van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: /

Magyar állampapír áttekintő

Magyar állampapír vásárlásakor tulajdonképpen pénzt adunk kölcsön a magyar államnak hozamért cserébe. Ez a kölcsön megtakarításként és befektetésként is jól használható, mert hozama több mint a banki kamat, és (talán) kockázatok sincsenek, mert a pénz visszafizetését az állam garantálja.

Az államnak mindig szüksége van a pénzre, mert vagy fejlesztéseket, vagy a saját hiteleit kell finanszíroznia.

Az állampapír lehet forint vagy deviza alapú, és különbözhetnek még egymástól a futamidő, az alapcímlet és a kamat / hozam (fix, vagy inflációkövető) viszonylatában is. A kamat általában annál kedvezőbb, minél hosszabb időre adjuk kölcsön a pénzt az államnak, ezért inkább hosszútávú befektetésként szoktak rájuk tekinteni (lásd Start számla és Babakötvény).

A bankoknál tartott állampapírok esetén számolnunk kell az értékpapírszámla számlavezetési díjával (0,2-0,5%, de van minimális összeg is), valamint a vásárlás és a visszaváltás díjával, végül a pénz folyószámlára utalásának vagy felvételének díjával, azaz a pénzügyi tranzakciós illetékkel. A költségek nyilván bankonként eltérők, de legalább 1 százalékkal csökkentik a végső hozamot.

Magyar Állampapír Manapság elmondható, hogy a Magyar Államkincstárnál (MÁK) éri meg az állampapír vásárlás a bankok (pl. OTP helyett). A Kincstárnál jobb konstrukciót egyetlen bank sem kínál, hiszen a MÁK-nál az értékpapírszámla-vezetés ingyenes, és a jegyzés, az adás-vétel, az újbóli befektetés, a kamatfizetés is díjmentes. Mindezek mellett nincs készpénzfelvételi díj és pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség.

Állampapír áttekintő

Egy gyors áttekintő arról, hogy éppen milyen lakossági állampapírok közül választhatunk.
Melyik a fontos szempont? Kamat, futamidő, alapcímlet? Nem mindegy, hisz a jelenlegi, KSH éves 3.7 százalékos inflációt kell megugrania a befektetésnek!

Állampapír neveRövid névAlapcímlet
(Ft)
Futamidő
(év)
Kamat
(éves)
Magyar Állampapír PluszMÁP Plusz 15Fix, és sávos
3,50-6,00%
Egyéves Magyar Állampapír1MÁP 10 ezer1Fix
6,00%
Fix Magyar ÁllampapírFixMÁP 13Fix
7,00%
Prémium Magyar ÁllampapírPMÁP 1 10Magyar inflációkövető
7,9%
Bónusz Magyar ÁllampapírBMÁP 1 3Változó
8,37% | 8,01%
Euró Magyar ÁllampapírEMÁP 1 euró33 hónapos EURIBOR
3,94%
Kincstári TakarékjegyKTJ 10/50/100 ezer
fél/1 millió
1 | 2Fix, lépcsős
6,00% | 6,75%
Magyar ÁllamkötvényMÁK 10 ezer   3, 5, 10 és 15Fix vagy változó
Diszkont KincstárjegyDKJ 10 ezer3, 6 és 12 hónapNem kamatozó
BabakötvényBABA 1max. 19Magyar inflációkövető
Állampapír lejárat előtti visszaváltása

Az egyes állampapírokat lejáratuk előtt is visszaválthatjuk (némi veszteséggel). Az Államkincstár a visszaváltáshoz naponta jegyez vételi árfolyamot. Ennél az árfolyamnál a 100% jelenti az általunk a vásárláskor kifizetett összeget. Ha az árfolyam ennél kisebb, akkor veszteséggel tudunk csak túladni az állampapírokon. Ezt a veszteséget azonban kompenzálhatja az időközben felhalmozott kamat. Minél régebb óta van a birtokunkban az állampapír, annál nagyobb a felhalmozott kamat is.

Ha az állampapírt más forgalmazónál vásároltuk például bankban, úgy az általa felszámolt plusz költségekkel is számolnunk kell a kedvezőtlenebb visszaváltási árfolyamon felül.

ÁllampapírVisszaváltási
árfolyam(%)
Magyar Állampapír Plusz99,50
Egyéves Magyar Állampapír99,00
Fix Magyar Állampapír99,00
Prémium Euró Magyar Állampapír99,00
Prémium Magyar Állampapír99,00
Bónusz Magyar Állampapír99,00

A Magyar Államkincstár napi állampapír visszavásárlási árfolyamai


Lakossági állampapírok állománya 2024.04.15 napon

Az Államadósság Kezelő Központ 04.15.-i adatai szerint a lakosságnál összesen 10 643,45 milliárd forintnyi állampapír parkol, melyek megoszlása a következő:

    Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)
    Prémium Magyar Állampapír PMÁP)
    Fix, 1 (korábban fél, 2) éves Magyar Állampapír (xMÁP)
 
    Kamatozó Kincstárjegy (KTJ)
    Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz)
    Diszkont kincstárjegy (DKJ)

A Diszkont Kincstárjegy (DKJ) nem kizárólag a magyar lakosság számára áll rendelkezésre, mert belföldi és külföldi magánszemélyek, cégek, intézmények, stb. egyaránt megvásárolhatják. A lakossági állampapírok állománya tortadiagramon ezért nem ábrázoljuk, de számottevő mennyisége miatt az állampapír állomány alakulásában feltűntetjük.

Állampapír állomány alakulása


A számok milliárd Forintban értendők.

Ezen felül az elmúlt hónap végén (2024.04.30) a Babakötvények állománya 332,00 milliárd forintot, a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) állománya egyébként 1921,54 milliárd forintot tett ki.

A lakosság a kezében lévő egyre több állampapírral a magyar államot finanszírozza, növelve ezzel a magyar államadósságot.

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"A tízezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik."
(Kínai közmondás)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.