van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:    

Hírek, érdekességek

Legutóbbi 3 Facebook posztunk


Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook Kedveld és kövesd Facebook oldalunkat! oldalunkat!
2022.05.05

Fekete tornacipők és sneakerek – trendek a nyárra [x]
A nyári trendeket nézve sokféle lábbelivel találkozhatunk majd a divat színterén. Azonban tagadhatatlan, hogy a fekete tornacipők és sneakerek kiemelkedő helyet foglalnak el ezek között. Melyek tehát a legdivatosabb modellek köztük, és mivel érdemes viselnünk azokat?
Az idei trendeket illetően számtalan különféle fazont megtalálhatunk a fekete tornacipők és sneakerek választékában, amelyek rendkívül népszerűnek számítanak majd a nyáron. Az előbbiek között a klasszikus teniszcipőre hajazó, homogén fekete modellek viszik a pálmát. A sneakereket illetően a letisztult dizájnnal rendelkező, bőrből készült modellek állnak az első helyen. Ezen túl ott vannak még azok a fekete sneakerek is az idei trendekben, amelyek fazonban a futócipőkre emlékeztetnek, és sokak által tévesen csak "sportcipőként" emlegetettek. Ezek közül bármelyiket is válasszuk, biztosan nem fogunk mellélőni. Ha pedig nincs ötletünk, honnan tudnánk beszerezni a legdivatosabb modelleket, akkor érdemes körülnéznünk az olyan nagy áruházak, mint például CCC termékkínálatában.

2022.04.21

Q10-koenzim: Regenerálj gyorsabban természetes antioxidánssal [x]
Azok számára, akik rendszeresen fogyasztanak táplálékkiegészítőket, a "Q10-koenzim" fogalma nem teljesen ismeretlen.
A Q10-koenzim kulcsfontosságú hatásai az energia, kitartás, a belső szervek jó állapotának fenntartása, az immunrendszer működése, stb. növelésében rejlenek. Ezen anyag legfontosabb természetes forrásának tekinthetők a halak, mindenekelőtt a szardínia és makréla, de elegendő mennyiségben megtaláljuk a marhahúsban és különböző diófélékben is.
Sejtjeinknek mindennap szükségük van erre a koenzimre – ugyanis nagyon erős antioxidánsnak tartják, amely lehetővé teszi a sejtek mitokondriumainak (a sejtek energia-anyagcserét szabályozó része) sikeresen harcolni az úgyn. szabad gyökök ellen. A szabad gyökökkel szembeni ellenálló képesség mellett a Q10-koenzim más folyamatokban is érvényesül – elégtelen mennyisége a vérnyomás fokozatos növekedéséhez és szív- és érrendszeri megbetegedések széles spektrumának kialakulásához, gyomor- vagy vékonybél fekélyhez és migrénhez vezethet.

2023.04.19

Üzemanyag Közel ötödével kevesebb üzemanyag fogyott Magyarországon az első negyedévben
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) összesítése szerint 10,2 százalékkal kevesebb motorbenzin és 22,4 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott 2023. első negyedévében a "márkás" kutakon, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 18,2 százalékkal csökkent.
A prémium termékek eladása drasztikusan csökkent: a prémium motorbenzin eladás 18,5 százalékkal, a prémium gázolaj pedig 49,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
A 95-ös motorbenzinből ugyanakkor 8,7 százalékkal, normál gázolajból pedig 19,4 százalékkal tankoltak kevesebbet az autósok.

A teljességhez hozzá tartozik, hogy 2022. március 10-ig az országon áthaladó fuvarozók és a szomszédos országokban élők kedvelt tankolási helye Magyarország volt. A mennyiségi korlátozás és az akadozó ellátás miatt az autósok egy része a kis kutakról átpártolt a márkás töltőállomásokra. Az ársapka eltörlésével az autósok visszaszoktak a kis kutakra. Ezek hiányoznak most az eladásokból.

2022.03.20

Tisztasági festés árak 2023-ban, avagy ne dőlj be a csalóknak! [x]
Szobafestésre nem csak akkor lehet szükség, amikor a meglévő színek helyett másikakat szeretnénk látni a falakon. Időnként érdemes megejteni a tisztasági festést is, ami azt jelenti, hogy a falak színét kicsit felfrissítjük az által, hogy újra festjük.
Ha még nem találtad meg a megfelelő szakembert, akkor a joszaki.hu oldalon 10 pontból álló ismertetőt olvashatsz el ebben a témában, az árakat ugyanis sok tényező befolyásolja. A munkadíj mellett ott van az anyagár is, amit természetesen ki kell fizetnünk, de ha csak ennyi lenne, akkor egyszerűen megúsznánk az "árkérdést". Ezek mellett azonban a fal minősége is nagymértékben befolyásolja a számlán látott összeget. A tisztasági festés árak értelemszerűen alacsonyabbak egy olyan épület esetében, ahol nincs túl sok szerkezeti elem, a falak pedig jó minőségűek, vagyis nem kell javítani azokat. Ha viszont sok a boltív vagy az íves, peremes falrész, akkor ott bizony drágább lesz a festés.

2022.03.15

Amit a natúrkozmetikumokról tudni érdemes [x]
A natúrkozmetikumok az elmúlt évek egyik legfelkapottabb termékei, a természet kincseiből nyert kivonatok formájában. Valódi natúrkozmetikumként azokat a termékeket értjük, amelyek nem kőolajalapúak és nem tartalmaznak szintetikus emulgeálószert, színezéket, parfümöket és hasonló vegyi anyagokat. Számos natúrkozmetikum megtalálható a Dm drogeriemarkt kínálatában. A Tiplino kuponoldal által szerzett Dm kuponok felhasználásával kedvezményes áron beszerezhetők akár a Dm üzletek, akár a Dm online felületén. Dm kártyája felhasználásával további Dm akciókban részesülhet.

A minősített natúrkozmetikumok alapként növényi olajakat tartalmaznak, amelyeket főleg hidegsajtolással nyernek. További összetevők a víz- és a gyógynövénykivonatok, valamint az illóolajok természetes illatként. Tartalmazhatnak méhviaszt és vitaminokat is. Mondanunk sem kell, hogy az ilyen összetevők nagy számú hatékony és táplálóanyagot tartalmaznak, amelyek természetes módon táplálják, regenerálják és gyógyítják a bőrt. Aromaterápiás hatásukkal a pszichét is harmonizálják.

2022.03.14

Grillezzünk a szabadban [x]
Amint a természet ébredezni kezd egyre inkább vágyódik ki az ember is a szabadba. Zöldségágyások, gyümölcsfák várnak ránk. De a jól végzett munka után jól esik a pihenés. A grillezés pedig tökéletes erre a célra. Ha grillezésről van szó, akkor pedig a Metro verhetetlen a termékeivel. Lapozzuk át a Metro akciós újság lapozható változatát és keressük a legelőnyösebb kedvezményeket. A Kaufino oldal segítségével pedig nem marad le a kedvezményes árakról.

