van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Élelmiszer szennyezések ismertetői

Az élelmiszer bizalmi termék. Megbízunk a szakácsban, a termelőben, a gyártóban, és a forgalmazóban, akiknél vásárolunk. Néha akaratlanul is oda nem illő dolgok kerülnek az élelmiszerekbe, amelyek veszélyesek lehetnek egészségünkre. A leggyakrabban előforduló szennyeződéseket, veszélyeket mutatjuk be röviden.

forrás: NÉBIH

Aflatoxin

Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. A kis mennyiségű aflatoxin hosszú időn keresztül történő, rendszeres fogyasztása növelheti a máj krónikus gyulladásos és daganatos megbetegedésének valószínűségét, az immunrendszer gyengítése miatt pedig a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkenheti.

Listeria monocytogenes

A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer megbetegedést csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása. Legyengült szervezetben (csecsemők, várandós nők, hetven évesnél idősebb, valamint gyenge immunrendszerű emberek) nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának. Az állatok és emberek is tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy tudnának róla.

A szalmonella baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel. A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.


Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"Az ember vagy ténylegesen tesz is érte valamit vagy csak azt állítja, hogy tett valamit. Én az első módszert ajánlom, mert itt a konkurencia még nem annyira erős."
(Danny Kaye)

» oldaltérkép «
minket itt is FB FB YT TW TW megtalálsz