van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Tojás ára Magyarországon

A tojás évezredek óta része étrendünknek, mert a tojás számos fontos tápanyag forrása, felhasználjuk ételeink elkészítéséhez alapanyagként, vagy közvetlenül fogyasztásra.

Nézzük, hogyan alakult a tojás ára 2010 óta Magyarországon.

2010. januárban 10 db tojás 337 Ft-ba (tehát 1 db tojás 34 Ft) került átlagosan.

Tojás ára konkrétan, legutóbb, 2023-ban


Termék neveÁtlagár 2023. február hónapban
Tojás, 10 darab 912 Ft


Tojás (1 db) árának alakulása grafikonnal

Az alábbi grafikon nem a forintos árakat, hanem az árváltozást mutatja százalékban. A 100 százalékos növekedés az árak duplázódását, a 200 százalék az árak háromszorosára növekedését jelenti.Éves tojás-fogyasztás alakulása 2010-től


A lakossági élelmiszer-fogyasztás egyik jellemzője az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége. Az egy főre és éves szinten kalkulált mennyiségek az élelmiszer-készítményeket is tartalmazzák alapanyagra átszámított formában. A grafikonon az átlagos keresetűek és a jövedelmük alapján (jövedelmi tizedek, decilisek) legszegényebbek (1. decilis) és leggazdagabbak (10. decilis) tojás-fogyasztását ábrázoltuk évente db / fő formában.

Forrás: KSH statisztika

Hatósági ár a tojásra

A Kormány 2022. december 31-ig maximálta a tojás árát az egyes boltokban a 2022. szeptember 30-án az online pénztárgépekben tárolt árak szerint. Elenyésző és pillanatnyi hatása a grafikonon látható.

Tojás ÁFA csökkentése

A 2012. január 1-től általánosan 27 százalékra emelt ÁFA helyett 2017. január 1-től 5 százalékos áfakörbe tartozik a baromfihús és a tojás. A 22 százalékos áfacsökkentés a tojás árának hozzávetőleg 17 százalékos mérséklését indokolta volna, de ekkora árcsökkenés nem következett be.

Ez is érdekes lehet


Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"A sikeres ember megkapja, amit akar. A boldog ember örül annak, amit kap."
(H. Jackson Brown)

» oldaltérkép «
minket itt is megtalálsz