itt vagy most:    

Aktuális infláció mértéke 2016-ban

Az infláció - más néven a pénzromlás mértéke - azt fejezi ki, hogy milyen ütemben értéktelenedik el egy adott pénznem. Méréséhez a KSH összeállít egy fogyasztói kosarat különböző termékekből és szolgáltatásokból, amik az átlagos magyar háztartások fogyasztását reprezentálják. Az infláció ezen fogyasztói kosár árváltozásával mérhető.

Az aktuális infláció, inflációs ráta kimutatható hó/hó (havi) formában, azaz, egy hónap alatt milyen mértékben nőttek vagy csökkentek az árak, illetve év/év (éves) formában, azaz, egy évvel ezelőtthöz képest hogyan változtak az árak százalékban kifejezve.

2016.


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Áru-, és szolgáltatás-csoportokSúly
%
112
h ó n a p     a l a t t
2016. óta 2015. óta 2016. 01. 01
óta
Élelmiszerek és alkoholmentes italok
Szeszes italok, dohányáruk
Ruházat és lábbeli
Lakásszolgált., víz, villamos energia, gáz és egyéb tüzelőanyagok
Lakberendezés, lakásfelszerelés, rendszeres karbantartás
Egészségügy
Közlekedés és szállítás
Távközlés
Szabadidő és kultúra
Oktatás
Vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás
Egyéb termékek és szolgáltatások
Infláció mértéke összesítve (inflációs ráta)

Forrás: KSH ()

A fentieket nézve Téged az infláció mely területen sújt a legjobban? Szavazz, és nézd meg mások válaszait! »

Mivel az élelmiszerek jelentős - százalék - súllyal vesznek részt az infláció meghatározásakor, ezért azok árváltozásairól egy külön táblázatot készítettünk.

Az inflációra befolyásssal bíró eszközök egyike a jegybanki alapkamat, melynek emelése a fogyasztás és a növekedés visszafogása révén az árakat is leszorítja.


A teljes infláció alakulása 2016-banVan véleményed az áremelkedésről, inflációról? Írd meg, szólj hozzá!
(regisztráció és név nélkül)

Hozzászólok

#1109 2017-01-01 jaja : (#1096 válasza)
Nem veszed figyelembe, hogy ma sokkal több dolgot lehet megvenni. Igazából az energiaárak és a könyvek mentek fel. És sokkal gyakrabban kell cserélni az elektronikai cikkeket. Mobiltelefon, számítógép akkoriban nem is volt. Az utazás is olcsóbb volt. Azon kívül egyfolytában bombázzák az embereket a fogyasztásra reklámokkal és celebek mutogatásával. Úgy pedig csak kevesen tudnak élni, és egyfolytában csak a hiányérzet marad. Ezért panaszkodnak sokan.
+1

#1098 2016-12-28 dolphi : (#1096 válasza)
Viszont most van egy sereg olyan tétel, ami akkor még nem is létezett.
Mennyi volt akkoriban a parkolás, a telefonszámla, az internet, a kábeltv, az albérlet, a biztosítás (ok), a bankolás, az ásványvíz, az étolaj, stb. ? (hogy a elektronikai kütyüket és azok javítását és mind gyakoribb cseréjét ne is említsem)
0
#1096 2016-12-28 Mester Karika : (-)
Sokan csak első felindulásból panaszkodnak (tehetetlenségükben, amit saját maguk okoznak önmaguknak) Mindig csak reklamálást elégedetlenségeket írnak. ... Akkor egy kis számolás: 40-50 évvel ezelőtt (szociban) Én huszon évesen 1400 Ft-t kerestem mint (kíváló) szakmunkás (20 éves koromban én voltam az ország legfiatalabb "forgácsoló Mestere" versenyeket nyertem, amiért 1 Ft-os órabér emelést kaptam ... Apám 1750 Ft keresett. Ekkor volt az a bizonyos visszasírt 3 Ft-os kenyér. A fehér pedig 3,60 (amit csak ritkán vettünk) .A tojás 1 -1,20 Ft darabja egy kifli 0,40 Ft 10dk vaj 5,60 ...Most tegyünk a fizetéshez 2 db 0-át az 1400 00 (apámé 170 000) ennyi a szakmunkás nettó bér (a mesteré) ...akkor a reális (visszasírt) árak ma ezek lennének: Kenyér 360 Ft, Tojás 120 Ft, Vaj 10dkg 560 Ft, Kifli,zsemle 40 Ft ...és erre szokták mondani, hogy nem a zsemle lett kisebb, hanem a pofátok nagyobb. .. persze bocs, a jelen levők mindig kivételek.
0

A hozzászólások csak a hozzászólók véleményét tükrözik.
További vélemények itt »
Éves infláció 2016-ban Magyarországon

Az éves infláció az évvégi decemberi éves inflációt jelenti, azaz hogy az előző év decemberéhez képest hogyan változtak az árak. Decemberben a fogyasztói árak átlagosan 1,8%-kal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban.

A fogyasztói árak átlagosan 0,4%-kal nőttek az előző évhez viszonyítva (inflációs ráta: +0,4%). Az élelmiszerek ára átlagosan 0,7%-kal nőtt. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak (2,3%-kal). A szolgáltatások ára átlagosan 1,5, a tartós fogyasztási cikkeké 0,5, a ruházkodási cikkeké 0,4%-kal emelkedett. Az egyéb cikkekért 2,2%-kal kevesebbet kellett fizetni, a háztartási energia ára 0,1%-kal mérséklődött.

Az árak 2016 december 31-én az előző év azonos időszakához képest 1,8%-kal voltak magasabbak, tehát a tényleges 2016. évi infláció +1,8% volt, mely így alakult hónapról hónapra:

Amennyiben az infláció mértékét több évre visszamenőleg szeretnéd megtekinteni, úgy erre a célra ajánljuk az infláció kalkulátor oldalunkat.


Hogyan keletkeznek az infláció számításához használt árak?

A fogyasztói kosárban található reprezentánsok árait a KSH területi munkatársai havonta írják fel az ország településein - mintegy száz település 120 helyén - az üzletekben, szolgáltatóhelyeken, piacokon.

Az árindexnek az adott havi valóságos kínálatot kell tükröznie, ezért az adatrögzítés napján - minden hónap első és huszadik napja között - ténylegesen kapható áruk árait írják fel. Minden megyében feljegyzik minden reprezentánsnak az árát, mégpedig több felíróhelyen, így havonta reprezentánsonként 35-150, összesen pedig mintegy nyolcvanezer ár gyűlik össze minden hónapban az infláció kiszámításához.[an error occurred while processing this directive]