van az a pénz ...
... ami visszatalál


itt vagy most: / /

Magyarországi autókörkép

Évről évre újabb rekordot dönt a magyar autók átlagéletkora és száma.

Átlag kor

Tavaly 15,8 évre nőtt a magyar személyautók átlagéletkora, az előző évi 15,4 évről. Magyarországon egyre több autót helyeznek forgalomba, legutóbb 4 168 651 db autó rótta a magyar utakat.

grafikon

2008-ig tudott csökkenni az személyautók átlagéletkora, akkor az autóink alig több mint 10 évesek voltak.
Az állomány bővülése sem volt folyamatos. Az emelkedő tendenciát a 2009 és 2011 között elmélyülő válság és rossz gazdasági helyzet törte meg. Azóta pedig folyamatos a bővülés.

A német utakon használt személygépkocsik átlagosan alig több mint tíz évesek. Az átlagéletkor Németországban is folyamatosan emelkedik.

Legnépszerűbb márkák darabszáma és átlagos kora

TOP 10
A legnépszerűbb márkák közül a legfiatalabbak között Toyoták és Skodák vannak, a legelterjedtebb márkák közé sorolható Volkswagenek, Opelek és Suzukik 17-18 évesek.

TOP 10-20
A legfiatalabbak autókat a Daciák és a Kiák képviselik.

Veteránok
A veterán autómárkák közé elsősorban a KGST gyártmányok tartoznak, melyek továbbra is szép számmal vesznek részt a közlekedésben.

Üzemanyag típusa szerint

A múlt év végén az autók majdnem kétharmada – 62 százaléka – benzines volt, a dízelek 32 százalékos arányával szemben. Közel 5 százalékuk hibrid, alig 1 százalékuk pedig elektromos autó volt. Jól látszik a benzines autók térvesztése, a dízelek megtorpanása és az elektromos meghajtású autók előretörlése az évek alatt.    Benzines
    Dízel
    Hibrid
 
    Elektromos
    Egyéb

forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

Vajon a benzines és dízeles autók mennyit fogyasztanak és évente hány kilómétert futnak Magyarországon? Szavazásunkból ez is kiderül.

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Bejegyzem
Link Másolom

"Mindenki maga irányítja sorsát; mi magunknak kell megteremtenünk boldogságunk okait. Csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más."
(Buddha)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.