van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:    

Áram (villamos energia) ára 2023-ban

Elektromos áram ár 2023 Mennyi 1 kWh villamos energia, azaz lakossági áram ára 2023-ban? A válasz nem is olyan egyszerű. A lakossági, egyetemes szolgáltatás keretében a villamos energia ára hatóságilag szabályozott. A szabályozás a szolgáltatás területére vonatkozik, ami azt jelenti, hogy az adott hálózati elosztási területen minden szolgáltató azonos maximált áron adhatja a villamos energiát. Annak ellenére van ez így, hogy az MVM Next Magyarország egész területén nyújt villamos energia egyetemes szolgáltatást.

Mennyi 1 kWh energia? Például 1 kWh villamos energia kell egy 100 W-os izzó 10 órán keresztül történő használatához.

Az áram egységára így két tényezőtől függ: a választott díjszabástól (pl. A1) és az adott felhasználási helyen működő hálózati elosztó társaságtól (EON, ELMŰ, ÉMÁSZ, DÉMÁSZ).

MVM elosztási területek

Az áram ára az egységáron felül a rendszerhasználati díjból (elosztási és átviteli díj) is áll. A rendszerhasználati díj szintén hatósági ár, ami a szállításához, az üzemeltetéséhez, illetve a villamos energia méréséhez szükséges összetevőkből áll.

Az árak 2022. augusztus 1-től érvényesek.

A1 díjszabás (klasszikus nappali áram):
Minden lakossági felhasználó ezzel rendelkezik, aki egész nap, azonos áron kapja a villamos energiát. Éves 2523 kWh alatti fogyasztás esetén kedvezményes egységár kerül megállapításra. Táblázatunkban az A1 díjszabás I. a kedvezményes, A1 díjszabás II. pedig a "drágább", piaci egységárat jelöli.

Tétel ÉMÁSZ E.ON ELMŰ DÉMÁSZ
Elosztói alapdíj
(Ft/hó, ÁFA nélkül)
A1 díjszabás I.
(Ft/kWh, ÁFA nélkül)
A1 díjszabás II.
(Ft/kWh, ÁFA nélkül)
Elosztási és átviteli díjak
(Ft/kWh, ÁFA nélkül)

Nézzük mindezeket forintosítva

Vegyünk egy átlagos, 3000 kWh éves lakossági villamos energia fogyasztást, és nézzük meg, hogy az egyes szolgáltatási területeken mennyit kell fizetni.

Tétel éves szinten (Ft, ÁFA nélkül) ÉMÁSZ E.ON ELMŰ DÉMÁSZ
Elosztói alapdíj
Áramdíj I.
(2523 kWh)
Áramdíj II.
(477 kWh)
Lakossági ár összesen ÁFÁ-val

A tavalyi évben 2503 kWh áram fogyott el egy átlagos háztartásban.

Egyedi számítás

A tájékoztató jellegű számításhoz az alábbi áramár-kalkulátort javasoljuk:

Használati útmutató:

  • Adjuk meg a várható éves áramfogyasztást kWh-ban.

  • Adjuk meg a (z aktuális) havi áramfogyasztást kWh-ban.

  • Ezután válasszuk ki az adott terület áramszolgáltatóját.


Havi fogyasztás (kWh)
Várható (vagy elmúlt) éves fogyasztás (kWh)
Területi szolgáltató:
1 kWh áram becsült ára (ÁFÁ-val): Ft
Becsült havi összeg (ÁFÁ-val): Ft
Éves szinten fizetendő összeg (ÁFÁ-val): Ft

B díjszabás (klasszikus éjszakai áram):
A vezérelt (népnyelven éjszakai) villamosenergia-szolgáltatás nem egész nap, csak szakaszosan, a szolgáltató által meghatározott időszakokban érhető el. A szolgáltató naponta, összesen minimum 8 (a nyári időszámítás idején 7) óra időtartamra biztosít villamosenergia-ellátást.
Általában az elektromos forróvíztárolók (villanybojler), vagy villamos hőtároló kályhák működtetéséhez veszik igénybe. Külön fogyasztásmérő szükséges hozzá, és meglévő nappali díjszabás mellé vehető igénybe.
Van véleményed az áram áráról?
Írd meg, szólj hozzá!
(regisztráció és név nélkül)


.
#7493 2023.04.08 vásárlóCsapat: (#7491 válasza)
Kedves Zsuzsa!
A gázár kalkuláció csak becslést tud adni. Az Ön által megadott adatok alapján, ha 163 m3 átalányt fizet, akkor az elszámolt éves fogyasztása nem 1756 m3, hanem 163x12=1956 m3. Utóbbinak az éves díja 372 482 Ft, ami 12 egyenlő részre osztva 31040Ft. Ha a kalkulátorunkba az éves fogyasztáshoz 1956 m3-t ír be, a havi fogyasztáshoz pedig 163 m3-t, akkor ezek a számok ki is jönnek.
EgyetértekNem értek egyet0
#7491 2023.04.04 Zsuzsa: (-)
Megcsináltam a kalkulációt, ami szerint a havi díjam 20091.-Ft kellene lenni ,az éves 217636.-Ft. Nem értem ,hány hónappal számolták ki az éves díjat, hisz sem 11-el,sem 12vel szorozva nem ez jön ki.Tavalyi éves fogyasztásom17561 m3 volt és havi 163m3 átalányt fizetek.A legújabb számlám szerint ez 31ezer Ft ????ÉRTHETETLEN !
EgyetértekNem értek egyet0
#7454 2023.03.15 Margarett: (#7315 válasza)
Majd egyszer talán megvilágosodik, hogy az ellenzék véleményét érdemes lett volna időben meg szivlelni, mig nincs tul késő rá!
EgyetértekNem értek egyet0

Otthonunkban egyre több elektromos gépet, készüléket, eszközt és kütyüt használunk, amik ugyan energiatakarékosabbak, mint elődeik, de számuk egyre növekszik, és így a villamos energia, áram éhségünk is egyre nagyobb.Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"Az ember vagy ténylegesen tesz is érte valamit vagy csak azt állítja, hogy tett valamit. Én az első módszert ajánlom, mert itt a konkurencia még nem annyira erős."
(Danny Kaye)

» oldaltérkép «
 
minket itt is megtalálsz