A szabadtéri grillezéshez használhatunk faszenes grillezőt. Könnyen kezelhető és tisztítható, és oda viheti, ahol szüksége van rá. Szenet pedig szinte mindenhol lehet kapni. Apró hátránya a hosszabb grillezési idő és az, hogy nem lehet szabályozni a hőmérsékletet. Ha nagyobb hússzeleteket szeretne grillezni, remek megoldás erre a gázgrill, mely segítségével a hús egyenletesebben sül meg. Nagyon finom és illatos lesz. A kertben sem burgonyából, sem kukoricából nincs hiány. Kevés vajjal vagy szalonnával fóliába tekerhetjük és a forró parázson megsüthetjük. Néhány perc múlva készen is vannak az illatos meglepetésekkel teli csomagok. Mind a tíz ujjunkat megnyaljuk majd utána.

2022.03.09

Még mindig hatékony marketingeszköz a reklámtábla [x]
Sokan azt hiszik, hogy ha marketingről van szó, már kizárólag az online verzió lehet eredményes. Ez nagy tévedés! Az online marketing nem kiváltja, csak kiegészíti az offline verziót, éppen ezért utóbbit sem hanyagolhatja el egy komoly célokat kitűző cég. Az offline marketingben pedig a reklámtábla az egyik leghatékonyabb megoldás.
A reklámtábla lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy széles körben hirdessen, és egy nagyobb célközönséget érjen el. Lehetőséget nyújt a vállalkozásnak a márkaismertség növelésére, az új termékek és szolgáltatások bevezetésére, illetve a promóciók és akciók népszerűsítésére. Egyszerűen megvalósítható, és a tervezése, gyártása és telepítése relatíve olcsóbb, mint más marketingmódszerek, mint pl. a televíziós vagy rádiós hirdetések. Lehetőségeket nyújt a kreativitásra is. A vállalkozások szabadon választhatják a különböző méretű és típusú reklámtáblákat, valamint egyedi dizájnt is használhatnak, hogy megragadják az emberek figyelmét. Ha ez a cél, érdemes kérni egy szakértő segítségét: ebben erős a www.afonyareklam.hu csapata.

2023.03.03

Minden ami az irodába szükséges lehet azt náluk megtalálod [x]
Az irodaplus.hu irodaszer webáruházat azoknak ajánljuk, akik a magasabb minőségű irodai termékeket keresik. Az irodaszerek, irodabútorok és más irodai kellékek széles választékát kínálja, amelyek minden irodai környezetbe illeszkednek. Egy megbízható és gyors vásárlási lehetőséget kínál minden irodai dolgozónak. A webáruházban elérhető termékek minősége kiváló, és az árak versenyképesek a piacon. Széles választéka biztosítja, hogy minden ügyfél megtalálja a megfelelő irodai terméket az igényeinek megfelelően. Az irodai kellékek között találhatók nyomtatók, tintapatronok, tonerek, papír, iratrendezők, írószerek, tollak és így tovább. webáruházban megtalálható több mint 20000 termék között szerepelnek továbbá irodabútorok, asztalok, székek, polcok, állványok és így tovább. A webáruház ügyfélszolgálata mindig készen áll arra, hogy segítsen az ügyfeleknek a vásárlás során felmerülő bármilyen kérdésben. Az ügyfélszolgálat elérhető e-mailben vagy telefonon keresztül.

2023.03.01

Jogosítvány kalkulátort készített egy budapesti autósiskola [x]
A jogosítvány megszerzésének pontos idejét és árát mutatja meg ez a hasznos kis alkalmazás, mellyel azonnal, regisztráció nélkül látható az eredmény.
Aki most szeretne B kategóriás jogosítványt szerezni, annak bizonyos területen könnyebb dolga van, mint egy-két éve. Igaz, hogy a jogsi ára is emelkedett az utóbbi hónapokban. Erről mesélt Gábor, az autósiskola megalapítója. Racionális döntés most elkezdeni tanulni, mert - mint minden más - ez sem lesz olcsóbb belátható időn belül.
A jogsi ára végül is attól függ, mennyi gyakorlati órát kell vennie a tanulónak, hogy sikeresen letegye a gyakorlati vizsgát. Erre készült a jogsi kalkulátor.

Nem vagyunk egyformák, így többféle ajánlattal állt elő a ReadyGo Autósiskola, akik Budapest útjain képeznek B kategóriás autóvezetőket. Ezeket a csomagokat nézve könnyebb lesz majd a választás.

2023.02.10

A KSH szerint így változik a költekezésünk 2023-ban
A KSH minden év elején összeállítja, azaz módosítja az elmúlt év tapasztalatai és áremelkedései alapján az elkövetkező évre vonatkozó fogyasztói kosarat. Ezek szerint 2023-ban arányaiban kevesebbet költünk majd rezsire, és többet közlekedésre és vendéglátásra.

Növekvő arányCsökkenő arány
Vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás (8,43%)+1,6Szeszes italok, dohányáruk (7,39%)-2,5
Közlekedés és szállítás (16,84%)+1,5Távközlés (3,1%)-0,8
Szabadidő és kultúra (8,69%)+1,3Lakásszolgáltatás, rezsi (9,84%)-0,4
Egyéb termékek és szolgáltatások (7,42%)+0,1Lakberendezés, lakásfelszerelés (6,24%)-0,4
Élelmiszerek és alkoholmentes italok (21,70%)+0,1Ruházat és lábbeli (3,64%)-0,2
Oktatás (2,05%)+0,0Egészségügy (4,61%)-0,2

A táblázatban az inflációs kosárban jelenleg betöltött százalékos súlyt zárójelben és mellette annak 2022-höz képesti százalékpontos változását láthatjuk.

2023.01.24

költségvetés Állami költségvetés 2022. év 12. hónap végén
Az állami költségvetés 2022. évben összesen 4753 milliárd forint hiányt halmozott fel.
A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 305,8 milliárd forintos hiánnyal vették ki a részüket, amiből a nyugdíjbiztosítási alap 297,2 milliárd, az egészségbiztosítási alap 108,6 milliárd forintnyi mínuszt hozott össze év végéig.
Pedig az állam a lakosságtól beszedett bevételei (lakossági befizetések) a 2021. év azonos időszakához képest az alábbiak szerint növekedtek:

TételÖsszeg
(milliárd Ft)
Befolyt összeg
változása
2021-hez képest
TervezetBefolyt
ÁFA 5 487,13 6 860,35 +27,1%
Jövedéki adó 1 296,20 1 229,53 -1,1%
Pénzügyi tranzakciós illeték 232,50 293,59 +26,0%
Biztosítási adó 115,40 169,19 +62,3%
SZJA 2 866,50 2 785,99 -3,5%
Illetékek 198,70 261,84 +16,9%
Gépjárműadó 90,50 95,94 +1,0%

2023.01.23

Milyen egy kényelmes írószer? [x]
Az életünkben sok tárgy hosszúsága fontos lehet, kezdve a háztartási eszközök méretétől, a ruháink hosszáig, egy dolog, ami valószínűleg mindannyiunk számára fontos, az az írószerek hossza.
Az írószerek hossza nagyon fontos lehet azok számára, akik sokat írnak. Az írószerek hossza általában, körülbelül 6 - 7 col, ami nagyjából 15-17 centiméter között mozog, átszámolva, hogy 1 col hány cm. A hosszabb írószer általában kényelmetlenebb írás közben, mert nehéz kezelni, a rövidebb kevésbé hatékony, mert nehéz irányítani.
Az írószerek hossza mellett, fontos figyelni az írószerek minőségére is. Az minőségi írószerek általában tartósabbak, és jobban irányíthatóak, mint a gyengébb minőségűek.
Egy jó írószer hossza, minősége és kényelme együtt garantálhatja az írás élvezetét és a kényelmet. Így, ha te is sokat írsz, ne feledd figyelni az írószered hosszára, és ne hagyd, hogy a hosszúság legyen akadálya az írás élvezetének.

