van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

PMÁP vagy MÁP+
Prémium vagy Plusz?

Sokaknak okoz fejtörést, hogy melyik magyar állampapírt éri meg jobban befektetésnek választani, a magasabb kamatot ígérő MÁP Plusz-t, vagy az infláció feletti hozamot ígérő PMÁP-ot. Tehát Magyar Állampapír Plusz vagy Prémium Magyar Állampapír?

Előnyök és hátrányok

A PMÁP előnye, hogy reálhozamot garantál már az első években is, mert egyéves késéssel ugyan, de leköveti az infláció változását. Hátránya, hogy ha idő előtt vásároltatjuk vissza az állammal, akkor 2%-os költséggel (visszaváltási díj) kell számolnunk, ami jócskán apaszthatja a hozamunkat. Hosszabb távú befektetésnek jó, ahol az elinflálódás veszélye nem áll fent. Előnyös, ha valaki szereti, ha a havi megtakarításai egy papírban összpontosulnak, egyazon időben járnak le, mert ugyanabból a sorozatból lehet vásárolni (az elmúlt kamattal növelve, egyre drágábban) addig, míg ki nem jön az új sorozat.

A MÁP+ előnye, hogy a visszaváltás költsége alacsony, mindössze 0,25% (illetve 0% az éves fordulások hetében), így akár rövidtávú befektetésként is használható. Fix kamatozása miatt magas infláció mellett azonban előfordulhat, hogy csak a futamidő végén, vagy egyáltalán nem jutunk reálhozamhoz. Minden héten új sorozat jelenik meg, így a rendszeres pl. havi megtakarításoknál külön-külön, időben eltérő lejáratú papírokkal rendelkezünk majd. Az időben eltolt lejáratokat egy végső egyszeri visszaváltáskor a 0,25%-os költséggel kompenzálhatjuk.

Összehasonlítás táblázatosan


JellemzőPMÁPMÁP+
Futamidő3 vagy 5 év5 év
Kamatfizetés gyakoriságaéventeévente
Lejárat előtti visszaváltáskorIdőarányos kamatIdőarányos kamat
Lejárat előtti visszaváltás költsége2%0,25% vagy évfordulón: 0%
Alapcímlet1.000 Ft1 Ft
Új sorozat kibocsátási gyakoriságaéventehetente
Kamatos kamat a fordulókonnemigen
Kamatozásinflációtól függ:
megelőző évi infláció + kamatprémium
inflációtól független:
fix és időarányosan sávos
Kamatozás az idő függvényébenévente változóévente növekvő


Hozamok alapján

Az összehasonlítás akkor helytálló, ha teljes futamidőket nézünk, hiszen a PMÁP idő előtti visszaváltása 2%-os "büntetést" von maga után. Ha 3 évet nézünk, akkor a mágikus inflációs szám 3,70%. Ha az infláció 3,7% felett alakul, akkor a PMÁP a nyerő, ez alatt a MÁP Plusz. Ha 5 év futamidővel számolunk, akkor átlagos, évenkénti 3,75% feletti infláció esetén éri meg jobban a PMÁP, amúgy a MÁP+ a nyerő.

Becsüld meg az egyes évek átlagos inflációját, és rögtön kiderül, hogy reálhozamot tekintve melyik állampapír a nyerő. A korábbi évek inflációjáról az infláció kalkulátorunk ad áttekintést.

ÉvInfláció
(%)
Névleges hozam %Reál hozam %
MÁP+PMÁPMÁP+PMÁP
0.5 éves3 éves5 éves5 éves3 éves5 éves
1.
2.
3.
4.
5.

A PMÁP-nál a kamatprémium az előző évi infláción alapul, ezért az 1. év a megelőző, azaz 0. év (tavalyi) inflációjával kell számolni. Mivel mi sem látunk a jövőbe, ezért a kalkulátorban a PMÁP esetén végig azonos kamatprémiumot veszünk figyelmbe.

Ha a futamidő végén, az utolsó évben magas az infláció (magasabb mint a megelőző évben), akkor azt a PMÁP már nem kompenzálja.


A PMÁP és a MÁP Plusz állampapírok állományának alakulása

Nagy a "verseny" a két állampapírtípus között:

A számok milliárd Forintban értendők.Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook oldalunkat!