van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: / /

Hal árak Magyarországon

Nézzük, hogyan alakult a halak kilós ára 2010 óta Magyarországon.

Hal (1 kg) árának alakulása 2024. május végéig

Az alábbi grafikon nem a forintos árakat, hanem az árváltozást mutatja százalékban. A 100 százalékos növekedés az árak duplázódását, a 200 százalék az árak háromszorosára növekedését jelenti.

grafikon


Éves hal, halkonzerv-fogyasztás alakulása 2010-től


A lakossági élelmiszer-fogyasztás egyik jellemzője az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége. Az egy főre és éves szinten kalkulált mennyiségek az élelmiszer-készítményeket is tartalmazzák alapanyagra átszámított formában. A grafikonon az átlagos keresetűek és a jövedelmük alapján (jövedelmi tizedek, decilisek) legszegényebbek (1. decilis) és leggazdagabbak (10. decilis) hal, halkonzerv-fogyasztását ábrázoltuk évente kg / fő formában.

A KSH 2021 óta nem teszi közé a fogyasztási adatokat, így csak a korábbi adatokra támaszkodhatunk.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

A hal vagy inkább a baromfihús, esetleg a sertéshús ára növekszik a legkevésbé?

Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon nagyon kevés hal fogy, mert az ajánlottnál lényegesen kevesebbet fogyasztunk. Magyarországon a legkevesebbet az egész Európai Unióban. Heti 30 dkg hal fogyasztása lenne az egészségünk szempontjából ideális (azaz évi több mint 15 kg/fő). Ez heti két alkalmat jelent. A fenti grafikont elnézve ettől nagyon elmaradunk (még a tehetősek is). Ha minden héten legalább egyszer szerepelne az étrendünkben, sokat tennénk egészségünkért!

A statisztikák szerint a halból többet fogyasztó országokban hozzánk képest kevesebb a szívbeteg. A rendszeres halfogyasztás véd az öregedéstől, enyhíti a gyulladásos állapotokat, erősíti az immunrendszert, jót tesz a bőrnek, megóvhat a krónikus idegrendszeri megbetegedésektől.

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"Ha az éves bevételed 20 font, és az éves kiadásod 19 font, az eredmény: boldogság."
(Charles Dickens)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.