van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:    

Magyar GDP alakulása

Aktuális magyar GDP-jelentés: 2,1%-kal csökkent a GDP az előző évhez képest - 2021. június 1.

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2021 I. negyedévében 2,1%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva.
A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévinél 2,0%-kal nagyobb, az előző év azonos negyedévinél 1,6%-kal kisebb lett. A növekedéshez leginkább az ipar, a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá.


GDP - bruttó hazai termék:
A GDP - egy ország gazdaságának legfontosabb mutatószáma - jelentése: az ország (Magyarország) határain belül előállított minden, végső felhasználásra szánt termék és szolgáltatás összértéke.

Két megközelítése van:

  • Fogyasztási GDP = háztartások, kormányzat és nonprofit szervezetek fogyasztása + készletváltozás + beruházás + (export - import)
  • Termelési GDP = (kibocsátás - termelőfelhasználás) + termékadók – terméktámogatások

Ha így számolunk, akkor a GDP-t nem csak a termék/szolgáltatás mennyiségének növekedése növeli, hanem az árak emelkedése is. Az árak emelkedése jelentheti a teljesítmény növekedését (pl. javul a termékek minősége), vagy a pénz vásárlóerejének csökkenését is (infláció).


A magyar GDP negyedéves változása az előző negyedévhez képest


A GDP számokat általában negyedévenként publikálják, és az előző negyedévhez vagy az egy évvel korábbi szinthez szokták hasonlítani, amiből adódik a GDP negyedéves illetve éves változása.

A GDP negyedéves változása (előjele illetve tendenciája) fontos mutatószámok közé tartozik. Például egy gazdaság akkor kerül recesszióba, ha csökken a GDP legalább két egymás követő negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva.


A magyar GDP aktuális negyedéves összege forintban és halmozódása


Ha nem csupán a GDP változására vagyunk kíváncsiak, hanem a GDP összegének negyedévenkénti alakulására is, akkor azt is összevethetjük az előző évi negyedéves összegekkel.

A 2020. év teljes GDP összege 47 742 milliárd forint volt. 2020-ban a legutóbbi negyedévet nézve összesen 11 575 milliárd forintnál járunk.


Magyarország GDP-jének alakulása negyedévente vizsgálva

A magyar GDP aktuális negyedévének változása nem a megelőző negyedévhez, hanem az előző év azonos negyedévéhez képest, azaz 1 év távlatából, de negyedévente vizsgálva.A magyar GDP 2020. év végéig


A magyar nominális GDP (GDP összege) és reál GDP változás alakulásának története 1996-tól


Azt a GDP-t, amely az aktuális árakon veszi figyelembe a termékeket és a szolgáltatásokat, nominális GDP-nek nevezik. Az összehasonlítás érdekében a GDP változást az inflációval korrigálják, így kapjuk meg a reál GDP változást.

A KSH statisztikáiban Magyarország GDP volumenindexének változását publikálja, amely a bázisév átlagos árain, azaz változatlan áron történő számítások eredménye.

A magyar GDP növekedése adja az alapot az év végén kiosztandó nyugdíjprémium számításához.


A magyar GDP összetétele és összege (arányok és milliárd forint)

A legutóbbi év végi bruttó hazai termék adatok alapján


Magyarország GDP-jét meghatározó összetevők teljesítmény-változása

A teljes magyar GDP változáson belül az egyes összetevők teljesítménye külön-külön az alábbi mértékben változott 2020-ban az elmúlt évhez képest.A magyar GDP összetevők arányának alakulása

Íme, így alakult az elmúlt évek során a magyar GDP összetevőinek aránya. Bizonyos ágazatok súlya csökkent, kevésbé járulnak hozzá a bruttó hazai termék összegének előállításához.A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás együttesen a teljes GDP 1,17%-át tette ki a legutóbbi évben.

Magyarország GDP adatainak forrása: KSH statisztika
A magyar GDP-t forintban mérik. A növekedésben jócskán benne van annak leértékelődése is a többi devizához képest. Mi lenne ha az egyes évek GDP összegeit átszámolnánk euróra, vagy dollárra? Érdekes képet kapunk. Ehhez még hozzá tartozik, hogy a dollár és az euró is inflálódik.

Magyaroszág GDP-je dollárban és a szomszédos, és V4 országokhoz képest »

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook oldalunkat!