2023.01.19

Csúcson a magyar üzemanyagforgalom
Üzemanyag A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) összesítése szerint 21,1 százalékkal több motorbenzin és 23,9 százalékkal több gázolaj fogyott 2022-ben, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 22,8 százalékkal nőtt.
A prémium termékek eladása a rájuk nem vonatkozó ársapka miatt ezzel ellentétesen alakult: a prémium motorbenzin eladás 41,2 százalékkal, a prémium gázolaj pedig 42,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
A 95-ös motorbenzinből ugyanakkor 37,6 százalékkal, normál gázolajból pedig 33,3 százalékkal tankoltak többet az autósok.

2022.12.31

Érdemesebb inkább papíron lottózni?
Üzemanyag A Szerencsejáték Zrt online felületén csak saját (név alapján) bankszámláról utalással vagy bankkártyával/hitelkártyával vásárolható lottó. A nyeremények is szintén csak saját bankszámlára igényelhetők. Más nevére szóló bankszámla, vagy az MNB által jóvá nem hagyott (külföldi) pénzintézet, vagy ahhoz tartozó kártya nem használható 2023. január 1-től.
Újabb ok arra, hogy a valódi névtelenséget biztosító papíralapú lottózókat részesítsük előnyben a fürkésző tekintetek elől. A Játékoskártyával és az online felülettel eddig csak a Szerencsejáték Zrt látta a pénzmozgásokat, de az MNB, a Kormány, a NAV is tudni akar mindenről (is).

2022.12.18

Lábon lövi magát az Aldi?
aldi Az Aldi papíralapú akciós újságja januártól kizárólag online formában lesz elérhető. Papíralapon egy kétoldalas kivonatot fog országos szinten terjeszteni. Profitoptimalizálás vagy környezettudatosság?
Mindesetre a papírgyár, a nyomda és a terjesztők megérzik a bevételcsökkenést, a konkurencia pedig a vevők átpártolását.
Az eredmény kiderül a pénzügyi beszámolókból »

2022.12.09

Lukoil helyett Orlen
Üzemanyag A lengyel ORLEN-csoport összesen 143 hazai töltőállomást vesz át Magyarországon. Ebből 79 már most is a tulajdonában van, ezek jelenleg LUKOIL márkanév alatt üzemelnek. A teljes arculatváltás várhatóan jövő év márciusáig valósul meg. A fennmaradó 64 töltőállomás MOL-tól való átvételére és átnevezésére 2024 közepéig fokozatosan kerül sor. Szlovákiában 39 töltőállomást vesz át a MOL-csoporttól, így az ORLEN így mindkét piacon a négy legnagyobb szereplő egyikévé válik. Az ORLEN hat európai országban – Lengyelországban, Németországban, Csehországban, Litvániában, Szlovákiában és immár Magyarországon is – összesen közel 3000 töltőállomást üzemeltet.

2022.11.24

Szociális vetítési alap a nyugdíjminimum helyett
Változik a szociális ellátások és támogatások összegének megállapításánál a viszonyítási alap, ezután ez nem az öregségi nyugdíjminimum lesz, hanem az úgynevezett szociális vetítési alap.
Az öregségi teljes nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegétől számos juttatás mértéke függ, így különböző szociális és egészségbiztosítási ellátások, illetve családtámogatások is, de még az is, hogy mekkora összeg felett lehet korlátlanul elvonni valakinek a fizetését végrehajtás esetén.
Az összeg "természetesen" nem emelkedik.

2022.11.12

20.000 Forintért lehet most balatoni nyaralód! [x]
Ha szeretnéd megnyerni a 94 m2-es, 4 szobás lakást, ami mindössze 100 méterre van a parttól Balatonszemesen, akkor nincs más dolgod, mint ellátogatni a www.ingatlannyeremeny.hu weboldalra és megvásárolni legalább 1 db "Balatonszemes 2022 Fotóalbum" e-könyvet 20.000 Forintért. 6000 db sorszámozott e-könyv kerül értékesítésre és a vásárlók között közjegyző jelenlétében sorsolják ki a szerencsés nyertest.
A sorsolásról videó felvétel készül és közzételre kerül a weboldalon. Minél több e-könyvet vásárol, annál nagyobb a nyerési esély.
A termék egy fotóalbum, ami önmagában is szép karácsonyi ajándék. Persze a legnagyobb öröme a szerencsés nyertesnek lesz, akinek az e-könyv mellé a nyaraló kulcsa is a fa alá kerülhet.

2022.11.09

Újabb árstopos termékek
A Kormány a tojás és a burgonya esetében jelentette be az árak szeptember 30-i szinten történő befagyasztását. Ezek az árak az eddigi a búzafinomliszt, a 2,8 százalékos tej, a kristálycukor, a sertéscomb, az étolaj és a csirkemell mellett 2022. december 31-ig lesznek befagyasztva.

Élelmiszerek KSH átlagárak (Ft)
2022. szeptember2022. október
Tojás (1 db)7290
Burgonya (kg)352380

2022.10.31

Amikor már senki és semmi sem tud segíteni, akkor mi legyen? [x]
A legnagyobb probléma egy háztartásban (szerintünk), ha nem tudjuk lehúzni a wc-t. A második legnagyobb probléma ha nem tud lefolyni a mosogatóban a víz. Miért? Ez egyértelmű, ha nem tudjuk használni a wc-t, akkor hová menjünk hirtelen ha hív a szükség? A mosogatás egy kicsit más tészta de ott sem állhat napokig a mosatlan, mert megindul a rothadás. Léteznek ezekre régi és újabb módszerek is amivel meg tudjuk oldani otthon a dugulásunkat. Pontosabban meg lehet próbálni megoldani és ha szerencsénk van, akkor meg is oldódik.
Amikor már semmi sem segít, akkor:
Nagyon fontos, hogy ha mi magunk próbálkozunk megoldani a dugulást, akkor se húzzuk el napokig a megoldást, mert a helyzet romolhat. Cégünk dugulás duguláselhárítás Budapesten és környékén 30-60 percen belül meg tudja oldani a dugulásokat. Minden elvégeztt munkára 7 nap garanciát ad és az ipari duguláselhárító gépjeink segítségével, minden dugulást képes elhárítani. Áraink kiszámíthatók és gazdaságosak, illetve nincsenek rejtett költségek sem.

2022.10.19

Milyen kritériumok alapján válasszunk trambulint? [x]
Szilárd felépítés, gyors összeszerelhetőség – két tényező, ami kulcsfontosságú, ha a cél a minden tekintetben optimális trambulin megtalálása. Az egyedi paraméterek is mérvadóak: mekkora hely áll rendelkezésre, mekkora az ideális terhelhetőség, valamint hogy alakul az ár-érték arány? Minimum ezekre a kérdésekre érdemes megtalálni az egyedileg megfelelő válaszokat, lévén így biztosítható be a választás, vásárlás sikere. De nézzük mindezt részletesebben!
Mire ildomos odafigyelni a méretezésnél?
Egyrészt a területi adottságokra. Arra, hogy mekkora szabad, sík felület áll rendelkezésre. Másrészt a biztonsági feltételekre. A göröngyös talaj, ahol a rögzítés csak hellyel-közzel valósítható meg, nem megfelelő. A www.hawaj.hu oldalon kizárólag olyan trambulinok érhetőek el, amik szerkezetileg maradéktalan stabilitást borítékolnak. Azaz a konstrukciók önmagukban biztonságos körülményeket garantálnak. Ám a maximális sikerhez nélkülözhetetlenek a megfelelő környezeti adottságok is.

