van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

SZÉP Kártya

A SZÉP Kártya (Széchenyi Pihenő Kártya) a bankkártyákhoz hasonló megjelenésű plasztiklap, melyre a munkáltató évente maximum 800 ezer Ft-ot utalhat a munkavállalóknak (költségvetési szerveknél max. 400 ezret). A keretösszeg 3 alszámla (zsebek) között osztható meg, legfeljebb az alábbi módon:

  • Szállás zseb: max. 400 ezer Ft/év
  • Vendéglátás zseb: max. 265 ezer Ft/év
  • Szabadidő, rekreáció zseb: max. 135 ezer Ft/év

2022. december 31-ig bármilyen alszámláról lehet költeni bármilyen engedélyezett célra.
Ez azt jelenti, hogy a rendelet értelmében például a vendéglátási zsebből is lehet költeni szállás célokra vagy szabadidőre és fordítva.

A SZÉP-kártya 2022. február 1. és 2022. május 31. között használható élelmiszer-vásárlásra, a dohánytermékek és alkohol kivételével.A SZÉP Kártyára fizetett összeg a munkáltatónak a bérhez viszonyítva kedvezőbb adózást, kisebb terhet jelent. Bevezetése sem a munkaadónak, sem a dolgozóknak nem jár többletköltséggel, minden igénylő ingyen juthat hozzá saját kártyájához, amely a kiállítástól számítva 5 évig érvényes, a lejáratot követően pedig díjtalanul meghosszabbítható. Gyakorlatilag a SZÉP Kártya maradt meg egyedüliként a cafeteria rendszer korábban számos eleme közül.

A SZÉP kártya

A SZÉP Kártyán (bármelyik zsebben) található összeg nem váltható át készpénzre, vagy készpénzt helyettesítő eszközre,
nem lehet pénzfelvételre használni, mivel nem minősül bankkártyának - a kártyát egy elektronikus utalványként képzeljük el. A SZÉP kártyának nincs hitelkerete sem, így csak akkora összeget tudunk felhasználni róla, amennyi ott az egyenleg szerint rendelkezésre áll.

A SZÉP kártya zsebeiben található összeg kizárólag belföldön költhető el, a rendszerhez csatlakozott elfogadóhelyeken, ahol kártyaolvasó segítségével fizethetünk. Fizetésnél igény szerint kérhetünk áfás számlát, de csak a kártyatulajdonos nevére.

A SZÉP Kártya tulajdonosoknak lehetőségük van a közeli hozzátartozók részére társkártya igénylésére, így ők is teljes jogú SZÉP Kártya használók lehetnek. A főkártya ingyenes, a társkártyákért fizetni kell. Társkártya hiányában azonban lehetőségünk van a saját SZÉP Kártyánk terhére kifizetni akár családtagjaink, akár barátaink kontóját is, amennyiben azt jelezzük az elfogadóhely felé, illetve mi is jelen vagyunk a fizetéskor.

A SZÉP kártyát az első tranzakció előtt mindenképpen aktiválni kell. Az aktiválás menete minden kibocsátó (OTP, MKB, K&H) pénzintézet esetében más, de közös bennük, hogy a folyamatot telefonon, vagy ezt a célt szolgáló weboldalon keresztül is elvégezhetjük.Elköltési határidő

A szabályozás értelmében a SZÉP kártyára utalt juttatások érvényessége az utalást követő második év május 31-én lejár. A májusi határidő után a SZÉP Kártya zsebeinek egyenlegéből az így beragadt összeget a kibocsátó (OTP, MKB, K&H) egy elkülönített pénzforgalmi számlán kezeli. Ennek felhasználásához a kibocsátó maximum 3% díjat számolhat fel. Ezért nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a SZÉP Kártya egyenlegének lekérdezését, hogy legyen idő felhasználni a lejáró összegeket.

2020 januárjától módosították a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) kibocsátásának és felhasználásának szabályait. A legjelentősebb változás, hogy a fel nem használt egyenleget nem csak százalékos, hanem fix díjjal is terhelhetik a bankok, amíg egyáltalán van pénz rajta.

A SZÉP Kártya kibocsátó pénzintézetek nyilvántartják az egyes utalásokat, így fizetéskor a rendszer minden esetben a legrégebben átutalt/beérkezett juttatásból veszi le a fizetendő összeget.

