van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: /

Tények – magyar kormányintézkedések

A mindenkori magyar Kormány által hozott, a vásárlást, vagy a megélhetést, jövedelmeket hátrányosan befolyásoló - egyenlegjavításként kommunikált - kormányintézkedések. Az intézkedések kizárólag felsorolások, minősítésüket az olvasókra bízzuk.
A tények, melyek önmagukért beszélnek:


Tervezet
Ötödik Orbán-kormány (FIDESZ-KDNP) intézkedései (2022. május 24 – )


Intézkedések, tények 2024-ben


2024.02.01   Az autóbuszok (és a 3,5 tonnánál nehezebb lakóautó és járműszerelvény) is a HU-GO rendszerben fizetnek útdíjat az autópályamatrica helyett.
2024.01.01   A kiskereskedelmi különadó felső kulcsa 4,1-ről 4,5 százalékra emelkedik.
  Az üzemanyag-kereskedőknek 500 millió Ft feletti árbevételnél 3% adót kell fizetniük a bevétel után.
  A benzin és a gázolaj jövedéki adójának emelése.
  235 kilométerrel bővül a díjköteles gyorsforgalmi útszakaszok hossza, köztük a teljes M0-s, az M44-es autóút és az M30 miskolci elkerülője
  Környezetvédelmi felelősségbiztosítással kell rendelkezniük a vállalkozásoknak, amelyek hulladékot termelnek, pl: éttermek, élelmiszerüzletek, szálláshelyek, fodrászatok és kozmetikák.

Intézkedések, tények 2023-ban


nov. 16   Háromszorosára növelték a gyógyszertárban helyben kikevert (úgynevezett magisztrális) szerek készítésének árát.
júl. 1   A 15 százalékos kamatadó mellé 13 százalékos szociális hozzájárulást (szocho) is kell fizetni a megtakarítási formák egy részénél a keletkező hozam és kamat után.
  Gyógyszergyártók által az árbevétel után fizetendő különadó került bevezetésre. 50 milliárd forint alatt 1 százalék, 50 és 150 milliárd forint között 3 százalék, 150 milliárd forint felett 8 százalék.
  Bizonyos termékek után a környezetvédelmi termékdíj mellett már EPR-díjat (Kiterjesztett Gyártói Felelősségi) is fizetni kell.
jan. 1   Az 500 millió Ft árbevétel felett a kiskereskedelmi szereplőknek emelkedett a kiskereskedelmi adó mértéke (0,15 százalékra).
  A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások által fizetendő különadó 2023-ra a 2022-es éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel 8 százaléka.
  Gyógyszergyártók által az árbevétel után fizetendő különadó került bevezetésre. 50 milliárd forint alatt 1 százalék, 50 és 150 milliárd forint között 3 százalék, 150 milliárd forint felett 8 százalék.


