van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:    

Kiskereskedelmi forgalom alakulása

10,2%-kal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma áprilisban ( 2020. június 4. )

A járványügyi veszélyhelyzet és a bevezetett, a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak. 2020. áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 10,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 0,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 14,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 26,3%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az év első négy hónapját együttesen nézve a forgalom volumene viszont 2,5%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.A kiskereskedelmi üzletek forgalmának mennyisége (milliárd forint)

A teljes forgalom április hónapban 909,565 milliárd Forint volt.


A kisekereskedelmi forgalom megoszlása (milliárd forint és arányok)

Az áprilisi kiskereskedelmi adatok alapján


A kiskereskedelmi üzletek forgalmának változása üzlettípusonként

A változás az előző év ugyanezen időszakához képest (április – április) értendő.A kiskereskedelmi üzletek összesített forgalmának változása havonta

A változás az előző év ugyanazon időszakához képest értendő: adott hónap most és a megelőző évben.
A kiskereskedelmi adatok forrása: KSH statisztika


Kiskereskedelmi forgalom: a kiskereskedelmi hálózatban, üzletekben történő árueladás értéke folyó áron. A termékek értékesítésében nem csak a magyar lakosság fogyasztása van jelen, hanem részét képezi még a külföldi turisták, valamint a határmentén élők vásárlása is. A kiskereskedelmi forgalom mennyiségének (volumenének) számításakor az árváltozások (infláció) hatását figyelembe veszik.


  • Nézted már, hogy a vásárlásaink révén mennyi ÁFA bevétele származik a Kormánynak?

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!