van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:    

Kiskereskedelmi forgalom alakulása 2020

0,7%-kal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma ( 2020. október 5. )

kiskereskedelmi forgalom 2020. augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,2, naptárhatástól megtisztítva 0,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. A nem élelmiszer kiskereskedelmi üzletekben 1,2%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,5%-kal csökkent, míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben lényegében nem változott az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az év első 8 hónapját együttesen nézve a forgalom volumene 0,9%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.A kiskereskedelmi üzlettípusok forgalmának mennyisége (milliárd forint)

A teljes forgalom 2020. augusztus hónapban 1094,427 milliárd Forint volt.


Kiskereskedelmi különadó - emeli az árakat, és csökkenti a forgalmat
A 2020 május 1-től újra bevezetett kiskereskedelmi különadó 2010 és 2012 között már létezett Magyarországon. Az adót nem nyereségre, hanem árbevételre kell fizetni, az adómérték sávosan emelkedik: 500 millió Ft éves árbevétel alatt nem kell fizetni, míg az árbevétel 500 millió és 30 milliárd Ft közötti részére az árbevétel 0,1%-a, 30 milliárd és 100 milliárd Ft közötti részére 0,4%-a, és 100 milliárd Ft feletti részére pedig annak 2,5%-a az adó mértéke.


A kiskereskedelmi forgalom megoszlása (milliárd forint és arányok)

Az augusztusi kiskereskedelmi adatok alapjánKiskereskedelmi forgalom: a kiskereskedelmi hálózatban, üzletekben történő árueladás értéke folyó áron. A termékek értékesítésében nem csak a magyar lakosság fogyasztása van jelen, hanem részét képezi még a külföldi turisták, valamint a határmentén élők vásárlása is. A kiskereskedelmi forgalom mennyiségének (volumenének) számításakor az árváltozások (infláció) hatását figyelembe veszik.


A kiskereskedelmi üzletek forgalmának változása 1 év alatt üzlettípusok szerint

A változás az előző év ugyanezen időszakához képest (augusztus – augusztus) értendő.A kiskereskedelmi üzletek összesített forgalmának változása havonta

A változás az előző év ugyanazon időszakához képest értendő: adott hónap most és a megelőző évben.A kiskereskedelmi üzletek száma üzlettípusonként – Egyre többet költünk, mégis fogynak a boltok

Évről évre számos nehézséggel kell szembe nézniük a hazai élelmiszer és nem élelmiszer jellegű boltoknak: vasárnapi zárva tartás, bérek gyors növekedése, kiskereskedelmi különadó, nemzeti dohányboltok létrejötte, online pénztárgépek, növekvő internetes kereskedelem). Ezek a tények visszaköszönnek a kiskereskedelmi üzletek számában. Az alábbi grafikon az üzletek év végi számát mutatja.

Önálló vállalkozó által működtetett kiskereskedelmi üzletek


Az alábbi grafikonon ábrázolt üzleteknél a szinte teljes egészében cégek birtokolta üzemanyag-kereskedelemmel foglalkozókat nem vettük számításba, számuk amúgy stagnáló módon 2.000 db körül van.
Jól látszik, hogy az üzletek számának csökkenése az önálló, egyéni vállalkozók kisboltjait érinti jobban.

     Élelmiszer és élelmiszer jellegű üzletek
     Nem élelmiszer jellegű üzletek

A kiskereskedelmi adatok forrása: KSH statisztika


A kiskereskedelem nem más mint a fogyasztók közvetlen kiszolgálására létrejött kereskedelmi egységek tevékenységeinek összessége.
A kiskereskedelmi forgalom, az eladott áruk mennyisége nagymértékben függ az ártól, és a vásárlók elkölthető jövedelmétől. Ha (pl. árfolyam, adóemelés, stb. miatt) növekszik az ár és stagnálnak vagy kevésbé növekednek a keresetek, kevesebb termék kerül eladásra. A kiskereskedelmi forgalom ilyen módon tehát jó fokmérője lehet az életszínvonalnak.


Árbevétel és adózott nyereség

Tudtad, hogy az egyes áruházláncok évente mekkora forgalmat bonyolítanak Magyarországon?
Tájékoztató jelleggel összegyűjtöttük a magyar LIDL, TESCO, Penny, SPAR pénzügyi adatait.


  • Tudtad, hogy a vásárlásaink révén mennyi ÁFA bevétele származik a Kormánynak?
  • Nézted már, hogy a megvásárolt termékekre, így a vásárlásainkra az elmúlt években mennyi adóteher került?

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!