibocsátási gyakoriságaéventeévente
Kamatos kamat a fordulókonnemnem

A magyar államadosságban a forgalomban lévő PMÁP állomány a forint állampapíroknál, a PEMÁP állomány pedig a deviza állampapíroknál jelentkezik.Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"Többet ér egy tett száz sóhajnál."
(zsidó közmondás)

» oldaltérkép «
 
minket itt is megtalálsz