van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

Bitcoin élő árfolyam és ismertető

Mennyi most egy bitcoin? Ha tudni szeretnéd, hogy érdemes-e mostanság bitcoin-t venni, vagy eladni


A friss bitcoin árfolyam (BTC) folyamatosan és akár hektikusan változik a kereslettől és a kínálattól függően (hasonlóan a dollárhoz és az euróhoz).

Bitcoin friss árfolyama négy vezető tözsde (bitfinex, bitstamp, btce, localbitcoins) súlyozott átlaga alapján került megállapításra. Adatok forrása: napiarfolyam.hu

1 BTC
26 291  9 668 607
USD HUF

Resolving timed out after 1000 milliseconds

Bitcoin árfolyam grafikon: 2023.08.12 és 2023.09.26 között
BTC és főbb kriptovaluták árfolyama most, élőben


Az egyes kriptovaluták rövidítései: BTC = bitcoin   |   ETH = Ethereum   |   DOGE = Dogecoin


A Bitcoin és bitcoin

bitcoin árfolyam A bitcoin egy nyílt forráskódú speciális digitális fizetőeszköz (kriptovaluta), amelyet 2009. január 3-án Satoshi Nakamoto fórumnévvel rendelkező, amúgy ismeretlen személy bocsátott ki. Az elnevezés a fizetőeszközre és a létrehozott hálózatra egyaránt vonatkozik: bitcoin (kis kezdőbetűvel) az egységnyi fizetőeszköz, amelyet a Bitcoin (nagy kezdőbetűvel) hálózaton keresztül használhatunk. A felhasználók tehát a Bitcoin hálózatot használják a bitcoin érmék küldésére és fogadására.

A bitcoin-t 2009-ben még nem forgalmazták, így árfolyama sem volt. Az első bitcoin árfolyamot 2010 augusztusában rögzítették, ekkor 1 bitcoin érmét 0,07 USD-ért lehetett megvásárolni. 2009-ben a BTC tehát technikai értelemben értéktelen volt, és ára 2010-ben sem lépte át 1 USD-t, ekkor a legmagasabb ára 0,39 USD volt. A mai bitcoin árfolyam pedig ...

Történeték legmagasabb árfolyama pedig a fenti grafikonból kiderül (1 BTC = 67.544 USD, 2021.11.08-án).

bitcoin (btc) árfolyam Fontos, hogy a Bitcoin fizetési hálózata decentralizált, azaz nincs olyan szervezet, hatóság, vagy vállalat, aki rendelkezni tudna felette. A központi irányítás hiánya megakadályozza, hogy a forgalomban levő kriptovaluta mennyiségét, az árfolyamot és tranzakciókat bárki/bármi befolyásolja, lehetetlenné téve a manipulációt és az infláció gerjesztését.
A bitcoin árfolyama élőben állandóan ingadozik, a piac hangulatától, a kereslet és kínálat állapotától függ csupán.
A bitcoin érméket maga a Bitcoin hálózat hozza létre, az új érméket elosztja azok között a számítógépek között, amelyek támogatják és üzemeltetik a hálózatot. Az ilyen módon létrehozható érméket és azok számát egy matematikai rendszer korlátozza, a végső határ 21 millió bitcoin érme.

bitcoin pénztárca A bitcoinok (általános megjelölésük BTC) biztonságosan tárolhatók egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordózókon vagy felhő alapú szolgáltatóknál, küldésükhöz és fogadásukhoz pedig csak egy bitcoin-cím szükséges.
A bitcoint számos, erre specializálódott weboldal segítéségével lehet amerikai dollárra (USD) és néhány más devizára oda-vissza váltani.

A Bitcoin hálózatban részt vevő felhasználók mindegyikének van legalább egy pénztárcája (pl. Perfect Money), amelyben helyben generált nyilvános-privát kulcspár szerepel. A tranzakcióknál a kifizető és a kedvezményezett kizárólag a kulcspár publikus felének olvasható változatával, azaz a bitcoin-címével jelenik meg.
Mivel egy személy bármennyi bitcoin-címet létrehozhat magának, amelyekről nem derül ki, hogy egy emberhez tartoznak, a pénz mozgásának követése szinte lehetetlen.

A Bitcoin segítségével bármely két ember, bárhol a világon, szabadon üzletelhet egymással. Senki és semmi sem cenzúrázhatja ezt. Az egymás közötti üzletelésre nincs semmilyen más szabály, csak az, amelyet a felek meghatároznak.

Bitcoin vásárlás

Bitcoint vásárolni bitcoin váltóktól vagy közvetlenül a piacokról, más magánszemélyektől tudunk akár készpénzzel, akár a bankkártyával, vagy banki utalással, és nem utolsó sorban más digitális fizetőeszközzel, attól függően, hogy kitől vásárolunk.

Bitcoin bányászat

A tranzakciókat a könnyebb feldolgozhatóság érdekében blokkokba csoportosítják, ezek a blokkok pedig egymással láncba kapcsolódnak (innen származik a blokklánc kifejezés). A bányászat során a felhasználók közötti tranzakciókat ellenőrzik és hozzáadják a blokklánchoz. A kriptovaluta bányászat során bonyolult matematikai műveleteket kell megoldani (nagy teljesítményű számítógépek segítségével), ezért cserébe a bányászok kriptovalutában részesülnek.

A bányászatra fordított erőforrás-felhasználás mára odáig fajult, hogy egy bitcoin bányászata nagyobb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint közel kétmilliárd bankkártya tranzakció, vagy például egy bitcoin-tranzakció 61 napig tudna ellátni energiával egy átlagos amerikai háztartást. A bitcoin üzemeltetés globális energiafogyasztásának mintegy háromnegyedét nem megújuló forrásokból állítják elő.

Bitcoin a digitális arany?

A "digitális arany"-ként emlegetett bitcoin nem viselkedik úgy, mint az arany, bár a gazdasági válságok meghozhatják a spekulatív befektetők kedvét a virtuális devizákhoz. Ha menekülőeszközként nem is funkcionál a bitcoin vagy a többi kriptoeszköz, könnyen lehet, hogy egyre több befektetési portfólióban jelenik majd meg világszerte a kriptovaluta.


Te is használsz bitcoin pénztárcát? Érdekes szavazás

Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"Furcsa dolog az élet, ha nem vagy hajlandó elfogadni mást csak a legjobbat, akkor nagyon gyakran meg is kapod azt!"
(W. Somerset Maugham)


minket itt is
megtalálsz

© 2009 - 2023 vásárlóCsapat.hu
Fel