2022.10.17

Üzemanyag Rekordot rekordra halmoz a magyar üzemanyagforgalom
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) összesítése szerint 22,5 százalékkal több motorbenzin és 27,6 százalékkal több gázolaj fogyott 2022. első 9 hónapjában, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 25,7 százalékkal nőtt.
A prémium termékek eladása a rájuk nem vonatkozó ársapka miatt ezzel ellentétesen alakult: a prémium motorbenzin eladás 41,2 százalékkal, a prémium gázolaj pedig 35,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
A 95-ös motorbenzinből ugyanakkor 40,6 százalékkal, normál gázolajból pedig 36,6 százalékkal tankoltak többet az autósok.

A teljességhez hozzá tartozik, hogy az ársapka, a mennyiségi korlátozás és az akadozó ellátás miatt az autósok egy része a kis kutakról átpártolt a márkás töltőállomásokra, azaz a MÁSZ tagvállalataihoz.

2022.09.28

Autónyitás azonnal, akár 30 percen belül [x]
Vannak élethelyzetek, amikről a legtöbben azt gondolják, velük nem történhet meg. Még hogy a kocsiban marad a kulcs? Ugyan már, ez képtelenség! Vagy esetleg lemerül az aksi? Dehogy, ez lehetetlenség! Aztán, ahogy az lenni szokott, ezek a helyzetek mégis bekövetkeznek. De mi van ilyenkor? Ha menni, sietni kéne, de az autó zárt ajtajai megakadályozzák mindezt? Ha bekövetkezik a képtelenség, a lehetetlenség? Akkor szerencsére van segítség!
Fél órán belül érkezik a megoldás?
Budapesten belül igen! Hiszen ha baj van, akkor elkél a szakértő támogatás! Nem jó ötlet saját kezűleg nekilátni az ajtók feszegetésébe, vagy éppen az ablakok leerőltetésébe. Sokan ugyanis pont ekkor okoznak olyan súlyos károkat, amiknek a javíttatása nem tíz-húszezer forint. Miközben azt sem lehet mondani, hogy túlságosan sokat kellene várni az autónyitás azonnal, szakértőtől kapott verziójára. Márpedig ez az, ami minden pénzt és türelmet megér. Hogy miért? Azért, mert profi! Garantáltan nincsen károkozás!

2022.09.20

A tervezettnél kevésbé nő jövőre az éves útdíj-matricák ára!
A Technológiai és Ipari Minisztérium közölte, hogy bár a törvényi rendelkezések automatikus inflációkövetést tennének lehetővé, az éves országos és megyei e-matricák ára 5 százalékkal nő 2023 elején. A 10 napos és havi matricák ára viszont jóval nagyobb mértékben, közel 70 százalékkal emelkedik majd.

Kategória10 naposHaviÉves
országosmegyei
D1M (motor)1.850
2.750
3.160
4.450
54.160
49.190
6.300
5.720
D14.420
5.500
6.020
8.900
54.160
49.190
6.300
5.720
D28.820
11.000
12.050
17.800
54.160
49.190
12.600
11.440
B219.530
17.730
27.690
25.150
251.950
228.850
25.200
22.890
U4.420
5.500
6.020
8.900
54.160
49.190
6.300
5.720

A teherautók viszont megtett úttal arányos rendszerében az inflációkövető emelés időpontját január elsejéről az idei évtől október közepére hozzák előre.

2022.09.12

Takarítás egyszerűen és fáradtságmentesen! [x]
Takarítani mindenki szokott, de valljuk be, hogy nem igazán kedveljük ezt a feladatot. Ahhoz, hogy könnyen és gyorsan végezzünk érdemes előzetesen felkészülni profi tisztítószerekkel és eszközökkel. Az igazán profik egy terv szerint haladnak napi és heti bontásban felosztva a feladatokat. Így nem úszik el a lakás, hanem folyamatosan fenntarthatóvá válik a tisztaság és a rend. Az éppen aktuális részfeladatot gyorsan el tudjuk végezni és mindig csak egy dolgot csinálunk meg, amin hamar túl lehet lenni és nem érezzük azt, hogy órák óta takarítunk és még mindig nincs látszata. Persze ehhez fegyelmezettség is kell, hogy ne blicceljük el a napi feladatot. Ahogy már említettük a profi tisztítószerek és takarítószerek beszerzése elhagyhatatlan, de ez ma már néhány kattintással egyszerűen megoldható online módon is országos kiszállítással például a Higiénia Online webshopból.

2022.09.08

Így generálja magát újra és újra az infláció, itt vannak a 2023-as autópálya matrica árak!
A Kormány egy korábbi döntése értelmében az autópálya matricák és e-útdíjak mértékét a KSH által az előző év augusztusához mért infláció alapján kell meghatározni januárban.
Az idei augusztusi infláció 15,6 százalék volt éves bázison, így 2023. januárban majd az alábbi matrica árakkal számolhatunk:

Kategória10 naposHaviÉves
országosmegyei
D1M (motor)1.8503.16054.1606.300
D14.4206.02054.1606.300
D28.82012.05054.16012.600
B219.53027.690251.95025.200
U4.4206.02054.1606.300

Az e-matricák mellett az útdíjak is hasonló mértékben nőnek, amely a fuvarozáson keresztül hatni fog az egész gazdaságra és így az árakra.

2022.09.02

Üzemanyag Visszaállt az üzemanyagforgalom a 2021. szintre, ezzel a jövedi adóbevételek is csökkentek
A február végi és március eleji jövedéki adócsökkentést eddig kompenzálta a hatósági ár miatt felfutó fogyasztás. Az azóta életbe lépő szigorítások következtében az üzemanyagforgalom kezd visszaállni a tavaly ilyenkor megszokott szintre, SŐT. A céges autók a környező országokban már olcsóbban tankolhatnak gázolajat, mint idehaza, ami további forgalomcsökkenést jelez előre.
Idén az első hét hónapban 373,3 milliárd forint költségvetési bevétel volt az üzemanyagok jövedéki adójából. Ez 13,1 milliárddal kevesebb, mint 2021 hasonló időszakában.
Az első félévben még többletet mutatott az egyenleg az egy évvel korábbihoz képest, de júliusban már csak 55,8 milliárd forint folyt be a tavalyi 71,6 milliárd forint helyett.
Nyilván a Kormány is látja ezt a folyamatot, így ne legyenek hiú ábrándjaink, arról hogy ezt ennyiben fogja hagyni.

