van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) kalkulátor

A Szuperállampapír néven is ismert Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz, vagy MÁP+) egy 5 éves futamidővel kibocsátásra kerülő, sávos, ugyanakkor fix kamatozású lakossági állampapír, ami 2019. június 3-tól, egymást követő egyhetes időszakokban jegyezhető.
A fix kamatozás azt jelenti, hogy előre meghatározott kamattal rendelkezik és független az inflációtól. Sávos mert a futamidőt alacsonyabb kamattal kezdi, majd a MÁP Plusz kamata évente nő, míg el nem éri az ötödik évben a maximumot.

A kamatfizetés napján - az első félévben és évente - a kamatból az eredetivel azonos sorozatba tartozó állampapír kerül automatikusan megvásárlásra. Így a következő időszak hozamgyarapodását minden alkalommal már kamatos kamattal kezdi meg.

Magyar Állampapír Plusz kalkulátor A többi állampapírhoz hasonlóan a Magyar Állampapír Plusz-t is bármikor visszaválthatjuk (visszavásároltathatjuk az állammal). A MÁP Plusz esetén csupán 0,25 százalékos árat kell fizetni. Ha a kamatforduló hetén történik a visszaváltás, akkor megspórolhatjuk ezt a 0,25 százalékot, mert ilyenkor ezt a díjat elengedik. Tehát 5 évnél rövidebb távú befektetésnek is használható. Mindezeken felül a Magyar Állampapír Plusz utáni hozam, azaz a kamat adómentes.MÁP Plusz kalkulátor


Befektetett összeg (Ft):
Várható átlagos infláció (%):
Összesen hónapra fektetek be


Magyar Állampapír Plusz és a lakossági állampapírok állománya

Az Államadósság Kezelő Központ 09.30.-i adatai szerint összesen 9643,74 milliárd forintnyi állampapír parkol a magyar lakosságnál, melyből a Magyar Állampapír Plusz 63,34 %-ot tesz ki (6108,18 milliárd Ft-ot).

Magyar Állampapír: Plusz vagy Prémium?

A MÁP Plusz befektetés egyetlen "ellensége" az infláció. Ahogy az a kalkulátor hozam eredményeiből is jól látszik ez az állampapír bizonyos mértékű infláció alatt tekinthető jó befektetésnek. Magas, hosszan elhúzódó magas infláció esetén az inflációtól függő, a mindenkori inflációt megfejelő kamatprémiumot adó Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jobb lehetőségnek bizonyul. Erre végeztünk egy összehasonlítást »Manapság elmondható, hogy a Magyar Államkincstárnál érdemes állampapírt vásárolni és tartani. A Kincstárnál jobb konstrukciót egyetlen más pénzintézet sem kínál, hiszen a MÁK-nál az értékpapírszámla-vezetés ingyenes, és a jegyzés, az adás-vétel, az újrabefektetés, a kamatfizetés is díjmentes. Mindezek mellett nincs készpénzfelvételi díj és pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség.


Magyar Állampapír Plusz forgalmazóhelyek: Magyar Államkincstár, Budapest Bank, CIB, K&H, MKB, Raiffeisen, OTP, Magyar Takarékszövetkezeti Bank, UniCredit fiókhálózatai, valamint Concorde Értékpapír Zrt., az Equilor Befektetési Zrt., Erste Befektetési Zrt., Fundamenta, GránitBank, Hold Alapforgalmazó, KBC Securities, Random Capital, SPB Befektetési Zrt. és a Magyar Posta kijelölt postahelyei.


nyomdai Magyar Állampapír Plusz - nyomdai MÁP Plusz
A nyomdai Magyar Állampapír Plusz ugyanúgy 5 éves futamidejű, névre szóló, de nyomdai úton csak 10, 50, 100, 500 ezer, és 1, 2 millió forintos címletekben kerül előállításra, amiket kizárólag a Magyar Posta Zrt. kijelölt postafiókjaiban vásárolhatunk meg. Ebben az esetben a MÁP+ kamata kizárólag a visszaváltás alkalmával a névértékkel együtt kerül kifizetésre.

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook oldalunkat!