itt vagy most:     »

GYES összege 2018-ban

A GYES (gyermekgondozást segítő ellátás) összege azonos az öregségi nyugdíj legkisebb összegével, azaz 28.500 Ft.
Az összeg ikrek esetén a gyerekek számának megfelelően többszöröződik.

Kinek és meddig jár?

A gyermekgondozást segítő ellátást, a Gyes-t a gyermekkel közös háztartásban élő szülők bármelyike igénybe veheti, de egyszerre csak egy főnek jár. Az ellátás nincs biztosítotti státuszhoz, kötelező munkaviszonyhoz kötve, alanyi jogon jár.

A GYES a gyermek 3 éves koráig jár, ikrek esetén a tankötelessé válás évéig. Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek számára - akire tekintettel emelt családi pótlékot igényeltek - 10. életévének betöltéséig jár a GYES.

GYES folyósítása esetén a szülő, aki igénybe veszi, a gyermek féléves koráig nem végezhet kereső tevékenységet, utána azonban már igen, és a napközbeni ellátást biztosító intézménybe is elviheti féléves kora után a gyermekét. A GYES-re való jogosultság egyidejűleg legfeljebb két gyermekre vonatkozhat (az egyazon várandósságból született ikergyermekeket ilyenkor egy gyermeknek kell tekinteni). Ha a szülők egyidejűleg több gyermek után lennének jogosultak a gyermekgondozási támogatásra, úgy a támogatást, csak egy jogcímen, és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani.

A GYES összegéből nyugdíjjárulék kerül levonásra. A GYES időszaka szolgálati időnek számít, így beleszámít a nyugdíjba.

A GYES igénylése

A GYES-re vonatkozó kérelem benyújtása a "Kérelem gyermekgondozást segítő ellátás megállapítására" című ingyenes formanyomtatvány segítségével történik. A nyomtatvány tartalmazza az igénybejelentéshez benyújtandó iratok, illetve iratmásolatok körét. Az ellátást az igény késedelmes benyújtása esetén, visszamenőleg legfeljebb két hónapra, az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napjától kell megállapítani, ha a jogosultsági feltételek ettől az időponttól kezdve fennállnak.

Családi támogatások:
Családi pótlék    |    Adókedvezmény    |    Anyasági támogatás    |    CSED    |    GYED    |    GYESTetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook üzemanyagár like oldalunkat!