van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Tojás ára Magyarországon

A tojás évezredek óta része étrendünknek, mert a tojás számos fontos tápanyag forrása, felhasználjuk ételeink elkészítéséhez alapanyagként, vagy közvetlenül fogyasztásra.

Nézzük, hogyan alakult a tojás ára 2010 óta Magyarországon.

2010. januárban 10 db tojás 337 Ft-ba (tehát 1 db tojás 34 Ft) került átlagosan.

Tojás ára konkrétan, legutóbb, 2022-ben


Termék neveÁtlagár 2022. október hónapban
Tojás, 10 darab 899 Ft


Tojás (1 db) árának alakulása grafikonnal

Az alábbi grafikon nem a forintos árakat, hanem az árváltozást mutatja százalékban.Éves tojás-fogyasztás alakulása 2010-től


A lakossági élelmiszer-fogyasztás egyik jellemzője az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége. Az egy főre és éves szinten kalkulált mennyiségek az élelmiszer-készítményeket is tartalmazzák alapanyagra átszámított formában. A grafikonon az átlagos keresetűek és a jövedelmük alapján (jövedelmi tizedek, decilisek) legszegényebbek (1. decilis) és leggazdagabbak (10. decilis) tojás-fogyasztását ábrázoltuk évente db / fő formában.

Forrás: KSH statisztika

Hatósági ár a tojásra

A Kormány 2022. december 31-ig maximálta a tojás árát az egyes boltokban a 2022. szeptember 30-án az online pénztárgépekben tárolt árak szerint. Elenyésző és pillanatnyi hatása a grafikonon látható.

Tojás ÁFA csökkentése

A 2012. január 1-től általánosan 27 százalékra emelt ÁFA helyett 2017. január 1-től 5 százalékos áfakörbe tartozik a baromfihús és a tojás. A 22 százalékos áfacsökkentés a tojás árának hozzávetőleg 17 százalékos mérséklését indokolta volna, de ekkora árcsökkenés nem következett be.

Ez is érdekes lehet


Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"Mindenki maga irányítja sorsát; mi magunknak kell megteremtenünk boldogságunk okait. Csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más."
(Buddha)

» oldaltérkép «
minket itt is FB FB YT TW TW megtalálsz