van az a pénz ...
... ami visszatalál
itt vagy most:     »

PayPal ismertető

PayPal fizetés Az internetes vásárlás ma már népszerű módja a termékek és szolgáltatások beszerzésének. A vásárlás elengedhetetlen része a fizetés, melynél a praktikusságot szem előtt tartva a bankkártyás, vagy az online fizetési rendszer jöhet számításba.

Ma már több megbízható online "bank" (e-bank) áll rendelkezésünkre, melyekre ingyenesen regisztrálhatunk, és könnyedén bonyolíthatjuk pénzügyeinket az Interneten keresztül.


PayPal: online fizetés A PayPal egy készpénzmentes pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi intézet, mely az elektronikus kereskedelemre / fizetésre szakosodott. A PayPal név az idő folyamán egybeforrt a cég által kínált internetes fizetési módozattal is. A PayPal választható devizanem(ek)ben elektronikus számlát vezet ügyfelei részére, melyek hitelkártyás fizetéssel, banki utalással vagy inkasszómegbízással tölthetők fel. "Bank"-ra jellemző tevékenysége ebben ki is merül (ne gondoljunk egy OTP szintű szolgáltatáskörre).


A PayPal népszerűsége abban rejlik, hogy az Internetes vásárlások során a vevőknek a bizalmas bank-/hitelkártya- vagy számlaadatok megadása ill. továbbítása helyett, elegendő a PayPal felhasználói név és jelszó megadása a fizetés lebonyolításához. (Ennek természetesen feltétele, hogy a webáruház szerződéses partnere legyen a PayPal-nak.)

PayPal cégtörténet: A PayPal Corp. 1995-ben alakult Luxemburgban, mint pénzügyi- és hitelintézet. Kezdetben a cég Palm Pilot fizetési eszközökkel és titkosítással foglalkozott. 2002 októberében a PayPal az eBay teljes jogú tulajdona lett. A PayPal részvényeit az amerikai tőzsdén (NASDAQ) is jegyzik.
PayPal jellemzők

Hátránya - mint a legtöbb internetes pénzügyi közvetítőnek - , hogy a PayPal számla összegére vonatkozó kamatnak búcsút inthetünk.
Vásárlói szemszögből nézve ármeghatározó szerepe abban testesül meg, hogy az online kereskedő az általa a PayPal felé fizetendő alacsony tranzakciós díjat a legtöbb esetben magára vállalja, míg PayPal nélkül a magas banki költségeket a kártyás fizetés esetében beépíti a termék árába (mint a legelterjedtebb OTP online kártyás fizetés esetén). Sőt a vásárlók az OTP számára sem szívesen adják ki online vásárlási szokásaikat (a kártyainformációik mellett)

A magyar de főleg a külföldi webshopok körében a PayPal az egyik legelterjedtebb fizetési elfogadóeszköz. A PayPal mára már nemcsak internetes vásárlások kifizetésére alkalmas: a PayPal számlák között ingyen utalhatunk (díj ellenében persze akár normál bankszámlára is) pénzt úgy, hogy a pénzügyi tranzakciós adót sem kell megfizetni. Egyetlen felhasználói fiókon belül akár több devizaszámlát is létrehozhatunk, melyek között közel valutaváltási árfolyamon át tudjuk váltani a pénzünket:
példa: 1 USD = MNB árfolyam: 277,14 Ft | OTP deviza vétel: 274,23 Ft | OTP valuta vétel: 269,26 Ft | PayPal árfolyam: 269,86 Ft


PayPal számla előnyei és hátrányai a többi netbankhoz képest  PayPal
 • Több deviza alszámla tartozhat egyetlen PayPal fiókhoz
 • Saját alszámlák között devizaváltási lehetőség (bár meglehetősen rossz árfolyamon)
 • PayPal számlák közötti ingyenes az utalás, nincs költsége
 • Személyre szóló PayPal link segítségével pénz küldhető, igényelhető (PayPal személyközi elektronikus fizetés: PayPal.Me)
 • A legelterjedtebb online fizetési rendszer a webshopok körében
 • Nemcsak a PayPal számláról, hanem a hozzárendelt bankkártyáról is elkölthető a pénz, így nincs feltétlenül szükség a PayPal számla külön feltöltésére
 • A PayPal számlán elhelyezett pénzre nincs kamat
 • Szerencsejáték, póker, forex és PTC oldalak kevésbé támogatják a PayPal-t fizetési rendszerként
 • Nem használható Bitcoin e-pénztárcaként.

Hogyan működik a PayPal?


PayPal pénzigénylés link segítségével

Magyarországon is elérhetővé vált a PayPal személyközi elektronikus fizetési megoldása, a PayPal.Me. A szolgáltatással egyszerűen küldhetünk pénzt ismerőseinknek és fogadhatunk is tőlük, egy személyre szóló link segítségével, amit bármilyen webes felületen, de akár sms-ben is eljuttathatunk a címzettnek.
A PayPal.Me szolgáltatás segítségével bárkitől egyszerűen igényelhetünk pénzt úgy, hogy nem kell megadnunk bankszámlaszámunkat, hanem csak egy általunk létrehozott egyedi linket (például paypal.me/KovacsIstvan). A biztonságos link küldése minden webes felületen működik, így a fizetési igény emailben, facebookos chatablakban is eljuttatható a címzettnek. A fogadó félnek a fizetéshez nincs más dolga, mint a kapott linkre kattintani és belépni a PayPal-fiókjába.Ismertebb magyar PayPal elfogadóhelyek (a teljesség igénye nélkül)Legnagyobb külföldi PayPal elfogadóhelyekNeked is van PayPal számlád? - Érdekes szavazás »

Legismertebb PayPal alternatívák: Skrill, Neteller, Perfect Money


PayPal internetes felhasználási probléma

Nem kimondott webáruházak, hanem különböző szerencsejáték (pl. theLotter - online lottózó), vagy egyéb befizetést igénylő weboldalak esetén a PayPal általában nem elfogadott, viszont az alternatív e-bankok (Skrill, Perfect Money) annál inkább.
A legtöbben azt tartanák a legjobbnak, ha működne a PayPal-ról ezekbe az e-bankokba történő utalás. Mi ebben próbálunk segítséget nyújtani.


Tetszett?! FB Ajánlom Reddit Megosztom Twitter Megosztom

"Ha az emberek negyedrész annyit költenének arra, hogy jót tegyenek másokkal, mint arra, hogy kárt tegyenek maguknak, nyoma se volna nyomornak."
(Móra Ferenc)

» oldaltérkép «
minket itt is megtalálsz