van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:    

Magyar GDP alakulása

Aktuális magyar GDP-jelentés: 2,2%-kal bővült a magyar gazdaság teljesítménye - 2020. május 29.

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2020 I. negyedévében 2,2%-kal meghaladta 2019.év azonos időszakit. A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítményére kedvezőtlen hatást gyakorolt, de a piaci szolgáltatások és kisebb mértékben az ipar továbbra is a növekedés húzóerejét adták az I. negyedév egészét tekintve.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 2,0%-kal nőtt.

2020 I. negyedévében az előző negyedévhez képest:

  • A GDP 0,4%-kal csökkent.
  • A termelési oldalon az ipar bruttó hozzáadott értéke 0,3, az építőiparé 4,3%-kal nagyobb, a szolgáltatásoké 0,6%-kal kisebb lett.
  • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 1,2, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,2%-kal nőtt, a közösségi fogyasztás 0,9%-kal csökkent. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,9%-kal mérséklődött. A külkereskedelemben az export 0,7%-kal, az import 1,0%-kal csökkent.

GDP - bruttó hazai termék:
A GDP - egy ország gazdaságának legfontosabb mutatószáma - jelentése: az ország (Magyarország) határain belül előállított minden, végső felhasználásra szánt termék és szolgáltatás összértéke.

Két megközelítése van:

  • Fogyasztási GDP = háztartások, kormányzat és nonprofit szervezetek fogyasztása + készletváltozás + beruházás + (export - import)
  • Termelési GDP = (kibocsátás - termelőfelhasználás) + termékadók – terméktámogatások

Ha így számolunk, akkor a GDP-t nem csak a termék/szolgáltatás mennyiségének növekedése növeli, hanem az árak emelkedése is. Az árak emelkedése jelentheti a teljesítmény növekedését (pl. javul a termékek minősége), vagy a pénz vásárlóerejének csökkenését is (infláció).


A magyar GDP negyedéves változása az előző negyedévhez képest


A GDP számokat általában negyedévenként publikálják, és az előző negyedévhez vagy az egy évvel korábbi szinthez szokták hasonlítani, amiből adódik a GDP negyedéves illetve éves változása.

A GDP negyedéves változása (előjele illetve tendenciája) fontos mutatószámok közé tartozik. Például egy gazdaság akkor kerül recesszióba, ha csökken a GDP legalább két egymás követő negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva.


A magyar GDP aktuális negyedéves összege forintban és halmozódása


Ha nem csupán a GDP változására vagyunk kíváncsiak, hanem a GDP összegének negyedévenkénti alakulására is, akkor azt is összevethetjük az előző évi negyedéves összegekkel.

Az előző év teljes GDP összege 46 785 milliárd Forint volt. Idén a legutóbbi negyedévet nézve összesen 10 810 milliárd Forintnál járunk.


Magyarország GDP-jének alakulása negyedévente vizsgálva

A magyar GDP aktuális negyedévének változása nem a megelőző negyedévhez, hanem az előző év azonos negyedévéhez képest, azaz 1 év távlatából, de negyedévente vizsgálva.
A magyar GDP 2019. év végéig


A magyar nominális GDP (GDP összege) és reál GDP változás alakulásának története 1996-tól


Azt a GDP-t, amely az aktuális árakon veszi figyelembe a termékeket és a szolgáltatásokat, nominális GDP-nek nevezik. Az összehasonlítás érdekében a GDP változást az inflációval korrigálják, így kapjuk meg a reál GDP változást.

A KSH statisztikáiban Magyarország GDP volumenindexének változását publikálja, amely a bázisév átlagos árain, azaz változatlan áron történő számítások eredménye.

A magyar GDP növekedése adja az alapot az év végén kiosztandó nyugdíjprémium számításához.


A magyar GDP összetétele és összege (arányok és milliárd forint)

A legutóbbi bruttó hazai termék adatok alapján


Magyarország GDP-jét meghatározó összetevők teljesítmény-változása

A teljes magyar GDP változáson belül az egyes összetevők teljesítménye külön-külön az alábbi mértékben változott 2019-ben az elmúlt évhez képest.A magyar GDP összetevők arányának alakulása

Íme, így alakult az elmúlt évek során a magyar GDP összetevőinek aránya. Bizonyos ágazatok súlya csökkent, kevésbé járulnak hozzá a bruttó hazai termék összegének előállításához.


Magyarország GDP adatainak forrása: KSH statisztika


Összehasonlítás - érdekes

A magyar GDP-t forintban mérik. A növekedésben jócskán benne van annak leértékelődése is a többi devizához képest. Mi lenne ha az egyes évek GDP összegeit átszámolnánk euróba, vagy dollárba? Érdekes képet kapunk. Ehhez még hozzá tartozik, hogy a dollár és az euró is inflálódik.

Magyaroszág GDP-je dollárban és a szomszédos, és V4 országokhoz képest »

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!