   Intézkedések, tények 2022-ben
nov. 1   A kiskereskedőknek a 2021. évi kiskereskedelmi adójuk 80 százalékának megfelelő összegű pótadót kell fizetniük.
okt. 1   A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások által fizetendő különadó 2022-re a 2021-es éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel 10 százaléka.
szep. 1   Megszűnik a KATA adózási forma azoknak, akik nem magánszemélyek felé számláznak.
aug. 1   Rezsicsökkentés megszorítása: az áramnál 2523 kWh/év fogyasztás felett 70,10 Ft/kWh az egységár. A gáznál évi 1729 köbméter fogyasztás felett 747 forint/köbmétert kell fizetni.
  A kőolajtermék-előállítók a kőolaj világpiaci ára és az orosz beszerzési ár különbözete alapján 40 százalékos adót fizetnek az eddigi 25 százalék helyett.
júl. 30   A Kormány kizárta a céges autókat az üzemanyagárstop-ból.
júl. 1   A cégautó adó havi mértéke 2022. július 1 és 2022. december 31 között közel megduplázódik.
  Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében növekszik a munkáltatók által fizetendő közteher mértéke (mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, alkalmi munka, filmipari statiszta).
  Növekszik a népegészségügyi termékadó a cukros üdítők esetén. Növekszik többek között az energiaitalok, a sós snack-ek és az ízesített sör adómértéke is. Az adó a sós tésztákra, a müzlikre és a kandírozott gyümölcsökre is érvényes.
  A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások által fizetendő különadó 2022-re a 2021-es éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel 10 százaléka.
  Kiterjesztik a tranzakciós illetéket az értékpapírkereskedelemre is, mértéke az értékpapírvásárlás után 0,3 százalék.
  A tranzakciós illeték felső határa 6 000 Ft-ról 10 000 Ft-ra módosul.
  A kőolajtermék-előállítók a kőolaj világpiaci ára és az orosz beszerzési ár különbözete alapján 25 százalékos adót fizetnek.
  A 0,5 MW beépített teljesítőképességet meghaladó kapacitású, villamos energiát termelő erőművek esetén adófizetési kötelezettség lép fel.
  A légitársaságok Magyarországról induló utasonként fizetnek, Európába irányulóan 3 900 Ft-ot, azon kívül 9 750 Ft-ot.
  A gyógyszerforgalmazókat a 10 000 Ft alatti árú TB támogatású gyógyszerek esetén a 20 százalékos, a 10 000 Ft-nál drágábbak esetén 28 százalékos különadó-kötelezettség terheli.
  A bioetanol-gyártó, a keményítő- és keményítőtermék-gyártó, valamint a napraforgóolaj gyártója is az energiaellátók jövedelemadója alanyának minősül.
  Az elektronikus hírközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak távközlési pótadót kell fizetniük.
  Növekszik a dohánytermékek, a szeszes italok jövedéki adója. Változik az áram, a fűtőolaj, a PB-gáz, a szén, valamint az LPG jövedéki adójának mértéke is.
jún. 1   Kötelező felajánlani az élelmiszerárut a minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) részére.
feb. 1   Kiskereskedelmi különadó legfelső sávjának adóterhe 2,5 százalékról 2,7 százalékra emelkedik.
jan. 1   Bevezetésre került a Jász-Nagykun-Szolnok megyei autópálya matrica.
  Gyakorlatilag megszűnt a gyógyszerek csomagküldése.


Negyedik Orbán-kormány (FIDESZ-KDNP) intézkedései (2018. május 19 – 2022. május 23)


   Intézkedések, tények 2021-ben
ápr. 1   Dohánytermékek jövedéki adójának emelése.
jan. 1   Ha a belföldi kifizető a tárgyévben ugyanazon KATA-s vállalkozónak az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után 40 százalékos mértékű adót fizet.
  Dohánytermékek jövedéki adójának emelése.
  Minden év elején a megelőző év augusztusi inflációjával drágulnak az útdíjak (autópálya, megye matrica).
   Intézkedések, tények 2020-ban
júl. 1   Brent olajár alapján a benzin és a gázolaj jövedéki adójának emelése
  Dohánytermékek jövedéki adójának emelése
  Azok, akik nem biztosítottak és nem fizetnek egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot érvénytelenné válik a TAJ kártyájuk, és (adott esetben) ki kell fizetniük az egészségügyi szolgáltatást.
máj. 1   Kiskereskedelmi láncok különadója, ami sávos, árbevétel alapú és az online boltokra is vonatkozik.
  Pénzintézetek különadója.
jan. 1   A cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adójának emelése
  Módosították a SZÉP-kártya szabályait. Ezentúl a fel nem használt egyenleget nem csak százalékos, hanem fix díjjal is terhelhetik a bankok.
  Megszűnt az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) mint adózási forma
   Intézkedések, tények 2019-ben
jan. 1   20 százalékkal nőtt a lakosságon kívüli kör (cégek, intézmények) állami áramtarifája és emelkedtek a rendszerhasználati díjak is
  Újabb 24 km-nyi útszakasz vált fizetőssé
  1,8 százalékról 5,9 százalékra ugrott a késedelmes vagy hiányos adófizetés esetén az adózókra kirótt pótlék mértéke: alapkamat duplájáról az alapkamat + 5 százalékpontra
  Megszűnt az Erzsébet-utalvány és az Erzsébet Kártya
  250-ről 400 órára emelkedett az évente max. elrendelhető túlmunka ideje, amelyről a munkáltatóknak 3 év alatt kell csak elszámolniuk a munkavállalóval (rabszolgatörvény)
  25 százalékos bevándorlási különadót kell fizetnie a bevándorlást segítő szervezeteknek
  Cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok esetében átlagosan 20 százalékkal nőtt a népegészségügyi termékadó mértéke
  Egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem maradt: SZÉP-kártya
  Megszűnt a 25 év alattiak és 55 év felettiek foglalkoztatása után járó kedvezmény
  Kiterjesztette a Kormány a népegészségügyi termékadót a gyümölcspárlatokra és a gyógynövényes italokra is (pálinka, Unicum)
  A cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adójának emelése
  5,8 százalékkal emelkedett a teherautók által fizetendő e-útdíj
   Intézkedések, tények 2018-ban
okt. 18   Eltörölte a Kormány a lakástakarékok befizetésarányos, éves 30 százalékos (maximum 72 ezer forintos) állami támogatását
okt. 1   A 10 napos autópálya-matrica díjak emelése 17,6 százalékkal
szep. 1   A cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adóját tovább emelte a Kormány
júl. 1   Az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak be kell szereltetniük a gépeikbe az automata felügyeleti egységet

