van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: / /

Klíma - Hűtjük a lakást, fűtjük a Földet

A hűtés meglehetősen energiaigényes. Otthonunk egyetlen Celsius fokkal történő hűtése háromszor több energiát igényel, mint egy fokkal történő fűtése.
Ezért mind egészségügyi, gazdasági és környezetvédelmi szempontból előnyösebb lenne, ha inkább arra törekednénk, hogy a meleg levegőt ne engedjük be a lakásba ahelyett, hogy folyamatosan hűtsük azt. Ezt az épületek energetikai korszerűsítésével érhetjük el: korszerűtlen nyílászárók cseréje, vagy hőszigetelés, árnyékolás. Nyáron meg kell akadályozni zárt ajtók és ablakok mellett, hogy a hő a tetőn, födémen, valamint falakon, üvegen keresztüli bejöjjön a lakótérbe.

Minél többet használjuk a légkondicionáló berendezéseket, azok széndioxid kibocsátása miatt és a működtetéshez szükséges villamos energia előállításával tovább fokozzuk a globális felmelegedést, és beindul az ördögi kör.

Tartós kánikulában a klímaberendezések használata miatt 15-20 százalékkal is több lehet az országos villamosenergia-felhasználás az átlagosnál.

Mégis mennyi áramot, hány kwh-t fogyaszt egy klíma a nyári melegben?
Mennyibe kerül egy légkondíciónáló üzemeltetése naponta, hetente, havonta?

A leggyakrabban használt, 3,5 kW-os névleges hűtőteljesítményű korszerű klíma 0,6-1 kW környékén fogyaszt óránként. Ez a teljesítmény, azonban nem állandó, mert egy felmelegedett szobát nagyjából ezzel a teljesítménnyel lehet lehűteni, majd utána jóval kisebb (nagyjából fele) teljesítménnyel szinten lehet tartani. Mivel nem 24 órás folyamatos üzemben használjuk a légkondit, hanem jellemzően 8-10 órán át, így nagyjából megbecsülhetjük a várható fogyasztást.

Vegyünk 2 órás maximális teljesítményt és 6 órás szinten tartó időtartamot naponta, és vegyük a felső teljesítményeket hűtéshez és a szinten tartáshoz:
2x1 + 6x0,5 = 5 kWh
Ha 24 órán át a maximális teljesítménnyel üzemelne a klímaberendezés, akkor 24 kWh-t fogyasztana naponta.

Az egyes áramszolgáltatóknál eltérő az áram ára, de hozzávetőleg 40 Ft körül van.
Ezt a napi fogyasztást kell a 40 Ft/kWh árral kell beszorozni, így megkapjuk, hogy átlagosan naponta 200 Ft-ba, havonta 6 000 Ft-ba kerülhet egyetlen klíma üzemeltetése.
(Maximum naponta 960 Ft-ba, havonta 29 000 Ft-ba kerülne.)

A végső összeg azonban sok tényezőtől függ:

  • beleférünk-e a rezsitámogatott áramárba
  • mekkora a helyiség mérete, amit le kell hűteni
  • milyen típusú klímát használunk
  • milyen meleg levegőt kell és milyen hőmérsékletre lehűteni
  • milyen a külső hőmérséklet és mennyire szigetelt a lakás

Összegzésül, egy átlagos teljesítményű légkondi havonta kb. 200-250 kWh-val növeli meg az áramfogyasztást, ami 8-11 ezer forintos többletköltséget jelent a villanyszámlában.

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"A nyomorból kivezető útnak a fejben kell kezdődnie."
(Hilary Clinton)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.