van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:    

Kiskereskedelmi forgalom alakulása Magyarországon 2021

Tavaly februárhoz képest 5,9%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom (2021. április 9.)

kiskereskedelmi forgalom 2021. februárban a magyarországi kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,6, naptárhatástól megtisztítva 5,9%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz – a tavalyi pánikvásárlás első hullámához - képest. Az előző hónaphoz viszonyítva is csökkent, 1,2%-kal a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene.

Februárban a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,3%-kal, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,5%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,4%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest.

Az év első 2 hónapját együttesen nézve a forgalom volumene 3,9%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

(2020. egészében a kiskereskedelem forgalmának volumene 0,2%-kal volt kisebb a 2019. évinél.)A kiskereskedelmi üzlettípusok forgalmának mennyisége (milliárd forint)

A teljes forgalom 2021. február hónapban 946,231 milliárd forint volt.


Kiskereskedelmi különadó - emeli az árakat, és csökkenti a forgalmat
A 2020 május 1-től újra bevezetett kiskereskedelmi különadó 2010 és 2012 között már létezett Magyarországon. Az adót nem nyereségre, hanem árbevételre kell fizetni, az adó mértéke sávosan emelkedik: 500 millió Ft éves árbevétel alatt nem kell fizetni, míg az árbevétel 500 millió és 30 milliárd Ft közötti részére az árbevétel 0,1%-a, 30 milliárd és 100 milliárd Ft közötti részére 0,4%-a, és 100 milliárd Ft feletti részére pedig annak 2,5%-a az adó mértéke.

ÉvKiskereskedelmi különadó
(milliárd Ft)
202047,64
2021*54,00

2021* = tervezet


A kiskereskedelmi forgalom összetétele (milliárd forint és arányok)

A februári kiskereskedelmi adatok alapjánKiskereskedelmi forgalom: a kiskereskedelmi hálózatban, üzletekben történő árueladás értéke folyó áron. A termékek értékesítésében nem csak a magyar lakosság fogyasztása van jelen, hanem részét képezi még a külföldi turisták, valamint a határmentén élők vásárlása is. A kiskereskedelmi forgalom mennyiségének (volumenének) számításakor az árváltozások (infláció) hatását figyelembe veszik.


A kiskereskedelmi üzletek forgalmának változása 1 év alatt üzlettípusok szerint

A változás az előző év ugyanezen időszakához képest (február – február) értendő.A kiskereskedelmi üzletek összesített forgalmának változása 1 év alatt

A változás az előző év ugyanezen időszakához képest (február – február) értendő.A kiskereskedelmi üzletek száma üzlettípusonként – Egyre többet költünk, mégis fogynak a boltok

Évről évre számos nehézséggel kell szembe nézniük a hazai élelmiszer és nem élelmiszer jellegű boltoknak: vasárnapi zárva tartás, bérek gyors növekedése, kiskereskedelmi különadó, nemzeti dohányboltok létrejötte, online pénztárgépek, növekvő internetes kereskedelem). Ezek a tények visszaköszönnek a kiskereskedelmben érintett üzletek számában.

     Élelmiszer és élelmiszer jellegű üzletek
     Nem élelmiszer jellegű üzletek

A fenti grafikonon ábrázolt üzleteknél a szinte teljes egészében cégek birtokolta üzemanyag-kereskedelemmel foglalkozókat nem vettük számításba, számuk amúgy stagnáló módon 2 000 db körül van.


A kiskereskedelmi adatok forrása: KSH statisztika


A kiskereskedelem nem más mint a fogyasztók közvetlen kiszolgálására létrejött kereskedelmi egységek tevékenységeinek összessége.
A kiskereskedelmi forgalom, az eladott áruk mennyisége nagymértékben függ az ártól, és a vásárlók elkölthető jövedelmétől. Ha (pl. árfolyam, adóemelés, stb. miatt) növekszik az ár és stagnálnak vagy kevésbé növekednek a keresetek, kevesebb termék kerül eladásra. A kiskereskedelmi forgalom ilyen módon tehát jó fokmérője lehet az életszínvonalnak.


Árbevétel és adózott nyereség

Tudtad, hogy az egyes áruházláncok évente mekkora forgalmat bonyolítanak Magyarországon?
Tájékoztató jelleggel összegyűjtöttük a magyar LIDL, TESCO, Penny, SPAR pénzügyi adatait.


  • Tudtad, hogy a vásárlásaink révén mennyi ÁFA bevétele származik a Kormánynak?
  • Nézted már, hogy a megvásárolt termékekre, így a vásárlásainkra az elmúlt években mennyi adóteher került?
  • Az élelmiszerekre rakódó népegészségügyi termékadó (chipsadó) is jól hoz a Kormány konyhájára

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook oldalunkat!