2022.08.26

A protein és a női szépség: Miért kulcsfontosságú a megfelelő protein bevitel a nők számára is? [x]
A megfelelő fehérjebevitel viszonylag kulcsfontosságú minden ember, különösen az aktív személy életében. Azonban sokaknál a fehérjék csak az izomtömeg növekedés gondolatához kapcsolódnak. Míg a férfiak világában a látható izomtömeg gyarapodás a legkívánatosabb esemény, addig a hölgyek, sajnos gyakran úgy gondolják, hogy tönkreteszik tipikusan nőies alakjukat. Ezért ebben a cikkben felvilágosítunk, hogy miért fontosak a fehérjék a női nem számára is, és megcáfolunk néhányat a még fennmaradt mítoszok közül.
A proteinek fontossága: A fehérjék gyengítik az éhségérzetet
Kedves hölgyeim, ha Önök a nap folyamán rendszeresen éhesek, akkor valószínűleg étrendjükben nincs elegendő fehérje. Ezeket ugyanis, a szénhidrátokkal ellentétben, hosszabb ideig emésztjük, ennek köszönhetően hosszabb ideig érzünk jóllakottságot. Nem is beszélve arról, hogy ha szigorúan figyelni szokja kalória-bevitelét, akkor bizonyára jól tudja, hogy 1 gramm fehérje ugyanúgy, mint 1 gramm szénhidrát 4 kalóriaértékű energiával rendelkezik, aminek köszönhetően nagyon szépen meg tudja őrizni makróit.

2022.08.18

Gázár A németek meglépték, a (kapzsi) magyar Kormányban még csak fel sem merült, mi az?
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár csütörtökön Berlinben. A földgáz átmeneti ideig, 2024. március 31-ig tartozik a kedvezményes áfakulcs alá.


2022.08.14

A gazdaságos pelenka Franciaországból [x]
A Magyar szülök körében is egyre népszerűbb a Pommette pelenka. Bugyi illetve hagyományos tépőzáras nadrágpelenka is megtalálható a kínálatban. Ár-érték arányban nehezen találunk jobb pelenkát a hazai piacon.
A Pommette pelenka Franciaországban már hosszú ideje bizonyítja, hogy az olcsóbb ár nem feltétlen kerül a minőség rovására. Kórházakban, óvodákban már évek óta ezt a pelust használják. Hazánkban jellemzően csak webáruházakban rendelhető. Gyári csomagolásos illetve gazdaságos kiszerelésben is kérhetjük a házhoz szállítást. Nagy számban vannak azok a szülők, akik egyszer kipróbálták már nem akarnak más márkát használni. Kiválóan magában tartja a nedvességet és a kellemetlen szagokat. Hosszú időn keresztül kényelmes viselet a gyermekek számára. Az örökmozgó gyerkőcök számára kifejlesztett bugyipelenka is megtalálható a kínálatban. Nagy segítség a szülőknek a pelenkacserénél, hogy a használt pelenka oldalán található perforált résznél csak el kell tépni, és az új bugyipelust mint egy kis nadrágot csak felhúzni a babára.

2022.07.19

2022 július elsejétől magasabb jövedéki adót fizetünk [x]
Bizonyos alkoholos italok ugyan kikerültek a neta, azaz a népegészségügyi termékadó hatálya alól, azonban ezek után is magasabb adóterheket kell megfizetni.
Bizonyos alkoholos italok ugyan kikerültek a neta, azaz a népegészségügyi termékadó hatálya alól, azonban ezek után is magasabb adóterheket kell megfizetni. Lévén, hogy július elsejétől nőtt a fizetendő jövedéki adó. Ekkor lépett hatályba az extraprofit adóról szóló 197/2022. kormányrendelet, ami érinti a jövedéki adót is. 100 milliárd forint bevételt vár a kormány ezektől a „finomhangolásoktól”, és ide tartozik nemcsak az alkohol adóterhének növekedése, hanem a dohánytermékek, az áram,a fűtőolaj, a PB-gáz, a szén és az LPG jövedéki adója is.
Sokszor a vásárlók csak magasabb árakat érzékelik, azonban a növekvő árak mögött nagyon sok tényező húzódik meg. Így az alkoholos italok ára sem csak a jövedéki adóteher növekedése miatt nő meg, nőnek a munkaerő-költségek, az alapanyagok költsége, a csomagolási költségek, az energiaköltségek és így tovább. Ezek mind viszik magukkal az árakat. Csak az nem mindegy, hogy milyen mértékben. A szeszes italokra vonatkozó jövedéki adók átlagosan 10 százalékkal emelkedtek július elsejétől, kivéve a tiszta szeszt, ahol közel 70 százalékos az emelkedés. A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény részletesen szabályozza a feltételeket. A növekvő árak mellett sem csökkent az alkoholos termékek iránti kereslet, az ital nagykereskedés pedig kedvező árakkal és széles kínálattal várja vásárlóit.

2022.07.14

Üzemanyag Rekord mennyiségű üzemanyag fogyott Magyarországon az első félévben
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) összesítése szerint 28,7 százalékkal több motorbenzin és 35,1 százalékkal több gázolaj fogyott 2022. első félévében, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 32,7 százalékkal nőtt.
A prémium termékek eladása a rájuk nem vonatkozó ársapka miatt ezzel ellentétesen alakult: a prémium motorbenzin eladás 33,1 százalékkal, a prémium gázolaj pedig 21,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
A 95-ös motorbenzinből ugyanakkor 46,7 százalékkal, normál gázolajból pedig 43,6 százalékkal tankoltak többet az autósok.

A teljességhez hozzá tartozik, hogy az ársapka, a mennyiségi korlátozás és az akadozó ellátás miatt az autósok egy része a kis kutakról átpártolt a márkás töltőállomásokra. A kis kutaknál hiányzó forgalom jelent meg így a márkás kutakon. 2022. május 27-ig a külföldi rendszámmal rendelkezők is tankolhattak árstoppos üzemanyagot, így a szomszédos országokban élők kedvelt tankolási helye Magyarország volt.

2022.06.16

A diverzifikált portfólió segít ellenállni a piaci kockázatoknak [x]
Tehát mi is pontosan a diverzifikáció? Egyszerűen fogalmazva, a diverzifikáció egy olyan befektetési stratégia, amely minimalizálja a kockázatot azáltal, hogy különböző típusú eszközökre összpontosít. Például egy jól diverzifikált portfólió számos pénzügyi eszközt tartalmazhat, például részvényeket, kötvényeket, opciókat és alternatív befektetéseket. Minél diverzifikáltabb az eszközösszetétel, annál nagyobb az esélye, hogy portfóliója ellenáll a piaci turbulenciáknak, és el tudja érni befektetési céljait.

A közhiedelemmel ellentétben nem rossz ötlet a költségvetést nagy kockázatú befektetésekre elkülöníteni. Csak az elkülönített költségvetésről kell döntenie, figyelembe véve kockázati tűrőképességét. Mielőtt ilyen magas hozamú befektetéseket hajtana végre, végezze el a szükséges kutatást a befektetési stratégiáról. Ez a weboldal választ ad a bináris opciókkal kapcsolatos kérdéseire: binaryoptions.com/hu

2022.06.15

Elindult Magyarország új apróhirdetési oldala [x]
Szeretnéd végre olyan helyen feladni az apróhirdetésed, ahol nem kell vesződni a regisztrációval? Fontos számodra, hogy ingyenesen meghirdethesd az eladni kívánt tárgyaidat? Szeretnél egy felhasználóbarát felületen, néhány kattintással lezavarni az adás-vételt? Akkor Magyarország legújabb apróhirdetési oldalát, az adokveszek.hu-t keresed!

