van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Bitcoin árfolyam és ismertető

Bitcoin árfolyam ... ha tudni szeretnéd, hogy érdemes-e mostanság bitcoin-t venni, vagy eladni


Az aktuális bitcoin árfolyam (BTC) folyamatosan és akár hektikusan változik a kereslettől és a kínálattól függően (hasonlóan a dollárhoz és az euróhoz).

Bitcoin aktuális árfolyama négy vezető tözsde (bitfinex, bitstamp, btce, localbitcoins) súlyozott átlaga alapján került megállapításra. Adatok forrása: napiarfolyam.hu

1 BTC
43 179  13 123 056
USD HUF

Bitcoin árfolyam grafikon: 2021.08.12 és 2021.09.26 között


ettől:
eddig:


Pillanatnyi BTC és főbb kriptovaluták árfolyama valós időben


Az egyes kriptovaluták rövidítései: BTC = bitcoin   |   ETH = Ethereum   |   DOGE = Dogecoin


A Bitcoin és bitcoin

bitcoin árfolyam A bitcoin egy nyílt forráskódú speciális digitális fizetőeszköz (kriptovaluta), amelyet 2009. január 3-án Satoshi Nakamoto fórumnévvel rendelkező, amúgy ismeretlen személy bocsátott ki. Az elnevezés a fizetőeszközre és a létrehozott hálózatra egyaránt vonatkozik: bitcoin (kis kezdőbetűvel) az egységnyi fizetőeszköz, amelyet a Bitcoin (nagy kezdőbetűvel) hálózaton keresztül használhatunk. A felhasználók tehát a Bitcoin hálózatot használják a bitcoin érmék küldésére és fogadására.

A bitcoin-t 2009-ben még nem forgalmazták, így árfolyama sem volt. Az első bitcoin árfolyamot 2010 augusztusában rögzítették, ekkor 1 bitcoin érmét 0,07 USD-ért lehetett megvásárolni. 2009-ben a BTC tehát technikai értelemben értéktelen volt, és ára 2010-ben sem lépte át 1 USD-t, ekkor a legmagasabb ára 0,39 USD volt. A mai bitcoin árfolyam pedig ...

Történeték legmagasabb árfolyama pedig a fenti grafikonból kiderül (1 BTC = 63.564 USD, 2021.04.13-án).

bitcoin (btc) árfolyam Fontos, hogy a Bitcoin fizetési hálózata decentralizált, azaz nincs olyan szervezet, hatóság, vagy vállalat, aki rendelkezni tudna felette. A központi irányítás hiánya megakadályozza, hogy a forgalomban levő kriptovaluta mennyiségét, az árfolyamot és tranzakciókat bárki/bármi befolyásolja, lehetetlenné téve a manipulációt és az infláció gerjesztését.
A bitcoin érméket maga a Bitcoin hálózat hozza létre, az új érméket elosztja azok között a számítógépek között, amelyek támogatják és üzemeltetik a hálózatot. Az ilyen módon létrehozható érméket és azok számát egy matematikai rendszer korlátozza, a végső határ 21 millió bitcoin érme.

bitcoin pénztárca A bitcoinok (általános megjelelölésük BTC) biztonságosan tárolhatók egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordózókon vagy felhő alapú szolgáltatóknál, küldésükhöz és fogadásukhoz pedig csak egy bitcoin-cím szükséges.
A bitcoint számos, erre specializálódott weboldal segítéségével lehet amerikai dollárra (USD) és néhány más devizára oda-vissza váltani. Fizetésnél online és "offline" kereskedők/szolgáltatók egyaránt elfogadják, számuk fokozatosan nő.

A Bitcoin hálózatban részt vevő felhasználók mindegyikének van legalább egy pénztárcája (pl. Perfect Money), amelyben helyben generált nyilvános-privát kulcspár szerepel. A tranzakcióknál a kifizető és a kedvezményezett kizárólag a kulcspár publikus felének olvasható változatával, azaz a bitcoin-címével jelenik meg.
Mivel egy személy bármennyi bitcoin-címet létrehozhat magának, amelyekről nem derül ki, hogy egy emberhez tartoznak, a pénz mozgásának követése szinte lehetetlen.

Tegyük fel, hogy "A" küld "B"-nek 1,4 BTC összeget, akkor a nyilvános adatok között csak az látszik, hogy két cím között 1,4 BTC összeg mozgott. Amennyiben a résztvevők nem hozzák nyilvánosságra, hogy az adott címeknek ők a tulajdonosai, szinte lehetetlen őket összekapcsolni. Viszont ha egy címről egyszer már kiderült, hogy kihez tartozik, az ahhoz tartozó korábbi tranzakciók is visszakereshetők.

A Bitcoin segítségével bármely két ember, bárhol a világon, szabadon üzletelhet egymással. Senki és semmi sem cenzúrázhatja ezt. Az egymás közötti üzletelésre nincs semmilyen más szabály, csak az, amelyet a felek meghatároznak.

Bitcoin vásárlás

Bitcoint vásárolni bitcoin váltóktól vagy közvetlenül a piacokról, más magánszemélyektől tudunk akár készpénzzel, akár a bankkártyával, vagy banki utalással, és nem utolsó sorban más digitális fizetőeszközzel, attól függően, hogy kitől vásárolunk.

Bitcoin a digitális arany?

A "digitális arany"-ként emlegetett bitcoin nem viselkedik úgy, mint az arany, bár a gazdasági válságok meghozhatják a spekulatív befektetők kedvét a virtuális devizákhoz. Ha menekülőeszközként nem is funkcionál a bitcoin vagy a többi kriptoeszköz, könnyen lehet, hogy egyre több befektetési portfólióban jelenik majd meg világszerte a kriptovaluta.


Te is használsz bitcoin pénztárcát? Érdekes szavazás »

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook oldalunkat!