itt vagy most:    

Aktuális infláció mértéke 2017-ben

Az infláció jelentése: az infláció - más néven a pénzromlás mértéke - azt fejezi ki, hogy milyen ütemben értéktelenedik el egy adott pénznem. Méréséhez a KSH összeállít egy fogyasztói kosarat különböző termékekből és szolgáltatásokból, amik az átlagos magyar háztartások fogyasztását reprezentálják. Az infláció ezen fogyasztói kosár árváltozásával mérhető.

Az aktuális infláció, inflációs ráta kimutatható hó/hó (havi) formában, azaz, egy hónap alatt milyen mértékben nőttek vagy csökkentek az árak, illetve év/év (éves) formában, azaz, egy évvel ezelőtthöz képest hogyan változtak az árak százalékban kifejezve.

2017.


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Áru-, és szolgáltatás-csoportokSúly
%
112
h ó n a p     a l a t t
2017. óta 2016. óta 2017. 01. 01
óta
Élelmiszerek és alkoholmentes italok
Szeszes italok, dohányáruk
Ruházat és lábbeli
Lakásszolgált., víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok
Lakberendezés, lakásfelszerelés, rendszeres karbantartás
Egészségügy
Közlekedés és szállítás
Távközlés
Szabadidő és kultúra
Oktatás
Vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás
Egyéb termékek és szolgáltatások
Infláció mértéke összesítve (inflációs ráta)

Forrás: KSH ()

A fentieket nézve Téged az infláció mely területen sújt a legjobban? Szavazz, és nézd meg mások válaszait! »

Mivel az élelmiszerek jelentős - százalék - súllyal vesznek részt az infláció meghatározásakor, ezért azok árváltozásairól egy külön táblázatot készítettünk.

Az inflációra befolyásssal bíró eszközök egyike a jegybanki alapkamat, melynek emelése a fogyasztás és a növekedés visszafogása révén az árakat is leszorítja.


A teljes infláció alakulása 2017-benVan véleményed az áremelkedésről, inflációról? Írd meg, szólj hozzá!
(regisztráció és név nélkül)

Hozzászólok

#2105 2017-11-19 Atesz : (-)
Ez a szemét kormány szó szerint hülyének nézi az embereket. Hazugság az egész inflációról szóló kimutatás. Honnan veszik ezeket az adatokat ?
Bődületes áremelések voltak . Ezt csak az érzi meg, aki nem milliókat keres. Sorolhatnám a termék csoportokat, de nem férne el az oldalon.
Szégyen ami ebben az országban történik!!!
Börtönbe az összes rohadékot!!!
+6

#2068 2017-11-09 Petya : (-)
Az áfacsökkentést a kereskedők rég lenyelték, már ugyanannyi minden mint előtte. A lakás, kötelezőbiztosítások emelkedése 10-15%. A nyugdíjasok ritkán mennek fodrászhoz,moziba,fitneszterembe meg egyáltalán nem. Varga Mihály a szolgáltatások inflációját 1,1%-ban számolta ki. Milyen szolgáltatást? Masszőrt? Vagy a prostitúciót? A nyugdíjasoknak alamizsna az ezer forintot alig meghaladó havi emelés, és nem veszik megtisztelőnek, miközben milliárdokat dobnak ki más érdemtelen dolgokra. Ez hamisság.
+2
#2062 2017-11-07 Kari : (-)
Nem tudom ki hol vásárol, de sertéshús 2 év alatt 30%, tojás 40% zöldség 30% üzemanyag pl 2016 februárban tankoltam. 280-290 Ft-ért, most 360-370 Ft és még nőni fog, de lehet, hogy a tűzkő olcsóbb lett.
+1

A hozzászólások csak a hozzászólók véleményét tükrözik.
További vélemények itt »
Éves infláció 2016-ban Magyarországon

Az éves infláció az évvégi decemberi éves inflációt jelenti, azaz hogy az előző év decemberéhez képest hogyan változtak az árak. 2016 decemberében a fogyasztói árak átlagosan 1,8%-kal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban.

A fogyasztói árak 2016-ban átlagosan 0,4%-kal nőttek az előző évhez viszonyítva (inflációs ráta: +0,4%). Az élelmiszerek ára átlagosan 0,7%-kal nőtt. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak (2,3%-kal). A szolgáltatások ára átlagosan 1,5, a tartós fogyasztási cikkeké 0,5, a ruházkodási cikkeké 0,4%-kal emelkedett. Az egyéb cikkekért 2,2%-kal kevesebbet kellett fizetni, a háztartási energia ára 0,1%-kal mérséklődött.

Az árak 2016 december 31-én az előző év azonos időszakához képest 1,8%-kal voltak magasabbak, tehát a tényleges 2016. évi infláció +1,8% volt, mely így alakult hónapról hónapra:


Hogyan keletkeznek az infláció számításához használt árak?

A fogyasztói kosárban található reprezentánsok árait a KSH területi munkatársai havonta írják fel az ország településein - mintegy száz település 120 helyén - az üzletekben, szolgáltatóhelyeken, piacokon.

Az árindexnek az adott havi valóságos kínálatot kell tükröznie, ezért az adatrögzítés napján - minden hónap első és huszadik napja között - ténylegesen kapható áruk árait írják fel. Minden megyében feljegyzik minden reprezentánsnak az árát, mégpedig több felíróhelyen, így havonta reprezentánsonként 35-150, összesen pedig mintegy nyolcvanezer ár gyűlik össze minden hónapban az infláció kiszámításához.Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook üzemanyagár like oldalunkat!