itt vagy most:     »

Nyugdíjemelés 2017

A Kormány a korábbi évek gyakorlatát követve a tervezett infláció mértékével emelte a nyugdíjak összegét.
Ennek megfelelően 2017. január 1-től mindenki számára 1,6 százalékkal, azaz az infláció tervezett mértékével növekedett a nyugdíj összege. A nyugdíjemelés minden nyugellátásra vonatkozik, így az öregségi nyugdíj mellett emelkedett a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a rokkantsági- és rehabilitációs ellátás és a baleseti járadék összege is.

A 2017-re tervezett infláció és egyben a nyugdíjemelés mértéke elmarad az MNB által előrejelzett 2,6 százalékos inflációs előrejelzéstől. Így majd 2017. utolsó hónapjaiban válik világossá, hogy a kormány pontosan mekkora konkrét nyugdíjemelést fog adni.
A kormány azt ígéri, hogy amennyiben 2017-ben a pénzromlás mértéke meghaladja az 1,6 százalékot, és tegyük fel, eléri a 2,6 százalékot, akkor korrekciót (kiegészítést) fog végrehajtani, várhatóan 2017. novemberében visszamenőlegesen kifizeti a nyugdíjasok számára a 1,0 százalékos különbözetet.


Változó mértékű lesz a nyugdíjemelés 2018 januártól

2018 januártól 3, illetve 3,8 százalékkal nőnek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások a decemberihez képest, attól függően, hogy 2017-ben vagy annál korábban állapították meg a járandóságot. 3 százalékos emelést minden érintett kap a törvényi előírásoknak megfelelően, míg további 0,8 százalékot azok, akiknek 2017 előtt állapították meg a nyugdíjat.


Nyugdíjemelés az elmúlt években

Egy 2011-es törvény szerint a kormány 2012-től a soron következő évben várható infláció mértékéhez igazítja a nyugdíjemelést, majd pedig a végleges inflációhoz.
Ha a tervezett inflációs érték kisebb mint a tényleges, akkor a különbözetet utólag egyösszegben jóváírják. Ha a várható inflációt túlbecsülik, akkor viszont a plusz pénz nem kerül levonásra. Ez a szabály az elmúlt évek alacsony, de kormányzati szinten túlbecsült inflációjának köszönhetően a nyugdíjak reálértékének növekedését eredményezte (lásd "Reál nyugdíjemelés" oszlop).


Nyugdíjemelés 2010 óta
ÉvNyugdíjemelés Infláció Reál
nyugdíjemelés
20101,6%4,9%-3,3%
20114,3%3,9%0,4%
20125,8%5,7%0,1%
20135,2%1,7%3,5%
20142,4%-0,2%2,6%
20151,8%-0,1%1,9%
20161,6%0,4%1,2%
20172,4%??
20183,0-3,8%??

Korábban a nyugdíjemelés ugyanis fele-fele részben az inflációtól és a nettó bérek emelkedéstől függött (ez volt az úgynevezett svájci indexálás), tehát azokban az években amikor jól ment a gazdaságnak és volt tere a nettó bérek infláció feletti emelésének, az magával húzta a nyugdíjakat is, vagyis nőtt azok reálértéke. A gyengébb években viszont ezen szabály szerint fordítva működött a képlet, így ha a nettó bérek emelkedése elmaradt az inflációtól, akkor a reálbérekkel együtt a nyugdíjak reálértéke is csökkent.

Az átlag nyugdíj összegének évről-évre való növekedése eltér a nyugdíjelemés mértékétől, mert az újonnan nyugdíjba vonulók kezdőnyugdíjának összege többnyire magasabb mint a meglévő nyugdíjak összegének átlaga.
Nyugdíjprémium és számítása 2017-ben

Mit jelent a nyugdíjprémium? Ha a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémium kerül kifizetésre annak, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági vagy hozzátartozói nyugellátásban (kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat és a rehabilitációs járadékot) részesül és a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a tárgyévet megelőzően betöltötte.

A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:

  • a bruttó hazai termék (GDP) változatlan áron számított növekedése a tárgyévben várható mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4
  • a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint.

A nyugdíjprémiumot a nyugdíjfolyósító szerv hivatalból, a november havi nyugdíjjal együtt folyósítja.

2017-ben 4,1 százalékos GDP növekedéssel számol a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely alapján számíthatnak nyugdíjprémiumra a nyugdíjasok, annál is inkább, mert a másik feltétel, a költségvetési hiánycél is teljesülni látszik.

A nyugdíprémium a 4,1%-os GDP növekedést feltételezve és 80 ezer Ft feletti öregségi nyugdíjat tekintve: (4,1-3,5) x 20.000 = 12.000 Ft
A legkisebb öregségi nyugdíjat (nyugdíjminimum) nézve a nyugdíjprémium (4,1-3,5) x (28.500 x 0,25) = 4.275 Ft

A nyugdíjprémium ellentétben a nyugdíj kiegészítéssel (infláció miatt novemberben kiigazított nyugdíj) nem épül be a nyugdíjba, így a következő évre megállapított nyugdíjemelésnek sem képezi az alapját.
Bár a magyar gazdaság (GDP) a növekedés hatására egy magasabb szintről kezdi a következő évet, a nyugdíjakra ez nincs kihatással.


Erzsébet utalvány

Az Erzsébet utalványt mindazoknak biztosítják, akik 2017 novemberében vagy decemberében öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat vagy más nyugdíjszerű ellátást, például szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági ellátást, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, fogyatékossági támogatást kaptak. Az Erzsébet utalványoktól - a nyugdíjemeléssel és prémiummal ellentétben - nem esnek el azok sem, akik az idén lettek nyugdíjasok.Van véleményed a nyugdíjemelésről? Oszd meg velünk »
Valamennyi nyugdíj témánk:
Nyugdíjemelés    |    Infláció    |    Nyugdíjkorhatárok    |    Nyugdíjminimum    |    Típusok    |    Utalási időpontok    |    Kalkulátor    |    Hírek

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook üzemanyagár like oldalunkat!