itt vagy most:     Főoldal ›

Elragadó mesekönyvek, amit kedvelnek a kicsik

A felcseperedő lurkónak bazinagy igénye akad arra, hogy mesekönyv segítségével átlássa a szerény humán kapcsolatokat, szimpatizáljon a vitézekkel, és felismerje a rosszakarókat

Húsvéti versek - A mesekönyvben lévő főhősök bőrébe bújva éli meg a veszélyt, a megmenekülést, az derűt a búslakodást, hadakozik az igazságért, és nyeri el méltó jutalmát - vagy büntetését. Mesekönyv ötletekért kattintson ide. A kicsikben így maradnak meg az erkölcsi tanulságok. A mesék nem csak szórakoztatnak, hanem számottevő részben nevelnek is: az életről oktatnak, érzelmi kapaszkodókat adnak és pártfogolják a személyiség fejlődését.

A mesekönyvek üzenetét legalább olyan remekül lehet illusztrálni, mint megírni magát a fabulát. A meseillusztráláshoz gyermeki látásmód és jó pszichikai vénák kellenek, amelyekkel azonosulni lehet a gyermeki lélektan rejtelmeivel.

A népmesék a megélhetési nehézségeket mindig lényegre törően és egyértelműen fogalmazzák meg. Így a csemete a kérdés lényegével szembesül, míg a nyakatekertebb cselekmény csak összezavarná a gyereket. A mesekönyv minden állapotot egyszerűsít. Alakjait határozott vonallal alkotja meg, a részletek közül csak a legfontosabbakkal foglalkozik. Szereplőiben árnyalatnyi az egyéni vonás, inkább típusokat képviselnek. Sok modern mesetörténettel ellentétben, a mesékben a gonoszság éppúgy jelen van, mint az erény. A jó és a rossz többé-kevésbé minden mesében alakot ölt valamelyik szereplőben, és megnyilvánul cselekedeteiben, mint miközben mindkettő jelen van az életben és minden emberben is. Ez a kettősség hordozza azt az erkölcsi problémát, amelynek megoldásáért küzdeni kell.

A mesekönyvben valóságos emberekhez hasonló, ágas-bogas és életszerű figurák segítségével a gyerekek nem tudnák olyan egyszerűen megérteni a jó és a rossz közötti különbséget, mint a végletes jellemek példáján.

Címkék: mesekönyv

Forrás: meseld.hu, 2016-10-01 22:32

 

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!