van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     » Áramár

Villamos energia termelés és fogyasztás Magyarországon

A magyar bruttó villamos energia felhasználás 4355 GWh (gigawattóra) volt 2022. március hónapban, amiből a hazai termelés 3384 GWh-t (77,70%) fedett le, a többi import (22,27%) volt. A magyarországi villamos energia felhasználás 4,49 százalékkal nőtt, a magyar termelés pedig 7,63 százalékkal növekedett a tavalyi év ugyanezen hónapjához képest.

A magyar háztartások napelemeik által összesen 188 GWh áramot termeltek a teljes napenergia termelésből, ami összesen 485 GWh volt.


A piros területnyi villamos energia hiányzik a magyar termelésből: ennyivel fogyasztunk többet, mint amennyit meg tudunk idehaza termelni.

A magyar villamos energia felhasználás forrásai


Energia források2022. március hónapban
Import970 GWh 22,27%
Nukleáris1492 GWh34,26%
Fosszilis1119 GWh25,69%
Megújuló740 GWh16,99%
Egyéb32 GWh0,73%

A magyar villamos energia termelés az alábbiak szerint alakult eddig:


  • A fosszilis tüzelőanyagok alatt a bányászott szenet, ként és a szénhidrogéneket (kőolaj és földgáz) értjük. Elégetésük szennyezőanyagokat juttat a légkörbe.
  • A nukleáris energiát az atommaghasadás (uránium- és plutónium atommagjainak) folyamata során szabadítják fel. Az atomenergia a fosszilis tüzelőanyagok alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívájának számít.
  • Megújuló energiaforrások azok, melyek emberi időléptékben képesek megújulni.

Megújuló energia

Március hónapban a megújuló energia a teljes termelésen belül 21,87 százalékot képviselt. Ezen belül pedig:

Megújuló energiaforrás a napenergia, a biomassza, szélenergia, vízenergia, a kommunális hulladék hasznosítása, a geotermikus energia, valamint a Holddal összefüggésben az árapály és a tenger hullámzásából kinyerhető energia. Utóbbi kettő Magyarországon nem játszik szerepet.

  • A biomassza az energetikailag hasznosítható növényeket, terméseket, növényi és állati hulladékokat jelenti. Ideális esetben az elégetett növényi anyag egy éven belül újratermelődik. A biomassza feldolgozásával nyerhető egyik energiafajta a biogáz (szerves anyag bomlásával, pl. metán), a másik a szilárd biomassza, ami magába foglalja a tűzifát, faaprítékot, fabrikettet, fapelletet, fahulladékot, egyéb növényi anyagot és az állati eredetű hulladékot.
  • Napenergia tartalmazza a napelemek által termelt villamos energiát és napkollektoros hőenergiát.
  • A háztartásokból, közintézményekből, ipari és szolgáltató cégektől származó, biológiailag lebomló hulladékok (például élelmiszerek, természetes anyagok) tartoznak a kommunális hulladékok megújuló része közé.
  • Az energetikai célra hasznosított termálvízből származó hőenergiát jelenti a geotermikus energia.
  • Vízenergia a vízerőművek által termelt villamos energia.
  • Szélenergia a szélerőművek által termelt villamos energia.

Az egyes megújuló energiaforrások aránya az alábbiak szerint alakult Magyarországon az elmúlt időszakban:

Adatok forrása: MEKH

Az erőművi társaságok az általuk megtermelt villamos energia többségét a Magyar Villamos Művekkel (MVM-mel) kötött megállapodások keretében kereskedőknek és egyetemes szolgáltatóknak értékesítik.

Tudtad, hogy az államilag támogatott napelemes pályázat lehetőséget nyújt az átlagos jövedelmű, saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemélyek számára, hogy vissza nem térítendő támogatással lakóépületeiket 2022-ben napelemekkel lássák el?

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook oldalunkat!