van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most: /

Külföldi webshopok - amire érdemes odafigyelni vásárláskor

Megbízható eladó és termék

Tény, hogy nem feltétlenül minden kínai webshop megbízható.
Olyantól vásároljunk, akinek több(ezer) friss (max. pár hónapos) visszaigazolása van és hibátlan tranzakciós minősítéssel rendelkezik. Olvassuk el a termék adatlapján a szöveges értékeléseket, tapasztalatokat. Az árucikkről készített, feltöltött házi készítésű fénykép segítségével meggyőződhetünk arról, hogy mit is kapunk a pénzünkért, amikor az nem lenne egyértelmű a termékismertető alapján.

A képeken, leírásokon és az értékeléseken kívül érdemes videókat is nézni. Az ilyen jellegű videóknak két típusa létezik: az unboxing (valaki a rendelését a kamera előtt bontja ki és nézi meg), és a teszt (használat közben látható a termék működése). Mindkét videótípus hasznos információkkal szolgálhat, mely kisfilmek egy-egy új árucikk megjelenése után pár héttel már meg is jelennek a világhálón.

Nézzünk utána máshol is a termékeknek, és ne dőljünk be a túl alacsony áraknak. Nézzük meg a kiszemelt terméket más webshopok kínálatában is, és amennyiben az ár nagyságrendekkel nem tér el, akkor az átverés, vagy látszólagos akció (máshol akció nélkül is ugyanannyiba kerül) kockázatát is csökkenthetjük.

Ahogy minket is segítenek mások véleményei, úgy egyrészt mi is tudunk segíteni másoknak: írjunk visszajelzést a megvásárolt árukról. Másrészt egy ügyélközpontú, magára valamit is adó webshop olvassa a hozzászólásokat, és próbál javítani akár a terméken, akár leírásán. Vannak olyan oldalak, akik pénzzel ösztönzik a vásárlókat a minősítésre, véleményezésre, fénykép feltöltésre. A minősítés fontos szerepet játszik az eladók esetén. Például, amennyiben nem megfelelő árut kapunk, vagy kifogásunk van, vitát kezdeményezhetünk az eladóval. Az eladók az esetek többségében nem kockáztathatják a rossz minősítést, ezért jogos vita és alacsony árú termék esetén többnyire visszafizetik a rendelés teljes összegét, és még a terméket is megtarthatjuk.


Vám és ÁFA

Amikor valaki az Európai Unión kívülről (pl. Aliexpress) rendel terméket, az esetben

  • 2021. július 1. után megszűnt a 22 euró alatti rendelés vám- és áfamentessége
  • 150 euró alatt a küldemény vámmentes, de már magyar ÁFA terheli a küldeményt
  • Ha az adott áru drágább, mint 150 euró, akkor nemcsak a 27 százalékos ÁFÁt kell megfizetni, hanem a vámot is

Az értékhatárba nem csak az áru értéke, hanem a szállítás költsége is beleszámít. A vám mértéke változó, 0 és 12 százalék közötti attól függően, hogy melyik országból milyen árut rendelünk. Az ÁFA a húzósabb tétel, mert a Kínából rendelt műszaki eszközökre kivetett vám általában csupán 2,5-4 százalék között van.

A szállítási idő lecsökkentésére, sőt a vám elkerülésére is van lehetőség, amennyiben az adott webshopnak van európai lerakata. Amikor egy ilyen köztes európai raktárból rendelünk, úgy nem szükséges sem ÁFÁt, sem vámot fizetni. Ezek az árucikkek természetesen valamivel drágábbak, mintha Kínából, vagy külföldről bárhonnan rendelnénk közvetlenül.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hivatalos, internetes vásárlásról szóló összefoglalója


Fizetési mód: lehetőleg PayPal

Válasszunk biztonságos fizetési módot. A külföldi webshopok többségénél csak online, bankkártyás fizetés lehetséges. Lehetőleg a PayPal nyújtotta biztonságot érdemes szem előtt tartani. Két okból is: egyrészt nem kell kiadnunk bankkártya adatainkat, másrészt kapunk egy bónusz reklamációs lehetőséget: hogyha az eladóval vitánk támad, melynek végén nem sikerül dűlőre jutni, abban az esetben a PayPal-hoz fordulhatunk, aki rendszerint a vásárlóknak hisz, így jogos reklamáció esetén visszakapjuk a pénzünket.

Az AliExpress egy másik megoldást alkalmaz: a fizetés rendszerint bankkártyával történik. Az összeget azonban az eladó nem kapja meg azonnal, azt az AliExpress letétbe helyezi (egy angol AliExpress számlán) mindaddig, míg vissza nem igazoljuk, hogy a megkaptuk rendben az árut, és elégedettek vagyunk vele.

Fel
FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Bejegyzem
Link Másolom

"Az ember élete két részből áll. Az elsőben remélünk egy boldog jövőt, a másodikban bánkódunk elkövetett hibáink felett. E két időszak között alig marad egy percünk a csendes, boldog életre."
(Széchenyi István)

adatvédelem » oldaltérkép « bemutatkozó
minket itt is
megtalálsz

Copyright © vásárlóCsapat 2009-2024.