van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Tojás ára Magyarországon

A tojás évezredek óta része étrendünknek, mert a tojás számos fontos tápanyag forrása, felhasználjuk ételeink elkészítéséhez alapanyagként, vagy közvetlenül fogyasztásra.

Nézzük, hogyan alakult a tojás ára 2010 óta Magyarországon.

2010. januárban 10 db tojás 337 Ft-ba (tehát 1 db tojás 34 Ft) került átlagosan.

Tojás ára összehasonlításul, legutóbb


Termék neveÁtlagár
2023. július2023. augusztus
Tojás, 10 darab 850 Ft769 Ft


Tojás (1 db) árának alakulása grafikonnal

Az alábbi grafikon nem a forintos árakat, hanem az árváltozást mutatja százalékban. A 100 százalékos növekedés az árak duplázódását, a 200 százalék az árak háromszorosára növekedését jelenti.Éves tojás-fogyasztás alakulása 2010-től


A lakossági élelmiszer-fogyasztás egyik jellemzője az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége. Az egy főre és éves szinten kalkulált mennyiségek az élelmiszer-készítményeket is tartalmazzák alapanyagra átszámított formában. A grafikonon az átlagos keresetűek és a jövedelmük alapján (jövedelmi tizedek, decilisek) legszegényebbek (1. decilis) és leggazdagabbak (10. decilis) tojás-fogyasztását ábrázoltuk évente db / fő formában.

Forrás: KSH statisztika

A Kormány 2023. július 31-ig maximálta a tojás árát az egyes boltokban a 2022. szeptember 30-án az online pénztárgépekben tárolt árak szerint.

Tojás ÁFA csökkentése

A 2012. január 1-től általánosan 27 százalékra emelt ÁFA helyett 2017. január 1-től 5 százalékos áfakörbe tartozik a baromfihús és a tojás. A 22 százalékos áfacsökkentés a tojás árának hozzávetőleg 17 százalékos mérséklését indokolta volna, de ekkora árcsökkenés nem következett be.

Jelenlegi tojás árak a hivatalos Árfigyelő rendszerben Magyarországon.

Vajon a tojás vagy valami más drágult a leginkább tavaly, vagy az elmúlt években? Megtudhatjuk!

Ez is érdekes lehet

Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"Az ember élete két részből áll. Az elsőben remélünk egy boldog jövőt, a másodikban bánkódunk elkövetett hibáink felett. E két időszak között alig marad egy percünk a csendes, boldog életre."
(Széchenyi István)


minket itt is
megtalálsz

© 2009 - 2023 vásárlóCsapat.hu
Fel