van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:    

Infláció 2020-ban Magyarországon

Az infláció jelentése: az infláció - más néven a pénzromlás mértéke - azt fejezi ki, hogy milyen ütemben értéktelenedik el egy adott pénznem. Méréséhez a KSH összeállít egy statisztikai fogyasztói kosarat különböző termékekből és szolgáltatásokból, amik az átlagos magyar háztartások fogyasztását reprezentálják. Az infláció ezen fogyasztói kosár árváltozásával mérhető.

Az aktuális infláció, inflációs ráta kimutatható hó/hó (havi) formában, azaz, egy hónap alatt milyen mértékben nőttek vagy csökkentek az árak, illetve év/év (éves) formában, azaz, egy évvel ezelőtthöz képest hogyan változtak az árak százalékban kifejezve.

2020.


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Áru-, és szolgáltatás-csoportokSúly
%
112
h ó n a p     a l a t t
2020. óta 2019. óta 2020. 01. 01
óta
Élelmiszerek és alkoholmentes italok
Szeszes italok, dohányáruk
Ruházat és lábbeli
Lakásszolgált., víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok
Lakberendezés, lakásfelszerelés, rendszeres karbantartás
Egészségügy
Közlekedés és szállítás
Távközlés
Szabadidő és kultúra
Oktatás
Vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás
Egyéb termékek és szolgáltatások
Infláció mértéke összesítve (inflációs ráta)

Inflációs adatok forrása: KSH ()

A fentieket nézve Téged az infláció mely területen sújt a legjobban? Szavazz, és nézd meg mások válaszait! »

Mivel az élelmiszerek jelentős - százalék - súllyal vesznek részt az infláció meghatározásakor, ezért azok árváltozásairól egy külön táblázatot készítettünk.

Az árak emelkedésének ellenére így növekszik a kiskereskedelmi forgalom »

Az inflációra befolyásssal bíró eszközök egyike a jegybanki alapkamat, melynek emelése a fogyasztás és a növekedés visszafogása révén az árakat is leszorítja.


A teljes infláció alakulása 2020-ban


Nyugdíjas infláció alakulása a normál inflációval párhuzamosan »
Van véleményed az áremelkedésről, inflációról?
Írd meg, szólj hozzá!
(regisztráció és név nélkül)


#5652 2020.10.02 Ignácz Imre: (-)
Magyarországon nem követik a fogyasztói árak a világpiaci olajárakat ! Ma is a világpiaci ár csökkent , a magyar fogyasztói árak EMELKEDTEK !!!
EgyetértekNem értek egyet0
#5651 2020.09.30 fabian: (-)
A nyugdijjak azert kevesek mert keves ember dolgozik es hianyzik azok emberek füzeteseböl levonando nyugdijjjaradek akik 1,5-millioan kint dolgoznak külföldön-Ha azok itthon fizetnek be a jarulekot,akkor ma 15-20-ezer forintal magasabbak lennenek a nyugdijjak csak a kormany halgat rola ugy mint minden 3-dik Magyar gyerek külföldön születik.A 27%-kos afat nemviszi le a kormany videken ehisegfelkeles lessz telre.
EgyetértekNem értek egyet0
#5650 2020.09.30 fabian: (-)
365-az euro es az arak ujjra szalnak el.
EgyetértekNem értek egyet0

A hozzászólások csak a hozzászólók véleményét tükrözik.
További vélemények az árakról, inflációról »Éves infláció 2019-ben Magyarországon

Az éves infláció az évvégi decemberi éves inflációt jelenti, azaz hogy az előző év decemberéhez képest hogyan változtak az árak. 2019 decemberében a fogyasztói árak összességében 4,0%-kal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban.

A fogyasztói árak 2019-ben átlagosan 3,4%-kal nőttek az előző évhez viszonyítva (inflációs ráta: +3,4%).
Az élelmiszerek ára 5,4 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben, 8,1 %-kal a szeszes italok, dohányáruk drágultak. A szolgáltatások ára átlagosan 3,0, a háztartási energiáé és a ruházkodási cikkeké egyaránt 1,0, az egyéb cikkeké 1,3%-kal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkekért 0,3%-kal kevesebbet kellett fizetni.

Az éves átlagos nyugdíjas-infláció 3,5%-os szinten állapodott meg.

Az árak 2019 december 31-én az előző év azonos időszakához képest 4,0%-kal voltak magasabbak, tehát a tényleges 2019. évi infláció +4,0% volt, mely így alakult ki hónapról hónapra:


betöltés...


Hogyan keletkeznek az infláció számításához használt árak?

A fogyasztói kosárban található reprezentánsok árait a KSH területi munkatársai havonta írják fel az ország településein - mintegy száz település 120 helyén - az üzletekben, szolgáltatóhelyeken, piacokon.

Az árindexnek az adott havi valóságos kínálatot kell tükröznie, ezért az adatrögzítés napján - minden hónap első és huszadik napja között - ténylegesen kapható áruk árait írják fel. Minden megyében feljegyzik minden reprezentánsnak az árát, mégpedig több felíróhelyen, így havonta reprezentánsonként 35-150, összesen pedig mintegy nyolcvanezer ár gyűlik össze minden hónapban az infláció kiszámításához.

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!