2022.05.28

Kereskedelem Akciós árak szabályozása
Az Európai Unió területén, így Magyarországon is 2022. május 28-tól egységes szabályok vonatkoznak az árcsökkentésre. Az új szabályozás célja annak megakadályozása, hogy a kereskedők megtévesztő árcsökkentéseket alkalmazzanak úgy, hogy az akciók előtt megemelik a korábbi árat és ezzel megtévesztik a vásárlót az árengedmény mértékéről. Minden akciós árcsökkentésnél, leértékelésnél meg kell határozni és fel is kell tüntetni a korábbi árat, ami alapján az akciós új ár képződik. A korábbi árnak viszont az árcsökkentés napjától visszamenőleg 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árnak kell lennie.
Ha 30 napon belül az üzlet egy leárazás után pár nap múlva ismét árat emel, majd újra az előző akció szintjére csökkenti az árát, úgy az nem nevezhető akciónak, hiszen a megelőző 30 nap legalacsonyabb árához képest – ami az első akciós ár volt – nem történt árcsökkenés.

Példa:
Tételezzük fel, hogy a termék ára 1000 Ft, amit 800 Ft-ra csökkent a kereskedő. Ez 20%-os akció. Az akció 5 napig tart, majd az árat a kereskedő megemeli 1100 Ft-ra. A magasabb ár 20 napig van érvényben, majd megint leakciózza 825 Ft-ra, 25%-os akciót feltüntetve. Mivel a második akció előtti 30 napon belül a legalacsonyabb ár 800 Ft volt, ezért a 825 Ft nem tüntethető fel akciós árként.

2022.05.25

Mennyibe kerül a profi vízvezeték-szerelés? [x]
A baj egyik kevésbé jó, de annál jellemzőbb tulajdonsága, hogy ritkán kopogtat be előre, hogy elnézést, de beengedést kér. Szóval amikor a régóta csöpögő csap hirtelen ütemesebb tempóra vált, már ami a vízcseppek elengedésének ritmusát illeti, vagy amikor eldugul a lefolyó a konyhában vagy a fürdőszobában, akkor a segítség nem várathat magára!
A legtöbb férfi hajlamos nekiállni a vízszerelésnek csak úgy, mindenféle tudás vagy tapasztalat nélkül, de ez az esetek nagyobb százalékában rossz ötletnek bizonyul. Úgyhogy semmi pánik, ha nincs otthon senki, aki pusztán a neme alapján azt gondolná, hogy alkalmas a szakmai feladat megoldására. A legjobb teendő minden helyzetben a segítségkérés. És nem a szomszédtól vagy a rokonoktól. A szakmai hozzáértés kulcsfontosságú, még a látszólag egyszerűbb fennakadások orvoslásában is.
De hogyan állnak össze a vízvezeték szerelő árak? Ez egy jogos, sokat emlegetett kérdés. A konkrét számok akkor dőlnek el, amikor a terepszemle megtörtént, és körvonalazódik a kép, az összes apró részletével egyetemben.

2022.05.22

Az online munkavédelmi és tűzvédelmi oktatás alapjai [x]
Törvény írja elő, hogy minden munkahelyen kötelező sort keríteni a munkavédelmi és tűzvédelmi oktatásra. Ennek során a munkavállalók megismerkednek az általános szabályokkal, a kötelezettségekkel és a jogokkal. A fő célja az oktatásnak a munkakörhöz kapcsolódó kockázatokra való felkészítés, valamint azon intézkedések megismertetése, melyekkel azok biztonságos szinten tarthatóak.
A munkavédelmi és tűzvédelmi oktatás értelemszerűen két modulból áll. A munkavédelmi modul általános szabályokat tartalmaz, továbbá ismerteti a munkavédelmi kötelezettségeket és jogokat.
A munkavédelmi és tűzvédelmi oktatás része a tűzvédelmi modul, amely a tűzzel kapcsolatos kockázatokat és veszélyeket ismerteti.
Érdemes a http://ehs-guide.com/ által biztosított online munkavédelmi és tűzvédelmi oktatást igénybe venni. Számos előnye van az online változatnak, hiszen home office-ban elvégezhető, digitalizált adminisztrációt tesz lehetővé és költséghatékony.

2022.04.19

Üzemanyag Rekord mennyiségű üzemanyag fogyott Magyarországon az első negyedévben
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) összesítése szerint 29,5 százalékkal több motorbenzin és 36,7 százalékkal több gázolaj fogyott 2022. első negyedévében, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 34,1 százalékkal nőtt.
A prémium termékek eladása a rájuk nem vonatkozó ársapka miatt ezzel ellentétesen alakult: a prémium motorbenzin eladás 12,7 százalékkal, a prémium gázolaj pedig 2,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
A 95-ös motorbenzinből ugyanakkor 41,9 százalékkal, normál gázolajból pedig 43,2 százalékkal tankoltak többet az autósok.

A teljességhez hozzá tartozik, hogy az ársapka, a mennyiségi korlátozás és az akadozó ellátás miatt az autósok egy része a kis kutakról átpártolt a márkás töltőállomásokra. A kis kutaknál hiányzó forgalom jelent meg így a márkás kutakon. 2022. március 10-ig az országon áthaladó fuvarozók és a szomszédos országokban élők kedvelt tankolási helye Magyarország volt.

2022.02.12

A KSH szerint így változik a költekezésünk 2022-ben
A KSH minden év elején összeállítja, azaz módosítja az elmúlt év tapasztalatai és áremelkedései alapján az elkövetkező évre vonatkozó fogyasztói kosarat. Ezek szerint 2022-ben arányaiban kevesebbet költünk majd élelmiszerre, és többet vendéglátásra.

Növekvő arányCsökkenő arány
Vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás (6,88%)+1,9Lakásszolgáltatás, rezsi (10,26%)-1,3
Közlekedés és szállítás (15,36%)+0,9Élelmiszerek és alkoholmentes italok (21,59%)-1,1
Szeszes italok, dohányáruk (9,83%)+0,7Egészségügy (4,81%)-0,6
Ruházat és lábbeli (3,90%)+0,5Lakberendezés, lakásfelszerelés (6,62%)-0,5
Szabadidő és kultúra (7,40%)+0,1Távközlés (3,91%)-0,3

A táblázatban az inflációs kosárban jelenleg betöltött százalékos súlyt zárójelben és mellette annak 2021.-hez képesti százalékpontos változását láthatjuk.


2022.01.27

Üzemanyag Az árplafon a fogyasztást nem állította meg
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) összesítése szerint 3,5 százalékkal több motorbenzin és 6,6 százalékkal több gázolaj fogyott 2021-ben, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 5,4 százalékkal nőtt.
A prémium termékek eladása az eddigiekhez képest meglepetésre ellentétesen alakult: a prémium motorbenzin eladás 4,7 százalékkal csökkent, a prémium gázolaj azonban 14,7 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.
A 95-ös motorbenzinből ugyanakkor 5,9 százalékkal, normál gázolajból pedig 5,6 százalékkal tankoltak többet az autósok.

2022.01.21

költségvetés Állami költségvetés 2021. évben
Az állami költségvetés 2021. évben összesen 5101,5 milliárd forint hiányt halmozott fel, decemberben 1169 milliárddal rontva az egyenleget az előző hónaphoz képest.
Az összes hiányból a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 419,4 milliárd forinttal vették ki a részüket , amiből a nyugdíjbiztosítási alap 12,9 milliárd, az egészségbiztosítási alap 406,4 milliárd forintnyi mínuszt hozott össze év végéig.

