van az a pénz ...
... ami visszatalál


itt vagy most: / /

Magyarországi autókörkép

Évről évre újabb rekordot dönt a magyar autók átlagéletkora és száma.

Átlag kor

Tavaly 15,8 évre nőtt a magyar személyautók átlagéletkora, az előző évi 15,4 évről. Magyarországon egyre több autót helyeznek forgalomba, legutóbb 4 168 651 db autó rótta a magyar utakat.

grafikon

2008-ig tudott csökkenni az személyautók átlagéletkora, akkor az autóink alig több mint 10 évesek voltak.
Az állomány bővülése sem volt folyamatos. Az emelkedő tendenciát a 2009 és 2011 között elmélyülő válság és rossz gazdasági helyzet törte meg. Azóta pedig folyamatos a bővülés.

A német utakon használt személygépkocsik átlagosan alig több mint tíz évesek. Az átlagéletkor Németországban is folyamatosan emelkedik.

Legnépszerűbb márkák darabszáma és átlagos kora

TOP 10
A legnépszerűbb márkák közül a legfiatalabbak között Toyoták és Skodák vannak, a legelterjedtebbek közé sorolható Volkswagen, Opel és Suzuki márkájú autók 17-18 évesek. A Suzuki, az Opel, a Volkswagen és a Ford a teljes magyar autópiac több mint harmadát teszi ki.

TOP 10-20
A legfiatalabbak autókat a Daciák, Hyundaiok és a Kiák képviselik.

A grafikonra már nem fért rá, de számottevő a Volvo (63 774 db), a Chevrolet (45 799 db), a Daewoo (41 753 db), a Mitsubishi (41 074 db), az Alfa Romeo (24 079 db) és a Lexus (13 958 db) hazai jelenléte is.

Veteránok
A veterán autómárkák közé elsősorban a volt KGST gyártmányok tartoznak, melyek továbbra is szép számmal vesznek részt a közlekedésben.

Üzemanyag típusa szerint

A múlt év végén az autók majdnem kétharmada – 62 százaléka – benzines volt, a dízelek 32 százalékos arányával szemben. Közel 5 százalékuk hibrid, alig 1 százalékuk pedig elektromos autó volt. Jól látszik a benzines autók térvesztése, a dízelek megtorpanása, és az elektromos meghajtású autók előretörlése az évek alatt.    Benzines
    Dízel
    Hibrid
 
    Elektromos
    Egyéb

forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

Vajon a benzines és dízeles autók mennyit fogyasztanak és évente hány kilómétert futnak Magyarországon? Szavazásunkból ez is kiderül.

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"A pénzhiány már az egészségemet veszélyeztette, s ebbe nem akartam belenyugodni. Felháborított, hogy annyit kell gályázni, csak azért, hogy egyek, miközben azért kell ennem, hogy tudjak dolgozni."
(Laura D.)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.