van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: /

Magyar állampapír áttekintő

Magyar állampapír vásárlásakor tulajdonképpen pénzt adunk kölcsön a magyar államnak hozamért cserébe. Ez a kölcsön megtakarításként és befektetésként is jól használható, mert hozama több mint a banki kamat, és (talán) kockázatok sincsenek, mert a pénz visszafizetését az állam garantálja.

Az államnak mindig szüksége van a pénzre, mert vagy fejlesztéseket, vagy a saját hiteleit kell finanszíroznia.

Az állampapír lehet forint vagy deviza alapú, és különbözhetnek még egymástól a futamidő, az alapcímlet és a kamat / hozam (fix, vagy inflációkövető) viszonylatában is. A kamat általában annál kedvezőbb, minél hosszabb időre adjuk kölcsön a pénzt az államnak, ezért inkább hosszútávú befektetésként szoktak rájuk tekinteni (lásd Start számla és Babakötvény).

A bankoknál tartott állampapírok esetén számolnunk kell az értékpapírszámla számlavezetési díjával (0,2-0,5%, de van minimális összeg is), valamint a vásárlás és a visszaváltás díjával, végül a pénz folyószámlára utalásának vagy felvételének díjával, azaz a pénzügyi tranzakciós illetékkel. A költségek nyilván bankonként eltérők, de legalább 1 százalékkal csökkentik a végső hozamot.

Magyar Állampapír Manapság elmondható, hogy a Magyar Államkincstárnál (MÁK) éri meg az állampapír vásárlás a bankok (pl. OTP helyett). A Kincstárnál jobb konstrukciót egyetlen bank sem kínál, hiszen a MÁK-nál az értékpapírszámla-vezetés ingyenes, és a jegyzés, az adás-vétel, az újbóli befektetés, a kamatfizetés is díjmentes. Mindezek mellett nincs készpénzfelvételi díj és pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség.

Állampapír áttekintő

Egy gyors áttekintő arról, hogy éppen milyen lakossági állampapírok közül választhatunk.
Melyik a fontos szempont? Kamat, futamidő, alapcímlet? Nem mindegy, hisz a jelenlegi, KSH éves 7.9 %-os inflációt kell megugrania a befektetésnek!

Állampapír neveRövid névAlapcímlet
(Ft)
Futamidő
(év)
Kamat
(éves)
Magyar Állampapír PluszMÁP Plusz 15Fix, és sávos
3,50-6,00%
Egyéves Magyar Állampapír1MÁP 10 ezer1Fix
8,00%
Prémium Magyar ÁllampapírPMÁP 1 10Magyar inflációkövető
14,75%
Bónusz Magyar ÁllampapírBMÁP 1 3Változó
15,17%
Euró Magyar ÁllampapírEMÁP 1 euró33 hónapos EURIBOR
3,90%
Kincstári TakarékjegyKTJ 10/50/100 ezer
fél/1 millió
1 | 2Fix, lépcsős
8,00% | 8,50%
Magyar ÁllamkötvényMÁK 10 ezer   3, 5, 10 és 15Fix vagy változó
Diszkont KincstárjegyDKJ 10 ezer3, 6 és 12 hónapNem kamatozó
BabakötvényBABA 1max. 19Magyar inflációkövető
Állampapír lejárat előtti visszaváltása

Az egyes állampapírokat lejáratuk előtt is visszaválthatjuk (némi veszteséggel). Az Államkincstár a visszaváltáshoz naponta jegyez vételi árfolyamot. Ennél az árfolyamnál a 100% jelenti az általunk a vásárláskor kifizetett összeget. Ha az árfolyam ennél kisebb, akkor veszteséggel tudunk csak túladni az állampapírokon. Ezt a veszteséget azonban kompenzálhatja az időközben felhalmozott kamat. Minél régebb óta van a birtokunkban az állampapír, annál nagyobb a felhalmozott kamat is.

Ha az állampapírt más forgalmazónál vásároltuk például bankban, úgy az általa felszámolt plusz költségekkel is számolnunk kell a kedvezőtlenebb visszaváltási árfolyamon felül.

ÁllampapírVisszaváltási
árfolyam(%)
Magyar Állampapír Plusz99,50
Egyéves Magyar Állampapír99,50
Prémium Euró Magyar Állampapír99,00
Prémium Magyar Állampapír99,00
Bónusz Magyar Állampapír99,00

A Magyar Államkincstár napi állampapír visszavásárlási árfolyamai

A fenti visszaváltási díj a legkedvezőbb esetet jelenti. Ha bankban (pl. OTP), értékpapírszámlán van az állampapírunk, akkor ennél csak kedvezőtlenebbül tudjuk azt visszaváltani a bank kondícióinak megfelelően.


Lakossági állampapírok állománya

Az Államadósság Kezelő Központ 11.15.-i adatai szerint a lakosságnál összesen 9 501,15 milliárd forintnyi forintalapú állampapír parkol, melyek megoszlása a következő:

    Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)
    Prémium Magyar Állampapír PMÁP)
    1 (korábban fél, 2) éves Magyar Állampapír (xMÁP)
 
    Kamatozó Kincstárjegy (KTJ)
    Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz)
    Diszkont kincstárjegy (DKJ)

A Diszkont Kincstárjegy (DKJ) nem kizárólag a magyar lakosság számára áll rendelkezésre, mert belföldi és külföldi magánszemélyek, cégek, intézmények, stb. egyaránt megvásárolhatják. A lakossági állampapírok állománya tortadiagramon ezért nem ábrázoljuk, de számottevő mennyisége miatt az állampapír állomány alakulásában feltűntetjük.

Állampapír állomány alakulása


A számok milliárd Forintban értendők.

Ezen felül az elmúlt hónap végén (2023.10.31) a Babakötvények állománya 240,55 milliárd forintot, a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) állománya 2106,93 milliárd forintot tett ki.

A lakosság a kezében lévő egyre több állampapírral a magyar államot finanszírozza, növelve ezzel az államadósságot. A magyar államadósság hozzávetőleg 19 százaléka van ilyen módon az emberek kezében.

Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"A mindennapok forgatagában nagyon könnyen beleeshetünk a siker hajszolásának csapdájába: mind keményebben dolgozunk azért, hogy minél magasabbra jussunk az érvényesülés létrafokain, s csak amikor a létra tetejére érünk, vesszük észre, hogy az nem a jó falhoz támaszkodik."
(Stephen R. Covey)


minket itt is
megtalálsz

© 2009 - 2023 vásárlóCsapat.hu
Fel