van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: / /

Hal árak Magyarországon

Nézzük, hogyan alakult a halak kilós ára 2010 óta Magyarországon.

Hal (1 kg) árának alakulása grafikonnal

Az alábbi grafikon nem a forintos árakat, hanem az árváltozást mutatja százalékban. A 100 százalékos növekedés az árak duplázódását, a 200 százalék az árak háromszorosára növekedését jelenti.

grafikon


Éves hal, halkonzerv-fogyasztás alakulása 2010-től


A lakossági élelmiszer-fogyasztás egyik jellemzője az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége. Az egy főre és éves szinten kalkulált mennyiségek az élelmiszer-készítményeket is tartalmazzák alapanyagra átszámított formában. A grafikonon az átlagos keresetűek és a jövedelmük alapján (jövedelmi tizedek, decilisek) legszegényebbek (1. decilis) és leggazdagabbak (10. decilis) hal, halkonzerv-fogyasztását ábrázoltuk évente kg / fő formában.

A KSH 2021 óta nem teszi közé a fogyasztási adatokat, így csak a korábbi adatokra támaszkodhatunk.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

A hal vagy inkább a baromfihús, esetleg a sertéshús ára növekszik a legkevésbé?

Nemzetközi összehasonlításban Magyarországon nagyon kevés hal fogy, mert az ajánlottnál lényegesen kevesebbet fogyasztunk. Magyarországon a legkevesebbet az egész Európai Unióban. Heti 30 dkg hal fogyasztása lenne az egészségünk szempontjából ideális (azaz évi több mint 15 kg/fő). Ez heti két alkalmat jelent. A fenti grafikont elnézve ettől nagyon elmaradunk (még a tehetősek is). Ha minden héten legalább egyszer szerepelne az étrendünkben, sokat tennénk egészségünkért!

A statisztikák szerint a halból többet fogyasztó országokban hozzánk képest kevesebb a szívbeteg. A rendszeres halfogyasztás véd az öregedéstől, enyhíti a gyulladásos állapotokat, erősíti az immunrendszert, jót tesz a bőrnek, megóvhat a krónikus idegrendszeri megbetegedésektől.

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom
Link Másolom

"A világ legtöbb fontos dolgát olyan emberek érték el, akik akkor is tovább próbálkoztak, amikor már semmi sem segített."
(Dale Carnegie)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.