van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     » Környezetünk

Villamos energia termelés és fogyasztás

A hazai bruttó villamos energia felhasználás 3868 GWh (gigawattóra) volt augusztus hónapban, amiből a hazai termelés 2905 GWh (75,10%), a többi import (24,90%) volt. A villamos energia felhasználás 4,03 százalékkal nőtt, a belföldi termelés pedig 8,80 százalékkal növekedett a tavalyi év ugyanezen hónapjához képest.


A piros területnyi villamos energia hiányzik a magyar termelésből, ennyivel többet fogyasztunk, mint amennyit meg tudunk termelni.

Energia forrásokAugusztus hónapban
Import963 GWh 24,90%
Nukleáris1266 GWh32,73%
Fosszilis957 GWh24,74%
Megújuló650 GWh16,80%
Egyéb32 GWh0,83%

Az idehaza megtermelt villamos energia mennyiségek az alábbiak szerint alakultak eddig:


A fosszilis tüzelőanyagok alatt a bányászott szenet, ként és a szénhidrogéneket (kőolaj és földgáz) értjük, amelyek lebomlott növények és állatok maradványai. Elégetésük szennyezőanyagokat juttat a légkörbe.
A nukleáris energiát az atommaghasadás (uránium- és plutónium atommagjainak) folyamata során szabadítják fel. Az atomenergia a fosszilis tüzelőanyagok alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívájának számít.
Megújuló energiaforrásnak nevezzük az energiahordozók azon csoportját, amelyek emberi időléptékben képesek megújulni.


Augusztus hónapban a megújuló energia a teljes termelésen belül 22,38 százalékot képviselt. Ezen belül pedig:

Megújuló energiaforrás a napenergia, a biomassza, szélenergia, vízenergia, a kommunális hulladék hasznosítása, a geotermikus energia, valamint a Holddal összefüggésben az árapály és a tenger hullámzásából kinyerhető energia. Utóbbi kettő Magyarországon nem játszik szerepet.

A biomassza az energetikailag hasznosítható növényeket, terméseket, növényi és állati hulladékokat jelenti. Ideális esetben az elégetett növényi anyag egy éven belül újratermelődik. A biomassza feldolgozásával nyerhető egyik energiafajta a biogáz (szerves anyag bomlásával, pl. metán), a másik a szilárd biomassza, ami magába foglalja a tűzifát, faaprítékot, fabrikettet, fapelletet, fahulladékot, egyéb növényi anyagot és az állati eredetu hulladékot.

Az egyes megújuló energiaforrások aránya az alábbiak szerint alakult az elmúlt időszakban:

Adatok forrása: MEKH

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook oldalunkat!