Harmadik Orbán-kormány (FIDESZ-KDNP) intézkedései (2014. június 6 – 2018. május 18)


   Intézkedések, tények 2017-ben és 2018-ban
2018
jan. 1
  Megszűntek a visszaváltható szóda-patronok, eldobhatók lesznek helyette, a patronok ára négyszeresére emelkedik
  Bevezette a Kormány a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást az étkezőhelyi vendéglátási szolgáltatók számára
  Újabb két útszakasz lett fizetős: az M85-ös csornai második szakasza és az M35-ös új debreceni szakasza
2017
jan. 1
  A Kormány újabb intézkedéssel tovább emelte a dohánytermékek jövedéki adóját
  Jövedéki adó terheli az e-cigarettát is
  A kedvezményes adókulcsú Cafeteria elemek közül csak a SZÉP kártya és max. 100 ezer Ft/év pénzbeli juttatás marad. Kikerült a kedvező adózásból az önkéntes nyugdíjpénztár, az önkéntes egészségpénztár, a munkahelyi étkeztetés, az iskolakezdési támogatás, az Erzsébet-utalvány és a helyi bérlet.
   Intézkedések, tények 2016-ban
okt. 1   Egyes üzemanyagok jövedéki adójának mértéke a kőolaj világpiaci árához igazodik: ha a Brent olaj hordónkénti ára 50 dollár alá süllyed, a benzin és a petróleum esetében az adó literenként nettó 5, a gázolajé 10 forinttal emelkedhet
szep. 1   Dohánytermékek jövedéki adójának emelése (a finomra vágott és egyéb fogyasztási dohány adója 7,9 százalékkal emelkedik)
ápr. 1   Kereskedelmi üzletek kötelező vasárnapi zárvatartásának eltörlésével egyidőben a munkavállalók vasárnapi pótléka 50 százalékra csökken
   Intézkedések, tények 2015-ben
már. 15   Kereskedelmi üzletek kötelező vasárnapi zárvatartása
jan. 1   Reklámadó felső kulcsának emelése 50 százalékra 5,3 százalékra
  Egészségügyi hozzájárulást kell fizetniük a dohányipari vállalatoknak, az árbevétel arányában
  Dohánytermékek jövedéki adójának emelése
  "Chipsadó" kiterjesztése az alkoholokra is: a méz tartalmú italokat leszámítva
  Cafeteria kedvezményes adókulcsú határának csökkentése (500 ezerről 450 ezer Ft/évre), 200 000 Ft/év feletti része csak SZÉP kártyára igényelhető.
  Megszűnt a korkedvezményes nyugdíjazás lehetősége: azok akik veszélyes munkakörökben dolgoztak, és az egészségük védelme érdekében korhatár előtt mehettek eddig nyugdíjba.
  Környezetvédelmi termékdíj kiterjesztése a mosószerekre, tisztálkodószerekre, papír-, és írószerekre, művirágokra, műanyag táskára és reklámhordozó papírokra
  Élelmiszerlánc felügyeleti díj emelése 0,1 százalékról sávosan 6 százalékig
  Fizetőssé válik a Budapestet elkerülő M0-s autópálya. Bevezetésre kerültek az éves megyei matricák: 5 ezer Ft / megye
  Vagyonarányos adót kell fizetnie a befektetési alapoknak a forgalmazási díj egynegyede után
   Intézkedések, tények 2014-ben
aug. 15   Reklámadó bármely személy vagy szervezet részére, amely gazdasági reklámot vagy kereskedelmi közleményt tesz közzé. Az adó alapja az ebből származó bevétel! Az adó áthárítva a fogyasztói árakban jelenik meg
aug. 1   "Chipsadó" (Népegészségügyi termékadó) kiterjesztése és emelése: gyümölcsíz, ízesített sör, szörp, cukrozott kakaópor, az ételízesítő és a sós snack adóját tovább emelte, az üdítőitalét viszont csökkentették
  A szerencsejáték szervezést állami monopóliummá tette a Kormány, és elrendelte minden olyan honlap blokkolását, mely szerintük tiltott szerencsejáték-szervezést valósít meg

