van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:    

Magyar állampapír áttekintő

Magyar állampapír vásárlásakor tulajdonképpen pénzt adunk kölcsön a magyar államnak hozamért cserébe. Ez a kölcsön megtakarításként és befektetésként is jól használható, mert hozama több mint a banki kamat, és (talán) kockázatok sincsenek, mert a pénz visszafizetését az állam garantálja.

Az államnak mindig szüksége van a pénzre, mert vagy fejlesztéseket, vagy a saját hiteleit kell finanszíroznia.

Az állampapír lehet forint vagy deviza alapú, és különbözhetnek még egymástól a futamidő, az alapcímlet és a kamat / hozam (fix, vagy inflációkövető) viszonylatában is. A kamat általában annál kedvezőbb, minél hosszabb időre adjuk kölcsön a pénzt az államnak, ezért inkább hosszútávú befektetésként szoktak rájuk tekinteni (lásd Start számla és Babakötvény).

A bankoknál tartott állampapírok esetén számolnunk kell az értékpapírszámla számlavezetési díjával (0,2-0,5%, de van minimális összeg is), valamint a vásárlás és a visszaváltás díjával, végül a pénz folyószámlára utalásának vagy felvételének díjával, azaz a pénzügyi tranzakciós illetékkel. A költségek nyilván bankonként eltérők, de legalább 1 százalékkal csökkentik a végső hozamot.

Magyar Állampapír Manapság elmondható, hogy a Magyar Államkincstárnál (MÁK) éri meg az állampapír vásárlás a bankok (pl. OTP helyett). A Kincstárnál jobb konstrukciót egyetlen bank sem kínál, hiszen a MÁK-nál az értékpapírszámla-vezetés ingyenes, és a jegyzés, az adás-vétel, az újrabefektetés, a kamatfizetés is díjmentes. Mindezek mellett nincs készpénzfelvételi díj és pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség.

Állampapír áttekintő

Egy gyors áttekintő arról, hogy éppen milyen lakossági állampapírok közül választhatunk.
Melyik a fontos szempont? Kamat, futamidő, alapcímlet? Nem mindegy, hisz a jelenlegi 15.6 %-os inflációt kell megugrania a befektetésnek!

Állampapír neveRövid névAlapcímlet
(Ft)
Futamidő
(év)
Kamat
(éves)
Magyar Állampapír PluszMÁP Plusz 15Fix, és sávos
3,50-6,00%
Egyéves Magyar Állampapír1MÁP 10 ezer1Fix
7,00%
Prémium Magyar ÁllampapírPMÁP 1 ezer4 | 6Magyar inflációkövető
5,85% | 6,60%
Bónusz Magyar ÁllampapírBMÁP 1 3Változó
11,32%
Prémium Euró Magyar ÁllampapírPEMÁP 1 euró5Euró zóna inflációkövető
2,85%
Kincstári TakarékjegyKTJ 10/50/100 ezer
fél/1 millió
1 | 2Fix, lépcsős
7,00% | 7,50%
Magyar ÁllamkötvényMÁK 10 ezer   3, 5, 10 és 15Fix vagy változó
Diszkont KincstárjegyDKJ 10 ezer3 és 12 hónapNem kamatozó
BabakötvényBABA 1max. 19Magyar inflációkövető
Állampapír lejárat előtti visszaváltása

Az egyes állampapírokat lejáratuk előtt is visszaválthatjuk (némi veszteséggel). Az Államkincstár a visszaváltáshoz naponta jegyez vételi árfolyamot. Ennél az árfolyamnál a 100% jelenti az általunk a vásárláskor kifizetett összeget. Ha az árfolyam ennél kisebb, akkor veszteséggel tudunk csak túladni az állampapírokon. Ezt a veszteséget azonban kompenzálhatja az időközben felhalmozott kamat. Minél régebb óta van a birtokunkban az állampapír, annál nagyobb a felhalmozott kamat is.

Ha az állampapírt más forgalmazónál vásároltuk például bankban, úgy az általa felszámolt plusz költségekkel is számolnunk kell a kedvezőtlenebb visszaváltási árfolyamon felül.

ÁllampapírVisszaváltási
árfolyam(%)
Magyar Állampapír Plusz99,50
Egyéves Magyar Állampapír99,50
Prémium Euró Magyar Állampapír99,00
Prémium Magyar Állampapír99,00

A Magyar Államkincstár napi állampapír visszavásárlási árfolyamai »

A fenti visszaváltási díj a legkedvezőbb esetet jelenti. Ha bankban (pl. OTP), értékpapírszámlán van az állampapírunk, akkor ennél csak kedvezőtlenebbül tudjuk azt visszaváltani a bank kondícióinak megfelelően. Például íme az OTP értékpapírszámla-költség kalkulátor. Az eredmény több mint meglepő. Főleg az ingyenes MÁK-hoz képest.


Lakossági állampapírok állománya

Az Államadósság Kezelő Központ 08.31.-i adatai szerint a lakosságnál összesen 9 254,68 milliárd forintnyi forint alapú állampapír parkol, melyek megoszlása a következő:

A magyar állampapírok rövidítéseinek jelentését lásd a fenti táblázatban. Az xMÁP jelentése a fél, 1 és 2 éves Magyar Állampapír együttesen.

Állampapír állomány alakulása


A számok milliárd Forintban értendők.

Ezen felül az elmúlt hónap végén (2022.08.31) a Babakötvények állománya 180,98 milliárd forintot, a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) állománya 899,12 milliárd forintot tett ki.

A lakosság a kezében lévő egyre több állampapírral a magyar államot finanszírozza, növelve ezzel az államadósságot. A magyar államadósság hozzávetőleg 25 százaléka van ilyen módon a lakosságnál.

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook oldalunkat!