Pedig az állam a lakosságtól beszedett bevételei (lakossági befizetések) a tavalyi év azonos időszakához képest így növekedtek »

2022.01.14

Kereskedelem Befagyasztott élelmiszerárak
A Kormány hat alapvető élelmiszer esetében jelentette be az árak október 15-i szinten történő befagyasztását. 2022. február 1-től három hónapig felső határa lesz a búzafinomliszt, a 2,8 százalékos tej, a kristálycukor, a sertéscomb, az étolaj és a csirkemell árának. A termékeknek az egyes boltokban 2021. október 15-én az online pénztárgépekben tárolt adatok alapján rögzítik az árait.

Élelmiszerek KSH átlagárak (Ft)
2021. január2021. október2022. január
Sertéscomb (kg)1 4401 4201 440
Csirkemell (kg)1 3601 6001 730
Búzafinomliszt (kg)181203242
Napraforgó-étolaj (liter)590713802
Kristálycukor (kg)254261287
2,8%-os UHT tej (liter)258273303

2021.11.28

Nyugdíj Minimálbér emelés és a leendő nyugdíj
Tudtad, hogy a minimálbér emelésével a KATÁs adózok és a részmunkaidőben dolgozók meglehetősen rosszul járnak, ha a leendő nyugdíjukról van szó?
A nyugdíjhoz szolgálati idő és a korhatár betöltése szükségeltetik. A minimális szolgálati idő 20 év a teljes öregségi nyugdíjhoz, aminek minimuma 28.500 Ft több mint 12 éve.
A szolgálati idő számítása a mindenkori minimálbérhez kötődik. Ha valaki legalább a minimálbérnek megfelelő összeget keres havonta egy éven át, akkor az ő szolgálati ideje 1 év (365 nap).
Ha valaki részmunkaidőben dolgozik, és kevesebbet keres a minimálbérnél - mert ugye csak így képzelhető el, hogy valaki kevesebbet keressen a minimálbérnél -, akkor az ő szolgálati idejét a minimálbér és a fizetése arányában számolják ki.

Ha valaki pl. 160 ezer Ft-ot keres 4 vagy 6 órás munkában, akkor az ő szolgálati ideje 180.000 / 200.000 = 0,8 év (292 nap) lesz jövőre. Azok a (mindegy hány órában) részmunkaidőben dolgozók, akiknek a fizetése 200 ezer Ft felett lesz, azokat ez a változás nem érinti.

Az 50 ezer Ft átalányadót fizető KATÁsok beszámítható jövedelme 107.000 Ft lesz jövőre, ami a szolgálati időt tekintve 0,54 év. A fentiek tehát azt jelentik, hogy aki KATÁs vállalkozóként ledolgozik pl. 40 évet, majd jelentkezik nyugdíjra, akkor szembesülhet vele, hogy nincs meg (vagy csak éppen eléri) a teljes nyugdíjra jogosító 20 év szolgálati ideje.
Közel 400 ezer KATÁs vállalkozó tevékenykedik ma Magyarországon.

Nyugdíj vélemények »

2021.11.12

villamos energia Több mint ötödét adták a megújuló energiaforrások a magyar áramtermelésnek augusztusban
A hazai bruttó villamos energia felhasználás 3868 GWh (gigawattóra) volt augusztus hónapban, amiből a hazai termelés 2905 GWh (75,10%), a többi import (24,90%) volt.
A villamos energia felhasználás 4,03 százalékkal nőtt, a belföldi termelés pedig 8,80 százalékkal növekedett a tavalyi év ugyanezen hónapjához képest.
Augusztusban a megújuló energia a teljes termelésen belül 22,38 százalékot képviselt.
Részletek »

2021.10.26

költségvetés Nagyot drágul jövőre a TB járulék
A korábbi évekhez képest 2022 január 1-től jobban, havi 400 forinttal, azaz 8.400 Ft-ra emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék (közismert nevén TB járulék) összege, amit a munkahellyel nem rendelkezők vagy fizetés nélküli szabadságon lévőknek kell megfizetni, hogy egészségügyi ellátásban részesüljenek.
Az emelt díjat először februárban kell fizetni.

2021.10.17

Üzemanyag 38%-kal nőtt a megújuló forrásból termelt villamos energia mennyisége
2021 júliusában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 4195 GWh volt, amely 9,5 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az országban megtermelt 3148 GWh villamos energia 43,7 százaléka volt nukleáris eredetű, 22 százalékát biztosította földgáz, 9,2 százalékát szén- és széntermékek, 23,8 százalékát megújuló energia és 1 százaléka egyéb forrásból származott.
A megújuló forrásból termelt bruttó villamos energia mennyisége az előző év azonos hónapjához képest 38 százalékkal volt magasabb, míg a nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 3 százalékkal, a fosszilis alapú pedig 1 százalékkal csökkent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júliusi energiastatisztikája szerint.
Részletek »

2021.10.13

Üzemanyag Nem csak az árak, hanem a fogyasztás is az egekben
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) összesítése szerint 1,9 százalékkal több motorbenzin és 5,9 százalékkal több gázolaj fogyott 2021. első három negyedévében, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 4,3 százalékkal nőtt az idei első kilenc hónapban az előző évhez képest.
A prémium termékek eladása az eddigiekhez képest meglepetésre ellentétesen alakult: a prémium motorbenzin eladás csupán 0,7 százalékkal, a prémium gázolaj azonban 18,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.
A 95-ös motorbenzinből ugyanakkor 2,2 százalékkal, normál gázolajból pedig 4,2 százalékkal tankoltak többet az autósok.
A legutóbbi negyedévi üzemanyag-fogyasztás 2019 után újra meghaladta az 1 milliárd litert, ráadásul új rekord is született: 1,058 milliárd liter / negyedév.

2021.10.07

Autó Ennyit drágul az autópálya matrica 2022-ben
A 2020-ban életbe lépett rendelet értelmében az augusztusi infláció szerint újraszámolják a következő évre vonatkozó autópálya matrica árakat és pótdíjakat. A KSH szerint augusztusban 4,9 százalék volt a pénzromlás Magyarországon, így 10 forintos kerekítéssel a 2022-es matrica árak a következő módon alakulhatnak személyautóra vonatkozóan:

  • a heti (10 napos) autópálya matrica 3.640 forintról 3.820 forintra
  • a havi autópálya matrica 4.970 forintról 5.210 forintra
  • az éves autópálya matrica a 44.660 forintról 46.850 forintra
  • a megyei autópálya matrica 5.200 forintról 5.450 forintra drágulhat

A pontos árlistát a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. fogja közölni a hatályba lépést megelőző 30. napon.


2021.08.12

Kereskedelem Tavaly a Lidl lenyomta a Tesco-t (is)
A magyarországi boltláncok közül a Lidl 21 százalékkal növelte belföldi forgalmát tavaly, ezzel ő produkálta a legtöbb árbevételt (667 milliárd forintot). A rangsor korábbi első helyezettje, a Tesco bevétele csökkent (2 százalékos csökkenés után 588 milliárd forintot ért el), így két helyet csúszott vissza, egészen a harmadik helyre. A Spar pedig ezüstérmes lett azzal, hogy 10%-os növekedésével átlépte a 600 milliárd forintos forgalmat.
Íme a ranglista »


2021.07.19

Mi indokolja a rekordmagas üzemanyagárakat?
2012-ben voltak utoljára ilyen magas üzemanyagárak Magyarországon, amikor szintén 450 forintot kellett átlagosan fizetni literenként a benzinért és a gázolajért. Akkor az olaj sokkal drágább volt. Mi változott azóta?