Második Orbán-kormány (FIDESZ-KDNP) intézkedései (2010. május 29 – 2014. június 6)


   Intézkedések, tények 2013-ban
aug. 1   A kamatjövedelmek után 6 százalékos eho (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség
  Pénzügyi tranzakciós illeték emelése: készpénzfelvétel esetén 3-ról 6 ezrelékre, átutalás esetén 2-ről 3 ezrelékre
  Telekommunikációs adó emelése 3 Ft/perc,sms mértékre
jan. 1   30 napon túli keresőképtelenség időtartamával arányosan a munkáltató éves szabadság mértékének csökkentése
  Alkoholos termékek jövedéki adója plusz 15 százalékkal nő, kivéve a sör és a pezsgő esetében, ahol "csak" 10 százalékos az emelés
  A Fidesz-KDNP Kormány 50 százalékkal emelte az autógáz (LPG) jövedéki adóját
  A magyar Kormány bevezette a pénzügyi tranzakciós illetéket: készpénzfelvétel esetén 3 ezrelék, átutalás esetén 2 ezrelék
   Intézkedések, tények 2012-ben
dec. 1   Dohánytermékek jövedéki adójának emelése. Cigaretta: a kiskereskedelmi eladási ár 31 százaléka, szivar: 28,5%, finomra vágott fogyasztási dohány: 52%, egyéb fogyasztási dohány: 32,5%
júl. 1   Telekommunikációs adó 2 Ft/perc,sms (melyet a távközlési cégek fizetnek, de beépült a díjakba)
már. 1   A Kormány megemelte (átlagosan plusz 35 százalékkal) az illetékeket
jan. 1   A Kormány nettó 30 forintos jövedéki adót vetett ki az etanolra
  Adójóváírás megszüntetése éves 2 millió 750 ezer forint jövedelem alatt
  ÁFA emelés 25 százalékról 27 százalékra
  A magyar Kormány emelte a munkavállalói egészségbiztosítási járulékot plusz 1 százalékponttal: 6 százalékról 7 százalékra
  A Cafeteria 19,04 százalékos kedvezményes adóterhe 30,94 százalékra emelkedik: a személyi jövedelemadón felül 10% egészségügyi hozzájárulást (EHO) is fizetni kell
  A hidegétkezésre fordítható kedvezőbb adózású Cafeteria 18 ezerről 5 ezer Ft-ra való mérséklése
  Kommunális adó (de facto ingatlanadó) bevezetése
  Munkanélküli-segély időtartamának 270-ről 90 napra csökkentése (változatlan bérből levont járulékfizetés mellett)
  Szociális segély összegének 28 ezerről 22 ezer Ft-ra csökkentése
  Intézkedés a baleseti adó bevezetésére
  Környezetvédelmi termékdíj bevezetése a csomagolóeszközökre és az egyéb csomagolószerekre (csomagolóanyag, csomagolási segédanyag)
  Autópálya-használat minimumának négy napról tíz napra történő emelése - áremeléssel
   Intézkedések, tények 2011-ben
nov. 1   13 forinttal (plusz 75 százalék) emelte a magyar Kormány a gázolaj literenkénti jövedéki adóját
  Alkohol termékek jövedéki adójának emelése plusz 5 ill. 50 százalékkal, dohánytermékek jövedéki adójának emelése 7 százalékkal
  A nyugdíjjárulék kizárólag az állami nyugdíjalapba került, a magánpénztárakban maradóké is
szep. 1   "Chipsadó" (Népegészségügyi termékadó) bevezetése: üdítőitalokra (10 Ft/liter), energiaitalokra (250 Ft/l), előre csomagolt cukrozott készítményekre, sós snackre és ételízesítőkre
aug. 28   Nettó 40 forintos jövedéki adót vetettek ki az etanolra
aug. 1   Az Orbán-kormány maximálta a táppénz összegét, emellett a napi átlagkereset 70 százalékáról 60-ra, kórházi kezelés esetén 60 százalékáról 50-re csökkentette
febr. 1   A Kormány elvette a magánnyugdíjpénztári vagyont
jan. 1   Munkavállalói nyugdíjjárulék (állami nyugdíjalapba) emelése 9,5 százalékról 10 százalékra
  Adójóváírás csökkentése évi 15 100 Ft-ról 12 100 Ft-ra az éves szinten 2 millió 750 ezer forint alatt keresők számára

