van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     » Kormány

Magyar államadósság 2022-ben

A jelenlegi – 2022.03.31-i állapot szerint – magyar államadósság összesen 42 145 milliárd forint, amiből 8 675 milliárd forintnyi deviza és 33 470 forint alapú tartozás.
Az államadósság 32 165 milliárd forintot kitevő forint alapú állampapírjaiból 170 milliárd forint (0,53%) Babakötvény, 10 018 milliárd forint (31,15%) pedig lakossági állampapírok formájában a magyar lakosság kezében van.

A számok milliárd forintban értendők.

forrás: ÁKK

Mérföldkövek az államadósságban

2001 – 2008 között Magyarországon a kedvező külső körülmények és a 2006-ig tartó gazdasági növekedés ellenére kis mértékben, de folyamatosan nőtt az államadósság, ami a költségvetés jelentős túlköltekezésére vezethető vissza: az államháztartás hiánya átlagosan a GDP közel 7 százaléka volt évente.

2008. novemberben került sor az IMF-hitelként emlegetett hitelcsomag felvételére: a 20 milliárd eurós (ez a deviza hitel 5 400 milliárd forintnak felelt meg) hitelkeret nagy részét, 11,9 milliárdot az Európai Bizottság, 6,5 milliárdot az IMF, 1 milliárdot a Világbank adott, mindebből Magyarország 14,2 milliárd eurót hívott le végül közel fél év alatt.

2011. júniusban végbement a magánnyugdíjpénztári vagyon átvétele jelentősen befolyásolta a magyar államadósság alakulását. A pénztárak eljuttatták tagjaik vagyonát az államnak. A teljes magánnyugdíjpénztári vagyon legnagyobb részét magyar állampapírok, befektetési jegyek és részvények tették ki.

2012. második felétől a jegybanki alapkamat tartós és jelentős csökkenésével megkezdődött a lakosság megtakarításainak átrendeződése: a háztartások a kedvezőbb hozamok reményében a pénzintézetek helyett a Magyar Államkincstárba vitték pénzüket. Ami a lakosságnak megtakarítás, az az államnak hitel, azaz államadósság.

2020. elejétől a koronavírus járvány hatására a Kormány indokolatlan beszerzésekbe (300 ezer lélegeztetőgép, tesztek, EU által nem jóváhagyott vakcinák) kezdett, melyeket hitelből finanszírozott.

2021. szeptemberében mivel a Kormány nem akart korábban megfelelni az EU jogállamisági kívánalmainak, így nem érkezett az uniós helyreállítási alapból Magyarországnak a megfelelő mértékű támogatás. Így deviza kötvénykibocsátással jelentős pénzt vett fel az állam a nemzetközi pénzpiacon: a magyar állam 48 óra leforgása alatt mintegy 1600 milliárd forint hitelt vett fel devizakötvény formájában.


Érdekes összevetés – Államadósság rangsor

Magyarország dollárban mért államadósságának alakulása 2000 óta a környező és a V4 országok viszonylatában:

A számok milliárd dollárban (billion USD) értendők

    Hungary
    Poland
    Czech-Republic
 
    Romania
    Slovakia
    Austria

GDP arányos államadósság


A számok százalékban, a GDP százalékában értendők

Nemzetközi államadósság adatok forrása: countryeconomy.com

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook oldalunkat!