van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Állampapír kalkulátor – Prémium vagy Plusz?

Manapság két állampapír versenyez a befektetők kegyeiért. Az Állampapír Plusz fix kamttal és a Prémium Állampapír inflációkövető hozammal.

Sokaknak okoz fejtörést, hogy melyik állampapírt érdemes választani, a magasabb kamatot ígérő Magyar Állampapír Plusz-t (MÁP+), vagy az infláció feletti hozamot ígérő Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP)?

Előnyök és hátrányok

A PMÁP előnye, hogy reálhozamot garantál már az első években is, mert egyéves késéssel ugyan, de leköveti az infláció változását (inflációkövető). Hátránya, hogy ha idő előtt vásároltatjuk vissza az állammal, akkor magasabb költséggel (visszaváltási díj) kell számolnunk, ami jócskán apaszthatja a hozamunkat. Hosszabb távú befektetésnek jó, ahol az értékvesztés veszélye nem áll fent. Előnyös, ha valaki szereti, ha a havi megtakarításai egy papírban összpontosulnak, egyazon időben járnak le, mert ugyanabból a sorozatból lehet vásárolni (az elmúlt kamattal növelve, egyre drágábban) addig, míg ki nem jön az új sorozat.

A MÁP+ előnye, hogy a visszaváltás költsége alacsonyabb, így akár rövidtávú befektetésként is használható. Fix kamatozása miatt magas infláció mellett azonban előfordulhat, hogy csak a futamidő végén, vagy egyáltalán nem jutunk reálhozamhoz. Minden héten új sorozat jelenik meg, így a rendszeres pl. havi megtakarításoknál külön-külön, időben eltérő lejáratú papírokkal rendelkezünk majd.Állampapír kalkulátor (reál)hozam alapján

Az összehasonlítás akkor helytálló, ha teljes futamidőket nézünk, hiszen a PMÁP idő előtti (4 vagy 6 év előtt) visszaváltása %-os "büntetést" von maga után. Ha 4 évet nézünk, akkor a mágikus inflációs szám 3,95%. Ha az infláció 4% felett alakul, akkor a PMÁP a nyerő, ez alatt a MÁP Plusz. Ha 6 év futamidővel számolunk, akkor átlagos, évenkénti 3,70% feletti infláció esetén éri meg jobban a PMÁP, amúgy a MÁP+ a nyerő. Még akkor is ha az 5. évben idő előtt visszaváltjuk a prémium állampapírt.

Az állampapír kalkulátor használatához becsüld meg az egyes évek átlagos inflációját (mi a jelenlegit feltételezzük végig), és rögtön kiderül, hogy reálhozamot tekintve melyik állampapír a nyerő.
A korábbi évek inflációjáról az infláció kalkulátorunk ad áttekintést.

ÉvInfláció
(%)
Névleges hozam %Reál hozam %
MÁP+PMÁPMÁP+PMÁP
0.5 éves4 éves6 éves5 éves4 éves6 éves
1.
2.
3.
4.
5.
6.

Éves szinten már 2 százalékos különbségnél célszerű szabadulni az adott állampapírtól!


  • A PMÁP-nál a kamatprémium az előző évi infláción alapul, ezért az 1. év a megelőző, azaz 0. év (tavalyi) inflációjával kell számolni.
  • Mivel mi sem látunk a jövőbe, ezért a kalkulátorban a PMÁP esetén végig azonos kamatprémiumot veszünk figyelmbe.
  • A kalkulátor az aktuális MÁP+ kamatokkal és a 4 éves és 6 éves PMÁP állampapírokkal számol.
  • A 4 éves PMÁP az 1., 2. és 3. év végén, a 6 éves PMÁP a 4. és 5. év végén is a lejárat előtti visszaváltási költséget beleszámítottuk a hozamokba.

Ha a futamidő végén, az utolsó évben magas az infláció (magasabb mint a megelőző évben), akkor azt a PMÁP már nem kompenzálja.


A PMÁP és a MÁP Plusz állampapírok állományának alakulása

Nagy a "verseny" a két állampapírtípus között:

A számok milliárd Forintban értendők.


A MÁP+ állomány félrevezető lehet, mert hetente újul meg azzal, hogy az évfordulókon a kamatból automatikusan újabb állampapír kerül megvásárlásra. Azaz, a MÁP+ esetén az újrabefektetett kamat folyamatosan növeli állomány mértékét, míg a Prémium Állampapír esetén csak az új befektetések teszik mindezt.

Összehasonlítás táblázatosan: PMÁP vs MÁP+


JellemzőPMÁPMÁP+
Futamidő4 vagy 6 év5 év
Kamatfizetés gyakoriságaéventeévente
Lejárat előtti visszaváltáskorIdőarányos kamatIdőarányos kamat
Lejárat előtti visszaváltási díj%0,50% vagy évfordulón: 0%
Alapcímlet1.000 Ft1 Ft
Új sorozat kibocsátási gyakoriságaéventehetente
Kamatos kamat a fordulókonnemigen
Kamatozásinflációkövető:
megelőző évi infláció + kamatprémium
inflációtól független:
fix és időarányosan sávos
Kamatozás az idő függvényébenévente változóévente növekvő
Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"Mindenki szegény lenne, ha mindenki gazdag volna."
(Mark Twain)

» oldaltérkép «
minket itt is megtalálsz