itt vagy most:     »

Magyar GDP alakulása

GDP - bruttó hazai termék jelentése

A GDP - egy ország gazdaságának legfontosabb mutatószáma - jelentése: az ország (Magyarország) határain belül előállított minden, végső felhasználásra szánt termék és szolgáltatás összértéke.
Képlete: GDP = háztartások fogyasztása (C) + kormányzat fogyasztása (G) + beruházás (I) + export - import (NX)

Leegyszerűsítve a GDP nem más, mint pl. az előállított kenyér mennyisége x kenyér ára + ...
Ha így számolunk, akkor a GDP-t nem csak a termék/szolgáltatás mennyiségének növekedése növeli, hanem az árak emelkedése is. Az árak emelkedése jelentheti a teljesítmény növekedését (pl. javul a termékek minősége), vagy a pénz vásárlóerejének csökkenését is (infláció).Aktuális magyar GDP-jelentés: 4,6%-kal bővült a gazdaság teljesítménye - 2018. augusztus 14.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP-je) 2018 II. negyedévében a nyers adatok szerint 4,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.
2018 II. negyedévében – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – az előző negyedévhez mérten 0,9%-kal bővült a bruttó hazai termék (GDP) volumene.
A gazdasági teljesítmény 2018 I. félévében – a kiigazítás nélküli adatok alapján – 4,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.
A magyar GDP negyedéves változása az előző negyedévhez képest


A GDP számokat általában negyedévenként publikálják, és az előző negyedévhez vagy az egy évvel korábbi szinthez szokták hasonlítani, amiből adódik a GDP negyedéves illetve éves változása.

A GDP negyedéves változása (előjele illetve tendenciája) fontos mutatószámok közé tartozik. Például egy gazdaság akkor kerül recesszióba, ha csökken a GDP legalább két egymás követő negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva.


Magyarország GDP-jének negyedévenkénti alakulása az előző év azonos negyedévéhez képestA magyar nominális GDP (GDP összege) és reál GDP változás alakulásának története 1996-tól az elmúlt évig


Azt a GDP-t, amely az aktuális árakon veszi figyelembe a termékeket és a szolgáltatásokat, nominális GDP-nek nevezik. Az összehasonlítás érdekében a GDP változást az inflációval korrigálják, így kapjuk meg a reál GDP változást.

A KSH Magyarország GDP volumenindexének változását publikálja, amely a bázisév átlagos árain, azaz változatlan áron történő számítások eredménye.


A magyar GDP összetétele (milliárd forint és arányok)

A legutóbbi bruttó hazai termék adatok alapján

GDP adatok forrása: KSH

A magyar GDP növekedése adja az alapot az év végén kiosztandó nyugdíjprémium számításához.

Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook vagy Twitter oldalunkat!