Az élelmiszer bizalmi termék. Megbízunk a szakácsban, a termelőben, a gyártóban, és a forgalmazóban, akiknél vásárolunk. Néha akaratlanul is oda nem illő dolgok kerülnek az
élelmiszerekbe, amelyek veszélyesek lehetnek egészségünkre. A leggyakrabban előforduló szennyeződéseket, veszélyeket mutatjuk be röviden.
forrás: NÉBIH
Leggyakoribb szennyezések
Aflatoxin
Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan
befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár
halálhoz is vezethet. A kis mennyiségű aflatoxin hosszú időn keresztül történő, rendszeres fogyasztása növelheti a máj krónikus gyulladásos és daganatos
megbetegedésének valószínűségét, az immunrendszer gyengítése miatt pedig a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkenheti.
Listeria monocytogenes
A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer megbetegedést csak nagyobb baktériumszám mellett okoz.
Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása.
Legyengült szervezetben (csecsemők, várandós nők, hetven évesnél idősebb, valamint gyenge immunrendszerű emberek) nagyobb veszélye van a betegség
kialakulásának. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla.
Szalmonella
A szalmonella baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe.
Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet.
A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is
lehetséges.
Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag
bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel. A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés
elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.
Tropán alkaloidok
A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a
szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb
idegrendszeri tüneteket okozhatnak.
"Ha csak azt tesszük, ami nem esik nehezünkre, soha nem leszünk sikeresek. Abból tudhatjuk, hogy jó úton vagyunk a sikeres élet felé, ha az út, amelyen járunk meredeken felfelé halad." (Gary Chapman)