Tételek 20122021
Brent olajár (USD/hordó)11075
1 USD (forint)230300
Brent olajár (Ft/hordó)25.30022.500
Jövedéki adó (Ft/liter)120 | 110 120 | 110
ÁFA27%27%

A matek szerint ilyen adatok mellett ha az alapanyagot nézzük, akkor a jelenlegi üzemanyagáraknak 10-15%-kal kellene alacsonyabbnak lenniük. A magyarázat valószínű a kutak árrésében keresendő (a felvásárlások után megmaradt néhány nagy cég diktál, a verseny pedig emiatt elmarad).

2021.07.14

Üzemanyag Újra emelkedett az üzemanyagfogyasztás
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) összesítése szerint 1,7 százalékkal több motorbenzin és 5,8 százalékkal több gázolaj fogyott 2021. első két negyedévében, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 4,2 százalékkal nőtt az idei első hat hónapban az előző évhez képest.
A prémium termékek eladása ahogy eddig megszokhattuk kimagaslóan nőtt: a prémium motorbenzin eladás 5,5 százalékkal, a prémium gázolaj 28,3 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.
A 95-ös motorbenzinből ugyanakkor 0,6 százalékkal, normál gázolajból pedig 3,1 százalékkal tankoltak többet az autósok.

2018.05.15

webshop Vége az áfamentes rendelésnek Kínából
Idén július elsejétől életbe lépő új uniós jogszabály szerint a huszonkét eurónál kisebb értékű, harmadik országból Magyarországra érkező küldemények után is áfát kell majd fizetni, és ez azt is jelenti, hogy ezeket a küldeményeket vámkezeltetni szükséges.
Júliustól tehát egy Kínából (pl. Aliexpress) származó netes rendelésnél immár az áfa és vámköltségekkel is kalkulálni kell, és felveti a kérdést, tényleg olcsóbb-e és megéri-e a procedúrát?

2021.04.16

SZÉP kártya Könnyítés jön a SZÉP kártyáknál
2021. december 31-ig bármilyen alszámláról lehet költeni bármilyen, SZÉP kártya által engedélyezett célra - derült ki a Magyar Közlönyből.
Ez azt jelenti, hogy a rendelet értelmében átjárhatókká váltak a zsebek és például a vendéglátási zsebből is lehet költeni szállás célokra vagy szabadidőre és fordítva.
A fennálló könnyítés azonban csak 2021. december 31-ig lesz érvényben, utána minden visszaáll a régi rendre.

2021.04.14

Üzemanyag Jelentős visszaesés az üzemanyagfogyasztásban (is)
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) összesítése szerint 13 százalékkal kevesebb motorbenzin és 5 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott 2021. első negyedévében, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 8 százalékkal csökkent az idei első három hónapban az előző évhez képest.
A prémium termékek eladása ahogy eddig megszokhattuk mindennek ellenére nőtt: a prémium motorbenzin eladás 2,5 százalékkal, a prémium gázolaj 24,2 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.
A 95-ös motorbenzinből ugyanakkor 16,7 százalékkal, normál gázolajból pedig 8,5 százalékkal tankoltak kevesebbet az autósok.

2021.02.19

adózás Kisebb kamatot ad az állam, de mégis több pénzt vár tőlünk
Megtakarításként tavaly összesen 1070 milliárd forintot adtunk az államnak, ami szinte teljes egészében lakossági állampapírokba ment az MNB jelentése szerint.

Ugyanakkor a teljes, forgalomban lévő lakossági állampapír állomány csupán 67 milliárd forinttal gyarapodott.

Mivel a 2020-as infláció kisebb lett, mint 2019-ben, így a most kibocsátott, az inflációhoz kötött állampapírok most kevesebbet fizetnek. De nem csak az infláció miatt csökken a hozam, hanem az infláció feletti, úgynevezett kamatprémiumot is csökkentették. Így a Babakötvény 6,4 százalék helyett 6,3 százalékot, az ötéves Prémium Magyar Állampapír pedig a korábbi 4,8 százalék helyett már csak 4,55 százalékot ad.
A növekvő államadósság finanszírozását a magyar Kormány mindezek ellenére a lakosság megtakarításai révén szeretné megoldani.

2021.02.13

A KSH szerint így változik a költekezésünk 2021-ben
A KSH minden év elején összeállítja, azaz módosítja az elmúlt év tapasztalatai és áremelkedései alapján az elkövetkező évre vonatkozó fogyasztói kosarat. Ezek szerint 2021-ben arányaiban többet költünk majd élelmiszerre, és kevesebbet vendéglátásra.

Növekvő arányCsökkenő arány
Lakberendezés, lakásfelszerelés (7,17%)+1,5Vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás (4,96%)-3,5
Élelmiszerek és alkoholmentes italok (22,74%)+1,2Lakásszolgáltatás, rezsi (11,52%)-0,5
Szeszes italok, dohányáruk (9,16%)+1,0Közlekedés és szállítás (14,48%)-0,5
Oktatás (2,23%)+0,5
Távközlés (4,22%)+0,3

A táblázatban az inflációs kosárban jelenleg betöltött százalékos súlyt és annak tavalyhoz képesti százalékpontos változását láthatjuk.


2021.01.20

Árváltozási TOP 10 2020-ban
Összegyűjtöttük, hogy az elmúlt évben (január 1-től december 31-ig) mely 10-10 termék, vagy szolgáltatás ára változott a legnagyobb mértékben.

DrágulásbanÁrcsökkenésben
1.Friss hazai és déligyümölcs+22,2%Autópályadíj, gépjárműkölcsön., parkolás-23,4%
2.Ékszerek+18,5%Burgonya-14,2%
3.Dohányáruk+14,4%Utazás, távolsági úti céllal-6,4%
4.Étolaj+13,7%Járműüzemanyag-4,5%
5.Cukor+11,7%Gyermek felsőruházat-4,0%
6.Húskonzerv+11,6%Sertéshús-3,9%
7.Lakásjavítás, -karbantartás+11,1%Közlekedési szolgáltatás-3,8%
8.Új személygépjármű+10,9%Járműalkatrész-3,8%
9.Munkahelyi előfizetéses menü étkezés+10,2%Kulturális cikkek-3,7%
10.Postai szolgáltatás+10,2%Használt személygépjármű-3,5%

2021.01.14

Üzemanyag A járvány érződött az üzemanyagfogyasztáson is
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) összesítése szerint 6,9 százalékkal kevesebb motorbenzin és 8,3 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott 2020-ban, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag-fogyasztás így átlagosan 7,8 százalékkal csökkent tavaly az előző évhez képest.
A prémium termékek eladása ahogy eddig megszokhattuk mindennek ellenére nőtt: a prémium motorbenzin eladás 170,9 százalékkal, a prémium gázolaj 15,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.
A 95-ös motorbenzinből ugyanakkor 22 százalékkal, normál gázolajból pedig 10,8 százalékkal tankoltak kevesebbet az autósok.Az elmúlt évek hírei, érdekességei »


Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"Kétféle ember létezik. Az ábrándos, aki pénzérméket hajigál a szökőkutak medencéjébe, meg a realista, aki kihalássza azokat."
(George O. Ludcke)

» oldaltérkép «
 
minket itt is megtalálsz