Jelmagyarázat / a kormányintézkedések témakörei


 autózás  vállalkozásokról áthárítva
 jövedelem  vásárlás / árak
 megtakarítás  évközben módosult

A magyar Kormány 2010 óta bevezetett intézkedései közül Téged melyik sújt/sújtott a leginkább?
Szavazz, és nézd meg mások véleményét a megszorításokról


Te mennyit fizetsz évente az államnak / Kormánynak, kiszámoltad már?


Ft
%
Van véleményed a magyar Kormány intézkedéseiről, emelésekről, adókról, elvonásokról?
Írd meg, szólj hozzá! Minden vélemény számít.
(regisztráció és név nélkül)


.
#7975 2024.05.24 Zs: (-)
A földmaffia ügye folytatódik: Dobrev Klára büntetőfeljelentést tesz Sulyok Tamás kapcsán!
A birtokunkba jutott újabb bizonyítékok alapján különösen nagy kárt okozó csalás és hivatali visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt Dobrev Klára ma a Legfőbb Ügyészségen feljelentést tesz, és az Alkotmánybírósághoz fordul. Sulyok Tamásnak azonnal le kell mondania!
A részletekért és a bizonyítékok megismeréséért kövesd élőben a sajtótájékoztatót!
🇭🇺🇪🇺

12:08-nál kezdődik el a video:
https://www.facebook.com/dk365/videos/1123200995569476/?locale=hu_HU
 
0
#7921 2024.03.24 apeeng: (-)
Ma mondta a rádió, hogy már hatszázezer gondosórát kézbesítettek az igénylőknek...

tízezer esetben életet mentettek a gondosdóra segítségével...

kétségtelen, hogy nagyszerű találmány, de aki nagyot hall, annak bizony kihívás a regisztráció is...

akárki találta föl, annak köszönöm.
 
0

#7889 2024.02.27 Igazságot: (-)
Bizonyíték, hogy Orbán döntött a pedofil igazgató kitüntetéséről!

https://www.youtube.com/watch?v=6jrnaCSTA9k
 
0

A hozzászólások csak a hozzászólók véleményét tükrözik.
További véleményekFel
FB Ajánlom Reddit Megosztom X Bejegyzem
Link Másolom

"Az, aki nem tudja értékelni a kis dolgokat, soha nem fog véghezvinni nagyokat."
(kínai közmondás)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.