van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: /

Jegybanki alapkamat 2024

MNB jegybanki alapkamat A jegybanki alapkamat (base rate) egy ország irányadó (referencia) kamatát jelenti, ami befolyásolja a banki kamatokat, és általa a gazdaságot is. A jegybanki alapkamat mértékének megállapítását Magyarországon a jegybank (MNB) monetáris tanácsa végzi.

Az MNB alapkamat aktuális mértéke 7,25% (2024. május 22. óta)A jegybanki alapkamat jelentése

A jegybanki alapkamat alapvetően a kereskedelmi bankok és a központi bank közötti rövid lejáratú betétek és/vagy hitelek kamatát határozza meg. A kereskedelmi bankoknak az előírások alapján bizonyos összegeket mindig a központi banknál kell elhelyezniük (tartalékolási kötelezettség), illetve a központi bank nyújt számukra hitelt. Ezen a kamaton keresztül az egész bank- és pénzügyi rendszerre lehet hatni: a kereskedelmi bankok a jegybanki alapkamat ismeretében határozzák meg betéti és hitel kamataikat.

Alapkamat alakulása


grafikon

Forrás: Magyar Nemzeti Bank (MNB)

2021. június 22. óta a jegybank az alapkamat történelmi mélypontjáról emelés útján próbálja meg megfékezni Magyarországon az elszabaduló inflációt.

Az alapkamat rendszerint az inflációnak, a gazdaság általános állapotának és a jövőbeli kilátásoknak megfelelően kerül megállapításra. Az alacsony alapkamat jótékony a gazdaság számára, mivel megkönnyíti a hitelfelvételt, ami növekedésre ad lehetőséget. Az alacsony kamatok okozta élénkülés idővel inflációt okozhat, ezért a fogyasztás és a növekedés visszaszorítása érdekében az alapkamat emelés indokolt. Ha viszont a magas kamatok a gazdaság fejlődését gátolják (mert senki sem tud, vagy akar hitelt felvenni), és nincs inflációs veszély, ismét el lehet kezdeni kamatot csökkenteni.

Magyarországon valahogy máshogy működnek a dolgok. Azzal, hogy emeli a jegybank az alapkamatot, a banki megtakarításokért alig lehet több pénzt kapni. Viszont a hitelek kamatát rögtön igazítják a megváltozott környezethez, így egyre többet keresnek a pénzintézetek.

A jegybanki alapkamat és ezáltal a banki kamatok csökkenésével a lakosság és a cégek megtakarítási hajlandósága is mérséklődik. Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés, hogy megéri bankban tartani a pénzünket? Ehhez készítettünk egy bankbetét kalkulátort.

Az alapkamat számos helyen befolyásoló hatással bír

Az MNB alapkamata adja a

  • a magánszemélyek és vállalkozások között köttetett, külön erről szóló megállapodás nélküli szerződések késedelmi kamatának,
  • a NAV felé fizetendő késedelemi kamat,
  • a hitelek esetén a THM

alapját.

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"Ha az emberek negyedrész annyit költenének arra, hogy jót tegyenek másokkal, mint arra, hogy kárt tegyenek maguknak, nyoma se volna nyomornak."
(Móra Ferenc)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.