van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:    

Jegybanki alapkamat 2023

MNB jegybanki alapkamat A jegybanki alapkamat (base rate) egy ország irányadó (referencia) kamatát jelenti, ami befolyásolja a banki kamatokat, és ezáltal a gazdaságot is. A jegybanki alapkamat mértékének megállapítását Magyarországon a jegybank (MNB) monetáris tanácsa végzi.

Az MNB alapkamat aktuális mértéke 13,00% (2022. szeptember 28. óta)A jegybanki alapkamat jelentése

A jegybanki alapkamat alapvetően a kereskedelmi bankok és a központi bank közötti rövid lejáratú betétek és/vagy hitelek kamatát határozza meg. A kereskedelmi bankoknak az előírások alapján bizonyos összegeket mindig a központi banknál kell elhelyezniük (tartalékolási kötelezettség), illetve a központi bank nyújt számukra hitelt. Ezen a kamaton keresztül az egész bank- és pénzügyi rendszerre lehet hatni: a kereskedelmi bankok a jegybanki alapkamat ismeretében határozzák meg betéti és hitel kamataikat.

Alapkamat alakulása


2021. június 22. óta a jegybank az alapkamat történelmi mélypontjáról emelés útján próbálja meg megfékezni Magyarországon az elszabaduló inflációt.

Az alapkamat rendszerint az inflációnak, a gazdaság általános állapotának és a jövőbeli kilátásoknak megfelelően kerül megállapításra. Az alacsony alapkamat jótékony a gazdaság számára, mivel megkönnyíti a hitelfelvételt, ami növekedésre ad lehetőséget. Az alacsony kamatok okozta élénkülés idővel inflációt okozhat, ezért a fogyasztás és a növekedés visszaszorítása érdekében az alapkamat emelés indokolt. Ha viszont a magas kamatok a gazdaság fejlődését gátolják (mert senki sem tud, vagy akar hitelt felvenni), és nincs inflációs veszély, ismét el lehet kezdeni kamatot csökkenteni.

Magyarországon valahogy máshogy működnek a dolgok. Azzal, hogy emeli a jegybank az alapkamatot, a banki megtakarításokért alig lehet több pénzt kapni. Viszont a hitelek kamatát rögtön igazítják a megváltozott környezethez, így egyre többet keresnek a pénzintézetek.

A jegybanki alapkamat és ezáltal a banki kamatok csökkenésével a lakosság és a cégek megtakarítási hajlandósága is mérséklődik. Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés, hogy megéri bankban tartani a pénzünket? Ehhez készítettünk egy bankbetét kalkulátort.

Az alapkamat számos helyen befolyásoló hatással bír

Az MNB alapkamata adja a

  • a magánszemélyek és vállalkozások között köttetett, külön erről szóló megállapodás nélküli szerződések késedelmi kamatának,
  • a NAV felé fizetendő késedelemi kamat,
  • a hitelek esetén a THM
  • alapját.

Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"Az életről és a pénzről csak akkor kezdünk töprengeni, amikor fogytán van."
(Emil Krotkij)

» oldaltérkép «
minket itt is megtalálsz