van az a pénz ...
... ami visszatalál


itt vagy most: / /

Magyar autókörkép

Évről évre újabb rekordot dönt a magyar autók átlagéletkora és száma.

Átlag kor

Tavaly 15,4 évre nőtt a magyar személyautók átlagéletkora, az előző évi 15,0 évről. Magyarországon egyre több autót helyeznek forgalomba, legutóbb 4 094 129 db autó rótta a magyar utakat.

2000 óta csak 2006-ban és 2007-ben tudott csökkenni az személyautók átlagéletkora, akkor az autóink alig több mint 10 évesek voltak.
Az állomány bővülése sem volt folyamatos. Az emelkedő tendenciát a 2009 és 2011 között elmélyülő válság és rossz gazdasági helyzet törte meg. Azóta pedig folyamatos a bővülés.

A német utakon használt személygépkocsik átlagosan alig több mint tíz évesek. Az átlagéletkor Németországban is folyamatosan emelkedik.

Legnépszerűbb márkák darabszáma és átlagos kora

TOP 10
A legnépszerűbb márkák közül a legfiatalabbak között Toyoták és Skodák vannak, a legelterjedtebb márkák közé sorolható Volkswagenek, Opelek és Suzukik 16-17 évesek.

TOP 10-20
A legfiatalabbak autókat a Daciák és a Kiák képviselik.

Veteránok
A veterán autómárkák közé elsősorban a KGST gyártmányok tartoznak, melyek továbbra is szép számmal vesznek részt a közlekedésben.

Üzemanyag típusa szerint

A múlt év végén az autók majdnem kétharmada – 63 százaléka – benzines volt, a dízelek 32 százalékos arányával szemben. Közel 4 százalékuk hibrid, alig 1 százalékuk pedig elektromos autó volt. Jól látszik a benzines autók térvesztése, a dízelek megtorpanása és az elektromos meghajtású autók előretörlése az évek alatt.    Benzines
    Dízel
    Hibrid
 
    Elektromos
    Egyéb

forrás: KSH

Vajon a benzines és dízeles autók mennyit fogyasztanak és évente hány kilómétert futnak Magyarországon? Szavazásunkból ez is kiderül.

Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"A legelégedettebb ember az, aki egyszerre tud költekezni és takarékoskodni, hiszen így kettős az öröme."
(Samuel Johnson)


minket itt is
megtalálsz

© 2009 - 2023 vásárlóCsapat.hu
Fel