van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: /

Kiskereskedelmi forgalom alakulása Magyarországon

3,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma 📅 2024. június 6.

kiskereskedelmi forgalom 2024 2024. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 3,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,0%-kal bővült az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,9%-kal mérséklődött az előző hónaphoz viszonyítva.

Az év első 4 hónapját együttesen nézve a forgalom mennyisége 2,4%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

2023-ban a forgalom volumene – naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,9 százalékkal kisebb volt az előző évinél.

A magyar régiókban és vármegyékben meglehetősen eltérően alakult a forgalom. Lásd alább.


A kiskereskedelmi üzlettípusok forgalma összegszerűen (milliárd forint)

A teljes forgalom aktuális (folyó) áron számolva 2024. április hónapban 1562,515 milliárd forint volt.

grafikon

A kiskereskedelem – idegen szóval retail – az értékesítési láncolat vége. A termékek és szolgáltatások értékesítését jelenti közvetlenül a végső fogyasztók számára. A kiskereskedelmi tevékenység összeköti a nagykereskedőket és a fogyasztókat.

Az üzemanyagforgalmat az üzemanyag árakon és -fogyasztáson keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) is nyilvántartja, ahol jól látni az egyes üzemanyagtípusok eladásának alakulását.

A kiskereskedelmi forgalom közel 20 százalékát bonyolítja a 6 legnagyobb magyarországi élelmiszer multi.

Kiskereskedelmi adó - emeli az árakat, és csökkenti a forgalmat
A 2020. májustól újra bevezetett kiskereskedelmi különadó 2010 és 2012 között már létezett Magyarországon. Az adót nem nyereségre, hanem árbevételre kell fizetni, az adó mértéke sávosan emelkedik: 500 millió Ft éves árbevétel alatt nem kell fizetni, míg az árbevétel 500 millió és 30 milliárd Ft közötti részére az árbevétel 0,15 százaléka, 30 milliárd és 100 milliárd Ft közötti részére 1 százaléka, és 100 milliárd Ft feletti részére pedig annak 4,1 százaléka (2024-től 4,5%) az adó mértéke.

ÉvKiskereskedelmi adó
(milliárd Ft)
202047,64
202178,59
2022176,75
2023242,26
2024*249,70

2024* = tervezet

forrás: Pénzügyminisztérium


A kiskereskedelmi forgalom összetétele (milliárd forint és arányok)

Az áprilisi kiskereskedelmi adatok alapján az országos kiskereskedelmi forgalom 47,2 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35,9 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16,9 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott. Ezen belül pedig:Kiskereskedelmi forgalom: a kiskereskedelmi hálózatban, üzletekben történő árueladás értéke folyó, azaz aktuális áron. A termékek értékesítésében nem csak a magyar lakosság fogyasztása van jelen, hanem részét képezi még a külföldi turisták, valamint a határmentén élők vásárlása is. A kiskereskedelmi forgalom mennyiségének (volumenének) számításakor az árváltozások hatását figyelembe veszik, kiszűrik az inflációt.


A kiskereskedelmi üzletek forgalmának változása 1 év alatt üzlettípusok szerint

A változás az előző év ugyanezen időszakához képest (2024. április – 2023. április) értendő.


A kiskereskedelmi üzletek összesített forgalmának változása 1 év alatt

A változás az előző év ugyanezen időszakához képest (2024. április – 2023. április) értendő. Így nézve az élelmiszer jellegű vegyes forgalom legutóbb 3,6, az egyéb cikkek forgalma 4,3, az üzemanyagoké 2,0 százalékkal változott. Így jön ki az összesített 3,2 százaléknyi változás.


  Teljes kiskereskedelem
  Élelmiszer és vegyes:
élelmiszer jellegű vegyes + élelmiszer, ital, dohányáru
 
  Üzemanyag
  Nem élelmiszer:
iparcikk jellegű vegyes + textil, ruházati és lábbeli + bútor, műszaki cikk + könyv, újság, papíráru + számítástechnika és egyéb iparcikk + gyógyszer, gyógyászati termék + illatszer + használtcikk + csomagküldő és internet

Kiskereskedelmi forgalom folyó áron régiók szerint

A számok milliárd forintban értendők


  Közép-Magyarország (Bp+Pest vármegye)
  Budapest
  Pest vármegye
 
  Dunántúl
  Alföld és Észak-Magyarország
  Területre nem bontható

Közép Magyarország = Budapest + Pest vármegye
Dunántúl = Közép-Dunántúl (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém) + Nyugat-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala) + Dél-Dunántúl (Baranya, Somogy, Tolna)
Alföld és Észak = Észak-Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád) + Észak-Alföld (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg) + Dél-Alföld (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád)


Régiók megyékre bontva


   2024. áprilisi összeg
   2023. áprilisi összeg
   Volumen változás 1 év alatt

A kiskereskedelmi üzletek száma üzlettípusonként – Egyre többet költünk, mégis fogynak a boltok

Évről évre számos nehézséggel kell szembe nézniük a hazai élelmiszer és nem élelmiszer jellegű boltoknak: vasárnapi zárva tartás, bérek gyors növekedése, kiskereskedelmi különadó, nemzeti dohányboltok létrejötte, online pénztárgépek, növekvő internetes kereskedelem. Ezek a tények visszaköszönnek a kiskereskedelemben érintett üzletek számában.

     Élelmiszer és élelmiszer jellegű üzletek
     Nem élelmiszer jellegű üzletek

A fenti grafikonon ábrázolt üzleteknél a szinte teljes egészében cégek birtokolta üzemanyag-kereskedelemmel foglalkozókat nem vettük számításba, számuk amúgy stagnáló módon 2 000 db körül van.


A kiskereskedelmi adatok forrása: Központi Statisztikai Hivatal (KSH)


A kiskereskedelem nem más, mint a fogyasztók közvetlen kiszolgálására létrejött kereskedelmi egységek tevékenységeinek összessége.
A kiskereskedelmi forgalom, az eladott áruk mennyisége nagymértékben függ az ártól, és a vásárlók elkölthető jövedelmétől. Ha (pl. euró árfolyam, adóemelés, stb. miatt) növekszik az ár és stagnálnak, vagy kevésbé növekednek a keresetek, kevesebb termék kerül eladásra. A kiskereskedelmi forgalom ilyen módon tehát jó fokmérője lehet az életszínvonalnak.


Árbevétel és adózott nyereség

Tudtad, hogy az egyes áruházláncok évente mekkora forgalmat bonyolítanak Magyarországon?
Tájékoztató jelleggel összegyűjtöttük a magyar LIDL, TESCO, Penny, SPAR, ALDI pénzügyi adatait.


  • Tudtad, hogy a vásárlásaink révén mennyi ÁFA bevétele származik a Kormánynak?
  • Nézted már, hogy a megvásárolt termékekre, így a vásárlásainkra az elmúlt években mennyi adóteher került?
  • Az élelmiszerekre rakódó népegészségügyi termékadó (chipsadó) is jól hoz a Kormány konyhájára
Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni."
(Harry Lorayne)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.