Szállás zseb

SZÉP Kártya: Szállás A 400.000 Ft éves keretű szálláshely zseb lehetőséget biztosít a SZÉP Kártya birtokosnak, hogy a belföldi nyaralás, vagy wellness hétvége során felmerült szállás és a szálláshelyen igénybe vehető összes szolgáltatás költségét ki lehet fizetni (nem csak a szálláshely szolgáltatást). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pl. egy félpanziós ellátást, vagy a szálláshelyen igénybe vett masszázst, kozmetikai kezelést is ki lehet fizetni a szálláshely zsebből. Elfogadóhelyek közé több szállodalánc, számos hotel, panzió, apartman, vendégház, és magánszállás tartozik. A szállás zseb egyenlegből belföldi utazási csomag, gyógyfürdő- és strandbelépő is fizethető.


SZÉP kártya elfogadó helyek

További olcsó szállások SZÉP kártya elfogadásával »


Vendéglátás zseb

SZÉP Kártya: Vendéglátás A zseb éves kerete 265.000 Ft. A vendéglátás zseb segítségével a melegétel-fogyasztás, a vendéglátóhelyi étkezés költségeit fizethetjük. Az elfogadóhelyek közé egyre több étterem, kifőzde vagy mozgó vendéglátó egység csatlakozik. A SZÉP Kártya vendéglátás zseb keretéből fogyaszthatunk egyes gyorséttermekben, vagy igénybe vehetünk ételfutár szolgálatokat is. A SZÉP kártyával az éttermi vendéglátás miatt lehet alkoholos italokat is vásárolni, a dohánytermékekre azonban nem nyújthat fedezetet.
A vendéglátás zseb egyenlegből az étkezésen túl szálláshely valamint gyógyfürdő- és strandbelépő költségeinek megtérítésére is költhetünk.

Szabadidő, rekreáció zseb

SZÉP Kártya: Szabadidő, koncertjegy A 135.000 Ft éves keretű rekreáció zseb nyújtja a legtöbb felhasználási lehetőséget. Az zseb wellness és fitness szolgáltatások, sport és szabadidős tevékenységekre, rendezvényekre szóló belépőjegyek, ill. különféle szolgáltatások megváltására alkalmas. Eszerint fürdő, múzeumi belépő, növény- és állatkertek belépőjegyei, vagy színházjegy, koncertjegy árát is fizethetjük a SZÉP Kártyával. Lehetőség van továbbá szépségápolással, egészségmegőrzéssel kapcsolatos szolgáltatások igénybe vételére is. SZÉP Kártya elfogadóhelyek lehetnek a kulturális rendezvények és sportcentrumok, wellness- gyógy- és élményfürdők.
A szabadidős, rekreációs zseb kerete szálláshely-szolgáltatás, gyógyfürdő- és strandbelépő költségeire is fordítható.

SZÉP kártya egyenleg lekérdezése

Folyamatosan nyomon kövehetjük, hogy mennyit költhetünk el még a kártyáról. A SZÉP Kártyánk egyenlege telefonon és internetes felületen is lekérhető, de a vásárlás utáni blokkon is megtaláljuk, hogy az adott zsebben még mennyi pénz áll rendelkezésünkre. Ha az egyenleget vásárlás nélkül szeretnénk megtudni, akkor az alábbi három kártyakibocsátóhoz tartozó lekérdező weboldalt is használhatjuk:

SZÉP Kártya: OTP, MKB, K&H egyenleg lekérdezés

Elfogadó-hely kereső

Kibocsátók: OTP, K&H, MKB

Azok a vállalkozások, akik szeretnének csatlakozni a SZÉP kártya elfogadóhelyek folyamatosan bővölő táborához, szerződést kell kötniük a különféle kártyakibocsátókkal (OTP, MKB, K&H). Az elfogadóhely dönthet arról, hogy hány, vagy melyik SZÉP kártyát kibocsátó bankkal köt szerződést. A vállalkozásoknak - tehát igény szerint - külön szerződést kell kötniük minden egyes SZÉP kártya kibocsátóval, viszont nem szükséges hozzá három különféle POS terminál. Amennyiben a cég rendelkezik már POS terminállal, akkor a jövőben az összes SZÉP kártyát el tudja fogadni.

Maximálisan adható összegek alakulása


Módosulás
éve
Szállás
(ezer Ft)
Vendéglátás
(ezer Ft)
Szabadidő
(ezer Ft)
201222515075
2020400265135

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook oldalunkat!